09/201314 eikla trepil
Ermo Jürma, Mooste Baptistikoguduse pastor

Augustikuu viimasel pühapäeval olid Eikla Priikoguduse 78. aastapäevale saabunud õed-vennad Moostest ja Seliselt. See oli vastus saarlaste teenimisele meie 83. aastapäeval tänavu nelipühal. Läksime koos Selise kogudusega, sest meie kui Kagu-Eesti naaberkoguduste sidemed on aina tihenenud. Mitu korda aastas on meil ühised jumalateenistused ja tänavu ka meeldejäänud suvelaager Nuutsakul. Nendes raamides oleme moodustanud ühiskoori. Laupäeva õhtul pidime Eiklas oma laule veel mitu tundi lihvima, enne kui kõik 35 külalist lahke saarerahva ootevalmis ööbimispaikadesse jõudsid.

EKB Liidu palve- ja osadusvõrgustik seob tänavu Eiklat ja Moostet. Eelnevalt lugesime uute sõprade kohta kahte „Teekäija" artiklit. A. Parman, „Jumala tööst Saaremaal Eiklas" (TK 8/1995), toob kõneka pildi vendluse lühima usuelustaažiga pastori pöördumisloost ja kõneleb koguduse lootusrikkast tegutsemisest. A. Mets, „Misjoninädal Eiklas" (TK 5/2000), kirjutab üleeestilisest evangeelsest krusaadist, kui seal tunnistasid USA misjonärid Larry ja Randy. Pilke koguduste tänasesse töösse pakuvad Eikla pildirikas Facebook ja Mooste koduleht, toimib telefonisild ja liiguvad elektronkirjad.

14 koor eiklas-randoPiduliku jumalateenistuse avas pastor Anatoli Mets ja andis lühiülevaate koguduse ajaloost. Suur ärkamine algas Eiklas üleeelmisel sajandil, kui Hiiumaa vennad esmakordselt Saaremaad külastasid ja usklikuks sai 25-aastane külakooliõpetaja Mihkel Keltmann, kes uuris Pühakirja eesti, saksa ja vene keeles. Jumala töö laienes ja 1935. aastal valminud palvela järel kogudus iseseisvus.

Telefonitervitused olid saabunud president Meego Remmelilt ja Enno Tuulikult Hiiumaalt. Suures koosseisus kohaloleva Leisi koguduse poolt tervitas pastor Johannes Voksepp ja Kuressaarest Vello Usin, Seliselt tunnistas diakon Silver Järg ja lühikõne pidas pastor Koit Kask ning Mooste pastor Ermo Jürmalt oli aastapäeva jutlus (vt lk 10–11).

Koosoleku lõpul oli vabakogudusliku liturgia lahutamatu osa – teated. A. Mets nimetas septembri esimese pühapäeva Eikla jumalateenistuse algusaja, leivamurdmise, kooliaasta alguse, noorsootöö palve- ja ohvripäeva. E. Jürma tõusis ja ütles, et nende kava on sama, kuid toimumiskoht on Mooste; sarnase avalduse tegi ka Selise pastor.15 voksepp-silver

Selliste külastustega kaasneb vastastikune õppimine ja teatud võrdlemine. Mõlemal palvelal on ühine seinasalm „Jumal on armastus". Peasaalide katuslage kindlustavad ühesugused ümarrauast tõmmitsad, ühest firmast on ka kirikutoolid. Moostel on rohkem kõrvalruume, Eikla püstitab suurpäevadel hoovi telgi. Projektsiooni- ja helitehnika rakendamisel on Eiklas kaugemale jõutud. Mooste voolukõikumine oli veel paar aastat tagasi nii tugev, et võimendussüsteemi arendamise asemel pöörati tähelepanu kõnelejate diktsioonile ning praegu arvatakse, et meil on parim kuuldavus tagumistes ridades. Aastapäevade üldlaulud olid Moostes laululehtedel, Eiklas ekraanil.

M15 eikla yhislauas-silvereie toetame sõpru nende suures palves, et Eiklas võiks taas elustuda pühapäevakool. Mooste jagas oma vajadust uue muusikajuhi ja ühe pühapäevakooli õpetaja järele, sest palvelas elanud ja Usuteadusliku Seminari lõpetanud abielupaar Larsonid siirdusid suvel kaugemale tööpõllule.
Armastussöömaaja rikkalikus lauas tundsime, et kokkade-kondiitrite tase on mõlemal pool kõrge. Meile koduteele kaasa pandud Saaremaa kooreseid kohukesi sõime veel mitu päeva.

Mõnele meist oli see esimene laevasõit ja Saaremaa külastus (aga ka saarlastele oli Mooste kant seni võõras). Õde Helju (78) ütles, et tema on tahtnud igal aastal neid õdesid-vendi ka oma silmaga näha, kelle eest me kogudusena palvetame. Mitmepäevane ja üle 700-kilomeetrine auto- ja laevareis kinkis rohkesti kvaliteetset suhtlemisaega isekeskis ja võõrustajatega. Algusest lõpuni päikselist Saaremaa sõitu meenutavad fotod ja grupipildid. Sai vaadatud Kuressaare Siionit, Vanamõisa ja Leisi palvelat, Muhu ja Valjala kirikuid, pankrannikut ja Angla tuulikuid.

15 giclee print-allar