03/2013
Margus Kask, rektor

26 seminari loengul-1
Kõrgem Usuteaduslik Seminar viis oma vilistlaste hulgas läbi küsitluse, et saada tagasisidet õpingute kvaliteedi ja õppekorralduse kohta.
Vastustest selgus näiteks, et 4-aastase õppekava läbimiseks kulus keskmiselt pisut üle viie aasta. Õppimatuleku motiivide hulgas oli esimesel kohal usaldusväärse inimese kutse ja soovitus. Sobis ka seminaris õppiva sõbra soovitus. Sageli nimetati vaimuliku töö kutsumust, vajadust õppida tundma Piiblit, Jumala juhtimist.

Hariduse kvaliteediga jäädi lühidalt öeldes väga rahule. Tunnustati õppejõudude kaadrit. Õppeainete akadeemiline ja praktiline osa leiti olevat heas tasakaalus. Kuna kõrgharidus õpetab nägema elu ka kriitilise pilguga, mainisid vilistlased, et nad pidid õppima ka „mittevajalikke" aineid. See aga ei takistanud kooli lõpetamist ja mõne aine tähendus selgubki alles hilisemas töös. Vilistlased rõhutasid Piibli ainete tähtsust. Nende osakaal suureneb märgatavalt, sest Liidu vanematekogu kinnitas äsja oma kooli õppekava muudatused.

Millistes kogudustes vilistlased töötavad? Esitan loetelu EKB Liidu kogudustest: Annelinna, Antsla, Avispea, Elva, Haapsalu, Hilleste, Jõgeva, Kalju, Kehra, Kohila, Kohtla-Järve Peetel, Kohtla-Järve Saaron, Kärdla, Laagri, Lihula, Mustvee, Nõmme Baptistikogudus, Nõmme Vabaduse, Oleviste, Otepää, Palade, Puka, Pärnu Immaanuel, Pärnu Peetel, Rakke, Siion, Sool ja Valgus, Suigu, Tartu Kolgata, Tartu Salem, Tõrva, Valga Betaania, Viljandi, Võru. Ei leidnud oma kogudust? Tule siis sügisel õppima või soovita teha seda oma sõbral!

Vilistlased pole mitte kõik pastorid, vaid täidavad neis kogudustes erinevaid ülesandeid (diakonid, diakonissid, juhatuse ja vanematekogu liikmed, tööharude juhid jne). Kui lisada kogudused, kelle pastor praegu õpib seminaris või on siin õppejõud, siis pikeneb nimekiri veelgi.

Küsimus pole küll nimekirja pikkuses ega laiuses (vabandan ka võimalike ebatäpsuste pärast). Eestimaa vajab evangeeliumi kuulutajaid, kes on sügavuti õppinud tundma Jumala sõna. Õppejõuna naudin kõiki arutelusid, mis küsivad, kuidas paremini rakendada Piiblit igapäevasesse ellu.