07-08/2018 20 genf
Toivo Pilli, kirikuloo õppejõud; Fotod: Einike Pilli.

On tähendusrikas laulda ja palvetada Wappenwilis, mägikoopas, kus 16. sajandil kogunesid tagakiusatud anabaptistid. On mõtlemapanev osaleda baptistide ja reformeeritud kristlaste ühisel jumalateenistusel Grossmünsteri kirikus, kus 1519. aastast alates seletas Jumala sõna Ulrich Zwingli. On rõõmustav kohtuda vendade ja õdedega Aafrikast ja Aasiast, Austraaliast ja Ameerikast, Euroopast rääkimata. Seda kõike võis kogeda 2.–6. juulini 2018 Zürichis (Šveitsis) Baptisti Maailmaliidu (BWA) aastakoosolekul. Eestist olid koosolekul Helle Liht, Meego Remmel, Sven-Joonatan Siibak ning Einike ja Toivo Pilli.

Aastakoosolek ei ole ainult aruannete, numbrite ja strateegiliste kavade tutvustamine, vaid see on foorum, kus jutustatakse lugusid sellest, mida Jumal teeb üle kogu maailma. Baptistide arv on viimastel aastakümnetel silmapaistvalt kasvanud – eriti Aafrikas, Lõuna-Ameerikas ja Aasias. BWA, kuhu kuulub ka Eesti EKB osaduskond, ühendab ligikaudu 50 miljonit baptisti 124 riigis.

Aastakoosolekul anti BWA Denton ja Janice Lotzi inimõiguste auhind Christer Daelanderile Rootsist. Selle maailma baptistide auväärse tunnustuse pälvis Christer väsimatu töö eest usuvabaduse edendamisel ja kaitsmisel. Christer esindab baptiste ÜRO inimõiguste komitees Genfis ja reisib igal aastal paljudes riikides, kus usuvabadust piiratakse. „Me oleme meeskond ja ainult koos saame täita seda ülesannet, mida Kristus on meile jätnud,“ ütles Daelander oma tänukõnes, rõhutades oma kaastööliste ja Euroopa Baptisti Föderatsiooni (EBF) koosmeelt.

Ka isiklikud kohtumised olid südantsoojendavad. Kohvipausi ajal tervitasin dr Olu Menjaid Libeeriast, kes oli aastaid tagasi üliõpilane IBTS-is, kus töötasin ja jätkuvalt töötan. Vestlesin pastor Mhathung Lothaga Indiast Nagalandist, kes ulatas mulle kingituseks odade kujutisega kaunistatud lipsu, öeldes „See on meil rahvuslik sümbol, me olime sõjakas hõim...“ Täna on pastor Lotha koguduses 2500 liiget.

Huviline sai ülevaate ka baptistide tegemistest Euroopas. EBF on panustanud noortesse juhtidesse koolitusprogrammi Transform kaudu. Programmis osalenud Sven Joonatan Siibak rõhutas: „Transform on aidanud luua suhteid ja valmistanud ette eesseisvateks ülesanneteks.“ Ukraina baptistide peasekretär Igor Bandura kutsus üles protesteerima Luganskis välja antud nõuete vastu koguduste taasregistreerimiseks tingimustel, mis käivad neile üle jõu. „Rohkem kui 40 baptisti kogudust Luganskis võidakse augustis sulgeda.“
Samas jagasid eurooplased julgustavaid lugusid. Näiteks Türgis, kus alles hiljuti oli ainult üks baptistikogudus Izmiris, on nüüd seitse türgi, kaks araabia ja kaks pärsiakeelset baptistikogudust.
20 linnaeks
Aastakoosolek võttis vastu kolm resolutsiooni. Esimene oli usuvabaduse kaitseks Luganski regioonis Ida-Ukrainas, kus on välja kuulutatud niinimetatud Luganski Rahvavabariik. Teine resolutsioon kutsus kristlasi seisma otsustavalt vastu naiste ja tütarlaste väärkohtlemisele ja ahistamisele. Dokumendis avaldatakse kahetsust, et sageli on ka kirik olnud süüdi nende väärikuse madaldamises ja väärkohtlemise juhtumite kinnimätsimises. Kolmandas dokumendis rõhutatakse perekonna ühtsust ja kokkukuuluvuse tähtsust rändekriisis. See resolutsioon sai erilise tähenduse USA valitsuse hiljutise immigratsiooni puudutava otsuse valguses, mis lahutas 2000 last nende vanematest. Resolutsioon kutsub üles kõiki baptiste „prohvetlikult vastu seisma ebamoraalsetele poliitilistele otsustele, mis kahandavad immigrantide, migrantide ja põgenike õigusi ja väärikust“.

BWA juhtkond kutsus kõiki 2020. aastal Rio de Janeirosse, kus toimub BWA kongress. Isegi kui see reis peaks olema liiga pikk ja vahest teostamatu, on hea teada, et usu-suguvõsa, kuhu Eestigi EKB usklikud kuuluvad, on palju suurem, kui argipäevas oskad märgata või mõelda.