10/2018 27 paavst lehari
Paavst Franciscuse noortekohtumise peaprodutsent Lehari Kaustelit usutles Ermo Jürma.

Kuidas Sa sattusid paavsti noortekohtumise korraldaja rolli?
Roomakatoliku kirik palus mind seda rolli täita. Küllap sellise sündmuse korraldamisel mängivad rolli kogemused ja oskused. Kuid oluline on ka traditsioonide ja tavade ning inimeste tundmine. Ilmselt oli see kombinatsioon minu puhul täidetud.

Kui ladusalt kulges ettevalmistus?
Ettevalmistus algas selle järel, kui paavsti Eestisse tulek oli kindel. Visiidi hoolikas kavandamine andis sellele mõnusa kulgemise, kuid eks üllatusi tuli ikka. Asjade kooskõlastamine ja kinnitamine ning erinevate tähelepanekute ja soovide arvestamine olid need, mis mõne momendi keerukaks tegid.

Mis oli selles töös kõige raskem?
Võib-olla oligi kõige keerukam, et osapooli oli mitu. Kõik asjad pidid olema läbi räägitud Vatikani ja Eesti riigi erinevate struktuuride ning Eesti katoliku kiriku ja loomulikult ka Kaarli kogudusega. Kuna tegemist oli riigivisiidi ja vaimuliku külastusega üheaegselt, oli korralduse juures mitu tahku. Minu ülesandeks oli tagada kõigi osapoolte ühtne ja täpne info ning kokkulepitud viisil asjade elluviimine. See polnud igas punktid üldsegi kerge. Õnneks oli meeskond suurepärane ja kõik täitsid oma ülesandeid väga kõrgel tasemel.

Kas juhtus midagi erakordset?
Eks vahvaid ja ootamatuid olukordi tuli ikka ette. Võib-olla üks märkimisväärsemaid asju oli, et paavst ise (nagu oli ette teada) on üsna spontaanne. Ega noortekohtumisel kõik ei läinud nii, nagu olime planeerinud. Meil oli selge infoliikumise ahel ja publiku ning televaataja jaoks oli küll kõik ladus. Üksjagu sekeldust oli ka nii paavsti kui Eesti presidendi saabumisega. See info muutus enne sündmuse algust päris mitu korda. Mul tekkis vahepeal tõsine hirm, et presidendi või paavsti tervitajad on lõpuks valel ajal vale ukse juures.

Kas turvanõuded olid väga kõrged? 27 koordinaatorid
Jah, olid tõesti. Territoorium oli politsei poolt täieliku valve all. Kõik partnerid, korraldusega seotud inimesed ja vabatahtlikud olid varakult paigas ning nende kohta oli politsei poolt tehtud isiku põhjalik taustauuring. Ka sündmuskohaeelne põhjalik ülevaatus ja pommirühma töö olid täpselt läbi mõeldud. Eks nemadki peavad pühendunult oma ülesandeid täitma, kuid pommikoeri näiteks altarisse ja orelisse lasta ei sobi.

Mis kõnetas Sind sellel päeval?
Päeva vaimulik mõju ja sisu olid minu jaoks väga kõnekad. Mind puudutas Eesti pastorite ja kirikujuhtide kohalolemine ja kaasaelamine. Paavsti kõne muidugi ka. Kuid võib-olla kõige suurem elamus oli kuulata noorte inimeste tunnistusi. Need kõnetasid nii kristlasi kui mittekristlasi.

Kas tunnistajate leidmine oli samuti Sinu töö?
Jah, tunnistajate leidmine ja nende kooskõlastamine oli üks osa ürituse ettevalmistusest. Hiljem ka nende sõnavõttude esituste „lihvimine“ koos sujuvate üleminekutega. Oli oluline, et nad oleksid erinevatest konfessioonidest. Minu jaoks jäävad seda suurkohtumist kroonima kolme eesti noore inimese – Lisbeli, Mirko ja Tauri – elavad tunnistused oma kristlikust elust.