02/2015 04 tarmo uustalu
Erki Tamm, Teekäija peatoimetaja

Vabariigi Valitsuse 12. veebruari istungil määrati riigi teaduspreemia täppisteaduste alal
Tarmo Uustalule.

Tarmo, sinu teadustöid hinnati viimase nelja aasta perspektiivis ja leiti need parimad olevat. Milles seisneb sinu teemade olulisus ja aktuaalsus?

Ma olen loonud uut matemaatikat (loogikat ja algebrat) ja kasutanud tuntut programmeerimiskeelte ja neid toetavate programmeerija tööriistade täiustamiseks. Sihiks on, et eksimist koodis oluliselt raskendada või see sootuks võimatuks muuta. Üks kõige kiiremini
arenevaid tehnoloogiaid siin on funktsionaalprogrammeerimine, sh eriti selle eesliin, nn sõltuvate tüüpidega programmeerimine.

Sa tegutsed valdkonnas, mis on eriti rahvusvaheline. Milline on eesti teadlaste positsioon maailmas neis teemades?

Korralik teadus on ikka rahvusvaheline. Ent arvatavasti olid arvutiteadlased esimesi iseseisvas Eestis, kelle uurimisrühmad muutusid rahvusvaheliseks ka koduse koosseisu poolest. Meie tegijad on oma globaalses kogukonnas hästi nähtavad. Kuid meie absoluutarv on väga tilluke.

Milliseid võimalusi võiksid pakkuda arvutiteaduse saavutused inimestele aastaks 2025?

Veeb on tänaseks täpselt 20 aastat vana ja on ühiskonna toimimise täiesti ümber kujundanud määral, mida keegi ei osanud oodata. Kuhu me järgmise 10 aastaga jõuame, on üsna ennustamatu. Selge on, et peame õppima elama tohutute andmemasside maailmas, mida IT-ga kogutakse ja siis meile agregeeritakse meie enda või kellegi teise eelistuste alusel. Et inimestele jääks privaatsus olukorras, kus nende iga liigutus kuhugi salvestub, on võtmetähtsusega tehnoloogiline ja ideoloogiline väljakutse.

Sotsiaalvõrgustikud nende tänasel kujul (üsna ühesugused!) ei jää vist kauaks moodi.