Detsember 2019

Paljud Türgi muhameedlased pärinevad kristlikest peredest. Oma tõelisi juuri otsides avastavad nad oma kultuurilist identiteeti.
Esivanemate usu kaudu jõuavad nad „oma“ kristluseni. Sellele juhtis tähelepanu Salzburgis toimunud aastakonverents „Kristliku Oriendi initsiatiiv“. Väidetavalt on ainuüksi Türgis kuni miljon nn krüptokristlast.
1915. aastal Osmanite riigi poolt toime pandud armeenlaste ja teiste kristlaste tapatalgutel sunniti paljud – eelkõige naised ja lapsed – oma usust loobuma ja islamisse üle minema. Ka hiljem on inimesed valitsejate usu surmahirmus vastu võtnud. Enamasti ei teadnud islami usku pöördunute lapsed ja lapselapsed midagi oma tegelikust päritolust. Nende perekonnad hoidsid oma minevikku rangelt saladuses. Vahel järgiti aga kristlikke traditsioone islami kattevarjus edasi.
Hulk selliseid noori tunneb tänaseni ilmselt intuitiivselt, et midagi nende ametlikus usus ei klapi, kuna nad islamis tõelist kodu ei leia. Nii hakkavadki nad tõde otsima.
Ka mitmed läänemaadesse siirdunud ja endid ristida lasknud endised muhameedlased põlvnevad kunagistest kristlikest perekondadest. See on nende jaoks tagasipöördumine koju – oma tegeliku identiteedi juurde. j.r.