12/2018 15 weihnachtsoratorium

Bukaresti rahvusliku õigeusu katedraali ehitustööd ei küll veel päriselt lõpetatud, kuid siiski pühitseti see juba liturgiliselt sisse. Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartolomeuse ja Rumeenia patriarh Danieli (Ciobotea) juhitud tseremoonial osales ligi 30 000 inimest. 120 m pikkuse, 70 m laia ja 120 m kõrge keskse kellatorniga jumalakoda mahutab 5000 kirikulist ja kuulub maailma suurimate õigeusu sakraalehituste hulka. Pidulikul tseremoonial osales ka Rumeenia poliitiline juhtkond.
Kiriku lõplik valmimine on kavandatud aastasse 2024. Praegu puudub seal veel sisustus, kaasa arvatud maalingud. Katedraali püstitamiseks on annetanud raha väga paljud Rumeenia kodanikud. Riik on omalt poolt teatanud, et tahab kuludest kanda umbes kolm neljandikku. Seni on ehitus nõudnud ligi 110 miljonit eurot. Nagu igal pool, ei ole siingi kriitikast puudu. Eelkõige Rumeenia liberaalsed, ilmalikustunud ja kirikuvastaselt meelestatud grupid on öelnud, et seda raha oleks võinud anda parem vaesema elanikkonna tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi arendamiseks. Kuid samas on just vaesemad inimesed jumalakoja heaks suuremeelselt annetanud. Ja kui mõelda, et 110 miljoni euroga saab Rumeenias ehitada vaid viis kilomeetrit kiirteed ja et aastast aastasse lastakse Saksamaal uusaasta esimestel minutitel taevasse ilutulestikuga kaugelt rohkem raha – umbes 140 miljonit eurot –, muutub suhteliseks summa, mis Bukarestis Jumala suuremaks, sajandeid kestvaks austuseks kasutatakse.
Patriarh ütles, et rumeenlased vajavad esinduslikku katedraali, mis sümboliseerib „usku, vabadust ja rahva väärikust“. Peale selle on kirik mälestuskoht kõigi nende auks, kes rahva püsiväärtuste nimel oma elu on andnud. (RÖ)