11/2015 22 vilt anne
Anne Vilt, Tartu Kolgata baptistikogudus

Inimene võib igal erialal töötades Jumala kõnetust tunnetada, kui ta ise Jumalat tunneb. Minul on olnud õnn Jumalat tunda alates 1995. aastast ja ma väga loodan, et olen selle aja jooksul kasvanud tema tundmises.

Muusikas ja kujutavas kunstis on ajaloo vältel paljud teosed loodud Piibli temaatikast lähtuvalt. Selle läbi kõnetab Jumal inimest, kes seda teost on loonud või esitab. Kõnetab loodetavasti ka neid inimesi, kes seda loomingut vaatavad või kuulavad.

Minu igapäevaseks tööks ja erialaks on laulda Vanemuise ooperikooris. Viimastel aastatel, kui Vanemuise teatri peadirigendiks on olnud maestro Paul Mägi, on Vanemuise kontserdihooaeg avatud alati mõne vaimuliku suurvormiga, olgu selleks siis missa (armulauaga jumalateenistuse muusika), reekviem (leinamissa) või oratoorium (vaimuliku sisuga mitmeosaline heliteos, mis pole seotud jumalateenistusega).

Võin enda kohta öelda, et kui hooaeg avatakse sellise teosega, siis tunnen, et Jumala õnnistus on minu ja mu kolleegide töö üle. Enamasti on need vaimulikud teosed ladinakeelse tekstiga. Kui ma Jumalat ei tunneks, esitaksin arvatavasti seda lihtsalt kui mingit ladinakeelset laulu. Aga kristlasena ma tean, mis selles tekstis tegelikult sisaldub: Jumala suur kiitus ja ülistus.

Toon siinkohal näiteks helilooja Giuseppe Verdi „Reekviemi“, mille ta kirjutas oma kaasaegse helilooja Gioachino Rossini mälestuseks. Laulsime seda 2001. aasta avakontserdil. Selle 1. osa ladinakeelne tekst on selline.

Requem aeternam
dona eis Domine
et lux perpetua
luceat eis.
Te decet hymnus
Deus in Sion
et Tibi reddetur
votum in Jerusalem.
Exaudi orationem meam,
ad Te omnis caro veniet.
Requem aeternam...

Ilma tõlketa see ju paljudele midagi ei ütlekski. Eestikeelne tõlge on aga järgmine.

Igavene rahu
anna neile, Issand,
ja igavene valgus
paistku neile.
Sulle, Jumal,
kõlab kiituslaul Siionis
ja Sulle tuuakse
ohvriande Jerusalemmas.
Võta kuulda mu palve,
Iga olend püüdleb Sinu poole.
Igavene rahu…

See on ju võimas sõnum neile, kes Jumalat tunnevad! Kui ma seda kristlasena laulan, on see suur Jumala kiitus ja ülistus. Loodan, et ka mõni inimene, kes on saalis, saab puudutatud.