06/2015 20 lapsedjamaja
Daire Tiigivee, Valduste OÜ administratiivjuht

Meile kõigile meeldib, kui meid sünnipäeval meeles peetakse – väikselt või suurelt, see polegi nii oluline ‒ kindlasti igatseme tähelepanu ja meelespidamist. Püüdkem aga end samastada lapsega, kes avab sünnipäeva hommikul silmad ja mõistab kurvastades, et eelmisel õhtul magama minnes soovitud sünnipäevasoov ei olegi täitunud.

Lapsi, kelle sünnipäevi ei tähistata, on Eestis palju. Tahame Sõbralt Sõbrale meeskonna, heade partnerite ja vabatahtlike abiga korraldada meeldejääva peo just neile, kelle sünnipäev jääb peamiselt majanduslikel põhjustel sõprade seltsis tähistamata. Selleks et sünnipäev oleks mälestusväärne, kutsume sünnipäevaseltskonna näiteks Tartu Loodusmajja, mõnda toredasse muuseumi, seiklusparki või mängumaale, kus lapsi ootavad kringel ja vahvad tegevused. Põnevaid ja harivaid kohti sünnipäeva pidamiseks on üle Eesti palju.

Pilootprojekti raames on kevade jooksul Tartu Loodusmaja vastu võtnud seitse sünnipäevalast ja neile meeleoluka ning huvitava sünnipäevapeo korraldanud. Sünnipäeva on tähistanud Helo (13), Maria (6), Tauri (13), Kaire (10), Karita (13) ning Kelli ja Nelli (15) – iga laps on eriline ja kallis. 20 365 loodusmaja

Triin Rassulov töötab Loodusmajas huviringi õpetajana ja on „365 sünnipäeva" projekti algse idee autor. Tema sõnul on igast korraldatud peost saadud energia võimas ja saadab teda õhtul naerulsui kodu poole. Lapsevanemate siiras tänu ja laste säravad silmad ning rõõmus meel on parim tasu, mis nähtud vaeva kuhjaga tasub. Triinu jaoks oli kõige emotsionaalsem ja meeldejäävam sünnipäev Põlvamaalt pärit 15-aastaste kaksikute pidu. „Oli tore taaskohtumine, sest aastaid tagasi sai nende juures kodus käidud „Hoolime koos!" kampaania raames.

Mäletan, et viisime neile pesumasina. Siis olid nad väikesed tirtsud, nüüd aga noored neiud. Tüdrukud jäid väga rahule. Juba Tartusse tulek oli nende jaoks tore vaheldus. Nüüd suhtleme omavahel sotsiaalmeedia vahendusel."

Need seitse last on alles algus. Meie igatsus on, et 365 päeva järjest veedaks üks väike või suur laps, ükskõik kus Eestimaal, aasta kõige tähtsama päeva koos sõpradega oma sünnipäeva tähistades.

Me kõik saame ühel või mitmel moel selle projekti õnnestumisele kaasa aidata. Sõbralt Sõbrale kauplused üle Eesti võtavad annetusena vastu riideid, mööblit, kodukaupu, raamatuid ja mänguasju. Saadud müügituluga katame sünnipäevade tähistamise kulud – ruumide rent, programmiga seotud kulud ja toit. Kui sa tead, et sinu kogukonnas on perekondi, kelle majanduslik olukord ei võimalda oma laste sünnipäevi tähistada, siis anna meile sellest teada meiliaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

26. juunil kell 16 toimub EKB Liidu suvefestivali raames Tartus Raekoja platsil meeleoluka eeskavaga heategevuslik laat „365 – iga päev ühele lapsele sünnipäev".

Kõikide laste sünnipäevade kajastamist saab jälgida kodulehel: www.365sünnipäeva.ee.
Tegutseme kõik koos selle nimel, et ühe aastaringi igal päeval võiks üks laps puhuda kringli pealt küünlaid ja saada meeldejääva sünnipäevaelamuse!