08/201327 hele-maria taimla
Hele-Maria Taimla, Oleviste kogudus

Kõik inimesed teevad vigu. Kerge on lasta mõni vale üle huulte, tegutseda mõtlematult või rikkuda midagi ära oma sõnade ja tegudega. Me painutame ja rikume reegleid, murrame lubadusi ning − polegi oluline, kas tahtlikult või mõtlemata – haiget teeme teistele ikkagi.

Minu teoloogiatudengist venna Taaveti sõnul on armastus eesti keeles sisuliselt liitsõna, ühendab see ju sõnad arm ja astus.

Eksimuste kõrval on inimestele omane igatsus alustada puhta lehena – me kõik vajame andestust. Andeks palumine eeldab aga eksimuse tunnistamist ning kuna see pole kerge, püütakse end välja vabandada või aetakse süü kellegi teise kaela. Tihti petetakse ennast ja teisi, võrreldes end kellegi „pealtnäha patusemaga", sest tundub olevat rahustav tõdeda, et teistel on hingel suuremad eksimused.

Ütluse „Eksimine on inimlik" teine pool on „... ja andestamine jumalik" ning see pole juhus. Nii nagu pole seda ka lause Meie Isa palvest, kus palutakse Jumalalt andestust, et meie omakorda annaksime andeks oma võlglastele. Võlglase all ei mõelda ainult neid, kes meile raha või teeneid võlgu on – me võime olla võlglased iseenese ees oma vale käitumise või enesepetmisega.

27 6arm andestus toomas-vardja

Me oleme kõigest inimesed ning tihti tuleb tõdeda, et elu on meist võrratult palju suurem ja võimsam. Kuigi püüame, ei suuda me ka oma parimates püüdlustes ealeski olla nii head kui igatseme. Ühest küljest on see kurb, teisalt käib kaasas teadmine, et läbikukkumised ei tee meid vähem väärtuslikeks. Ebaõnnestumisi ei tohi karta, sest hirm, põhjustades kahtlusi, on salakavalaim ja suurim lammutaja. See, mis ajab kartuse välja, on armastus. Armastuse ligi tasub hoida – armastus annab julgust ja indu kõrgemate sihtide suunas edasi liikuda.

Minu teoloogiatudengist venna Taaveti sõnul on armastus eesti keeles sisuliselt liitsõna, ühendab see ju sõnad arm ja astus. See aitab meil meeles hoida suurimat armastust – seda, et Kristuse kaudu astus arm alla maa peale. See on võimsaim lootuse ja armastuse sõnum kogu maailmale. Enamgi veel – see on kogetav, kättesaadav ja toimiv igale siirale otsijale.