09/2014 24 kurdistan
Johanna Mägila, Global Aid Network kaastööline

Laupäeval, 19. juulil kell 12 päeval kuulutas ISIS Mosulis avalikult mošeedes ja tänavatel, et kristlastel oli kaks kuud aega põgeneda või võtta vastu islami usk. Nüüd on kristlaste ja moslemite vahel vaid mõõk.

Külastasin eile kahtekümmet peret, kes saabusid peale seda teadaannet Kurdistani. Neilt inimestelt võeti absoluutselt kõik, mis neil oli. Nad põgenesid viimaste taksode ja bussidega. ISISe piiripunktis rebiti puruks nende passid, võeti ära raha, abielusõrmused, kõrvarõngad, kaelakeed, kellad, telefonid, arvutid, autod. Paljud pered olid müünud maha oma majad ja nad kandsid kaasas kogu maja müügist saadud raha. Nad kaotasid kõik!! Osa peresid pandi röövimist ISISe busside peale ja viidi vaestesse mahajäetud kõrbeküladesse. Neil pole raha ega tuttavaid, kelle juures varjupaika otsida. Lastevanematelt küsiti piiri peal, kas nad annavad kõik oma raha või oma lapsed. Mehed kartsid oma naiste ja laste pärast, sest ISIS januneb noorte naiste ja tüdrukute järele. Kõik vaesed pered, kellel polnud raha, et põgeneda, pidid andma oma poja või tütre ISISele.

Tänaseks on kõikide kristlaste majad ISISe omandis. Nende uste ette on pandud tabalukud või on nad ise neisse kolinud. Majad on märgitud ISISe logodega. Lisaks seisab nende nime kõrval punane märk, mis näitab, et see maja kuulus kristlastele.

Pered, kellega kohtusin, paluvad, et me jagaksime nende lugusid maailmaga. Neil on tunne, et keegi ei tea nende kannatustest. Ma palun – me ei saa teha väga palju nende inimeste heaks, kuid me saame teha kõik natuke.