Oktoober 2019 26 sots projektid
Ermo Jürma, Teekäija toimetaja tekst ja foto

Koguduse ja ühiskonna vaheliste suhete teemad (vaata septembri Teekäijat) kutsusid mind 12. oktoobril pealinna. Soov oli näha ka remondijärgset kaunist Kalju kirikut, kus „Tallinna ja Tartu vahelisel maanteel asuv“ Seminar oma sügiskonverentsi pidas.
Päeva juht Hele-Maria Kangro lisas igat kõnelejat tutvustades nende kohta midagi uut. Korduvalt sädelenud ettekandeid ei pea ümber jutustama, sest nendest saab osa nii kooli kodulehel kui ka Facebookis ja Pildiraadios. Toon esile üksnes mõned märksõnad.
Semiootik Mihhail Lotmani avaettekandes „Sõnade tegemisest ja tegude sõnumitest. Ühiskondliku ja kogudusliku elu semiootikast“ kirgastusid inimese läbi ajaloo kaunimad sõnumid Jumalale: palved, psalmid ja hümnid.
Peapiiskop Urmas Viilma „Sõna sai lihaks. Sõnast üksi jäi väheks?“ avas loomislugu: sõna – tegu – hinnang. Me näeme, kuidas Jumal vaatas oma teod üle ja hindas neid. Meilgi tuleb tema lastena veenduda, et see, mida me ütleme ja ära teeme, oleks hea. See sünnib vaid siis, kui oleme uus loodu.

Mõlema ettevõtmised on ühiskonna valupunktidele suunatud vastused, mida iseloomustavad järjepidevus, eeskuju ja lootuse äratamine.

 Matemaatikatudeng Mikael Raihhelgauz tõi näiteid, kuidas uus põlvkond mõistab pigem tegusid kui sõnu. Samuti võib erialane kompetents olla keel, mis kaasaega kõnetab. Jutt on seda usutavam, mida rohkem on sõnum tegude keelde tõlgitud.
Kaarel Väljamäe teemaks oli „Sõnaline looming ühiskonna tervendajana“. Loov sõna võib meie „ülekiirustavat“ ühiskonda „aeglustada“, korrastada elu ja äratada üles üksildusest. Sõna on tegu, mis läheb liikvele teises. 26 e sildre joonis
Riina Solman (Oleviste hoolekanne) ja Toivo Tänavsuu (Vähiravifond) pidid alustuseks ütlema endi tutvustamiseks oma eesnime tähtedega algavaid omadusi. Nad tulid sellega hästi toime! Mõlema ettevõtmised on ühiskonna valupunktidele suunatud vastused, mida iseloomustavad järjepidevus, eeskuju ja lootuse äratamine.
Uuskasutuskeskuse tegevjuht Katriin Jüriska soovis, et kogu hoolekandes tunneks iga abisaaja, et temagi on väärtuslik inimene.
Ettevõtja Marek Jallai leidis, et kui firma toimib hästi, siis selle inimesed sotsiaaltööd ei vajagi. Küll oli tal soov, et kogudused oma ettevõtlikke liikmeid rohkem julgustaks!
Päeva tagasisidet alustas Helle Liht Jeesuse poolt Naatsareti sünagoogis enda kohta loetud prohvet Jesaja sõnadega: kuulutada rõõmusõnumit ja aidata abivajajaid. Seda on evangelikaalne kristlaskond tunnustanud Lausanne'i lepingus: Jumala riigi mõju peab jõudma ühiskonna igasse sfääri!
Lõpujutluses ütles Risttee koguduse pastor Meelis Kibuspuu: „Väike armastus muudab midagi meist väljas; suur armastus muudab midagi meie sees.“
Et pühapäeval oli ees lõikustänupüha jumalateenistus Kagu-Eestis kodukoguduses, siis KUSi rektori Einike Pilli ja EKB Liidu presidendi Erki Tamme vastuvõtust ma enam osa ei saanud. Koduteel kavatsesin Elroni mugaval istmel lugeda läbi Johannes Laksi elulooraamatu teise poole, aga konverentsilt kaasa võetud tegevusjuhis – leia uuele vestluskaaslasele kasvõi viis minutit – kujundas rongisõidu kahetunniseks mentorvestluseks.