Aprill 2020 23 jakob remmel
Marlen Pihl, 3D koguduse meediajuht

Nii mitmedki vaimuliku töö juhid saavad aeg-ajalt tõmmata paralleele ettevõtte ja koguduse vahel – mõlemad on ju omaette organisatsioonid, mille toimimiseks vajame asjakohast strateegiat, head meeskonda ja inspireerivaid eesmärke. Seetõttu oleme ka 3D koguduses noppinud n-ö paremaid palasid ärimaailmast, mis võiksid kaasa aidata Jeesuse antud sõnumi levikule. Häkaton pärineb algselt IT-ringkondade häkkekultuurist, mida tänaseks on kasutusele võetud ettevõtluse ringkondades (nn startup-häkatonid). See on rühmatöö formaat, kus eri valdkondade inimesed koondavad kokku oma ideed ja oskused ning mille tulemusena valmib lühikese aja jooksul, intensiivse panustamise käigus, lahendus püstitatud probleemile.

Ühtäkki sõltus koguduste meediatööst enneolematult palju ja oli aeg terve Eesti kristlaskonnaga välja astuda.

Märtsi keskel kehtestatud eriolukord oli lõpuks ajendiks, kus Jakobi mõtetes ringelnud idee häkatonist formuleerus kiirelt tervikpildiks. Ühtäkki sõltus koguduste meediatööst enneolematult palju ja oli aeg terve Eesti kristlaskonnaga välja astuda. Kiire reageerimine viis selleni, et juba kuu lõpus, 27.–28. märtsil leidiski aset koguduste häkaton. Lahendust otsiti probleemile: „Kuidas võiksime antud kriisiolukorras luua innovaatilisi lahendusi evangeeliumi kuulutuseks, jüngerluseks ja inimeste teenimiseks?“
Eriolukorrast kannavad paljud kogudused online-keskkonnas üle oma jumalateenistusi. Usume, et see oli hea algus, kuid samas näeme inimeste vajadust enama järele kui üksnes videoteenistuse sisu, mida läbi Interneti avaruste tarbida. Kuigi füüsiliselt olid mõned uksed siiamaani sulgunud, siis avab Jumal nii vaimulikult kui virtuaalselt uusi aknaid inimestega suhtlemiseks ja kuningriigi töö levikuks.
Nädal enne häkatoni oli võimalus esitada oma ideed ja probleemid, mida ürituse raames võiks arendusele võtta. Kokku laekus 15 unikaalset ideed erinevatel teemadel: „kadunuteni“ või hingekriisis inimesteni jõudmine, väärtuslike kristlike materjalide, ülistuse ja inimeste tunnistuslugude kättesaadavamaks tegemine, suhtluskeskkondade loomine, heategevus kriisi olukorras jpm. 23 pilt 1
Reede õhtul jõudiski kätte aeg, kus osalejad tulid kokku virtuaalse platvormi kaudu ja idee autorid esitasid oma nägemuse lahenduse suunast. Koos autorite ja kuulajatega võttis häkatonist osa ligi 25 inimest. Mitmed ideed koondati kolme rühma ja jaguneti meeskondadesse, kus järgnes intensiivne arutelu ning prototüüpide ettevalmistus. Järgmisel hommikul tutvustati lühidalt oma lahendusi ja jätkati arendustegevustega. 24 tunni lõppedes koguneti taas ning esitleti oma prototüüpe ja edasisi samme. Häkatoni käigus sündisid järgmised ideed:
1. Jututuba „Karantiinijutud“ – tööpäeva õhtuti toimuvad 3D inimeste juhitud saated koos külalisosalejatega, kus arutletakse päevakajalistel teemadel. Kõigil kuulajatel on võimalus küsimusi esitada. Põnevate vestlustega alustati juba häkatonile järgnenud nädalal.
2. Online-hingehoiu nõustamisplatvorm „SinuABI“ – loodav veebileht, kus koostöös vabatahtlike kristlastest kogemusnõustajate ja professionaalidega aidatakse hingekriisis olevaid inimesi tasuta kirjalike vestluste teel. Veebileht ja sisu on hetkel aktiivse arendamise all.
3. Oma tunnistuslugude jagamise platvorm – MyStory.me kodulehe näitel luua eestikeelne „Minu lugu koos Jumalaga“ keskkond, kus vaataja saab astuda suhtlusesse tunnistuse jagajaga ja esitada küsimusi.
Eestimaa esimene teadaolev kristlaskonna ühine häkaton oli igapidi edukas. Alati võiks ja saaks rohkem „nähtavat“ välja pigistada, kuid nähes, kuidas ürituse käigus loodud ideed ja lahendused panid osalejatel silmad särama, mõtte tööle ning tõid missioonitundlikkuse, et siit saab midagi suuremat Jumala auks välja kasvada, võib kokkuvõtvalt tsiteerida: „Usk on loodetava tõelisus, nähtamatute asjade tõendus“ (Hb 11:1).