September 2020 04 saara kaptein
Mari-Vivian Ellam, Tapa Elava Usu Kogudus

Kooliaasta alguse puhul esitasin mõned küsimused Saara Kapteinile, kes õpib kristlikus koolis. Saara on Oleviste koguduse noortepastori Veljo Kapteini ja tema abikaasa Hanna tütar.

Mis koolis sa õpid ja mitmendas klassis?
Ma käin Tallinna Toomkooli 9. klassis.

Mille poolest kristlik kool teistest koolidest erineb?
Usun, et erinevusi on mitmeid. Erinevatel kristlikel koolidel käivad asjad küll erinevalt, aga meie koolis on näiteks väiksed klassid (u 15 õpilast) ja poisid-tüdrukud eraldi. Siiski on meil mõned tunnid koos, ka vahetundides, ekskursioonidel ja klassireisidel oleme koos. Nad on ikkagi meie klassivennad ja kokku moodustame ühe suure klassi. Meie kooli aktused on Toomkirikus ja tähtpäevadel koguneme seal ka palvustele. Samuti on meil tunniplaanis usuõpetus ja mõned õpetajad on kristlased. Kristlikes koolides on kristlikud väärtused, mis mõjutavad väga palju kooli õhkkonda ja suhtumist ümbritsevasse. See viimane on kindlasti üks peamiseid asju, mis toob tegelikult praktilise erinevuse kristlike ja mittekristlike koolide vahel.

Mulle tundub, et inimesed tegelikult hindavad kristlikke väärtuseid. Need on ju väga terved, inimlikud ja hea eetika aluseks.

Teie koolis ei käi ilmselt ainult kristlased ja kristlaste lapsed. Kuidas on näiteks sinu klassis: kui palju on kristlikest peredest lapsi ja kui palju mittekristlikest?
Üldiselt on nii, et umbes kolmandik Toomkooli peredest on luterlased, kolmandik teistest kogudustest ja kolmandik ei kuulu kuskile kogudusse. Minu klassist on kogudusega seotud peaaegu pooled tüdrukud. Neid, kes isiklikult Jumalasse usuvad, on vähem.

Kas kristlikul koolil on ka puuduseid?
Asju, mida paremini saab teha, on kindlasti igas koolis. Need väiksed puudused, mis meil on, ei ole seotud sellega, et kool on kristlik. Pigem on need mõned igapäevased probleemid, mille lahendamine võtab kauem aega.

Mida arvavad sinu mittekristlastest klassikaaslased oma koolist?
Kuna mitmed ei usu Jumalasse, jääb tähtpäevadel kirikus ja palvustel käimine ning üleüldine usupool neile võõraks. Muidu igapäevaselt on ju ka kristlik kool nagu kool ikka. Selles mõttes pole midagi teistmoodi, ka nende suhtumises mitte.

Kas oled aru saanud, miks on sinu klassikaaslaste mittekristlastest vanemad valinud oma lapsele kristliku kooli?
Ütleme nii, et täiesti usuvastased inimesed oma lapsi kristlikku kooli ilmselt ei pane. Siiski paljud mittekristlased seda teevad. Ma ei ole kunagi sellest kellegagi otse rääkinud, aga mulle tundub, et inimesed tegelikult hindavad kristlikke väärtuseid. Need on ju väga terved, inimlikud ja hea eetika aluseks. Kuna kristlikus koolis pannakse neile tavalisest rohkem rõhku, tundub hea mõte panna oma laps just nende väärtuste keskele. Võib-olla tundub kristlik kool ka ohutu valikuna või siis tahetakse oma last panna lihtsalt väiksemasse kooli, mida kristlikud koolid ju harilikult on.

Mis on sinu lemmiktund ja miks?
Kui aus olla, siis pole ma kunagi osanud sellele küsimusele vastata. Tihti oleneb see sellest, mida me mingis ainetunnis hetkel õpime. Mulle meeldivad nii reaal- kui ka humanitaarained. Aga võib-olla on viimasel aastal rohkem esile tulnud bioloogia. Mul on selle vastu isiklik huvi – kuidas Jumal selle maailma on loonud? Iga teadmise kaudu justkui õpiksin tundma lähemalt oma Jumalat, tema olemust, tema mõtteid ja tegusid. Tema loodu on võrratu ja tunnen nii tihti selle kaudu Jumala ligiolu.

Mis sulle sinu kooli juures kõige rohkem meeldib?
Mulle meeldivad minu klass ja minu õpetajad, kellest igaüks on nii erinev ja omamoodi isiksus. Tundides saab seetõttu tihti palju nalja ja igav on väga harva. Koolis on hea õhkkond ja keskkond ei tekita lisastressi.

Mu poeg, ära unusta mu õpetust, vaid su süda hoidku alal mu käsud,
sest need lisavad sulle pikka iga, eluaastaid ja rahu!
Heldus ja tõde ärgu jätku sind maha!
Seo need enesele ümber kaela, kirjuta need oma südamelauale,
siis sa leiad armu ja heakskiitu Jumala ja inimeste silmis!
Looda Issanda peale kõigest südamest ja ära toetu omaenese mõistusele!
Õpi teda tundma kõigil oma teedel, siis ta teeb su teerajad tasaseks!
Õpetussõnad 3:1–6