01/2017 18 tallinna hooaeg l6peb 1
Anton Tuul, Healing Rooms Eesti (HRE) koordinaator, Nõmme baptistikoguduse liige

Lugu esimesest külastajast ei unune iial

Nahkpintsaku, viisakate pükste ja kingadega härra sisenes 2011. aasta detsembris Eesti esimesse palvekliinikusse. Ta oli üldse Healing Rooms palverühma (HR) kõige esimene külastaja. Mees oli valmis haudunud konkreetse suitsiidiplaani: poest ostetud tugev nöör oli kilekotis, ka mänd oli valmis vaadatud, kuhu end üles puua. Kuskilt oli mees kuulnud kohe avatavast palvekliinikust ja nii otsustas ta, enne kui oma plaani teostab, ära proovida viimase õlekõrre. Sel tuisusel reede õhtul tegi ta oma elu tähtsaima otsuse – palvekliinikust lahkus mees vaimulikult uuestisündinuna!

Südantliigutavaid lugusid on mitmeid

Kord oli HRi külastajaks jõustruktuuride esindaja, kes juba nõukogude ajast teenis selles ametis. Palve ajal toimunud muutust võisime näha lausa füüsiliselt. Mehe hingamine muutus kergeks, silmad läksid imestusest pärani: „Te ei usu, kui kerge on nüüd olla, nagu raske kott oleks mu õlgadelt ära võetud!“

Ema tuli suure murega tütre elu pärast, mis oli ohustatud. Vestluse jooksul juhatasime naise päästepalveni – ta täitus rõõmu ning rahuga. Nädal hiljem tuli tema tütar, et näha, mis palvekliinikus toimub. Ta ütles: „Teate, mu ema on täiesti teine inimene! Mis temaga siin juhtus?“ Tollel kevadõhtul andis see noor nainegi oma elu Jeesusele ja pole seda seni kahetsenud. Täna on ta kirjutamas raamatut muutustest oma elus.

Naisterahvas tuli palvekliinikusse siseorganite talitlushäiretega. Tiimiliikmed vestlesid temaga ja seejärel palvetasid. Palvekliinikust väljus naine lumisele tänavale õnnelikuna. Ent mõne hetke pärast jooksis ta üllatunult tagasi vastuvõturuumi. Tänulik venelanna tuli ütlema, et Jumal oli tervendanud ka tema jalad – valud liigestest olid kadunud! Me isegi ei teadnud, et naise jalad vajavad ka tervenemist. Selliseid üllatuslugusid on teisigi. Too naine on sümbol kümne pidalitõbise loost – vaid üks tuli tagasi Jeesust tänama. Umbes selline on suhe tervenemistunnistuse andnuist.

Põnevad aastad

Viie tegevusaasta tähistamiseks korraldasime augustis konverentsi „Avatud taeva õnnistused“, kõnelejateks Šoti HRi töö rajajad ja kauaaegsed juhid Steven ja Helen Anderson. Konverentsi eel kirjutas mulle Healing Rooms Eesti (HRE) juhatuse liige ja pastor Eenok Palm (viidates kirjakohale Lk 9:16a): „Viis ei ole liiga vähe. Viis ei ole ka liiga palju. Viis on paras anda Jeesuse kätte, et sellest jaguks kümnetele, sadadele ja tuhandetele. Ja nii nädalast nädalasse. Jeesuse puudutusest muutuvad kalad, leivad ja inimesed.“

Jumala armust kantuna oleme näinud sadu Jeesuse puudutusest muudetud elusid. Tänutundes mõtleme eri konfessioonide juhtidele koostöö eest. See on võimaldanud avada tänaseks seitse iganädalaselt töötavat palvekliinikut (Võrus on see avatud üle nädala). Kümned inimesed on teinud oma isikliku usuotsuse. Paljud on tervenenud hingeliselt, füüsilistest valudest, aga ka n-ö „ravimatutest“ haigustest. Olgu näitena toodud paar tervenemist vähist, irdunud silma võrkkesta endisele kohale asetumine ning halvatud jäsemete (jala ja käe) liikuma hakkamine vahetult peale palvet. Tervenemised võib üldiselt liigitada kahte ossa: hetkelised ja protsessi-imed. Mõlemad on imed. Mõlema puhul toimib Jumala üleloomulik vägi. Hingehaavadest paranemine võtab aega, aga see on olnud ka üks ilusamaid protsesse mitmete külastajate eludes. See teeb eriliselt rõõmsaks!

Vanalinna palvekliinik
19 tartu palveaeg 1
2013–2014 suvel oli Tallinna vanalinnas (Jaani kirikus) laupäeviti avatud palvekliinik. Kolmel kuul külastati seda sadu kordi. Üks-kaks rühma läks tavaliselt paariks tunniks ka tänavaile. Jagati flaiereid, vesteldi ja palvetati soovijate eest. Need suved olid meile heaks kogemuseks. Soome HRi juhid koos mõnede rühmaliikmetega abistasid ja julgustasid meid esimestel kordadel. Mina ei pidanud iial end nn tänavaevangelistiks. Aga ma tegin otsuse minna välja. Juba esimesel korral kogesin Püha Vaimu julgustust. Hiljem leidsin end korduvalt sõpradega Raekoja platsilt, Harjumäelt, Viru hotelli kõrvalt jpt paikadest. Kinnistus veendumus, et eestimaalased pole sugugi nii suletud, kui oleme seni arvanud. Paljude eludesse rääkisime lihtsat Jumala sõna ja taevase Isa igatsusi. Mees Viru tänaval sai tagasi lootuse, kuuldes, et Jumal tahab taastada tema hapraks muutunud abielu. Teismelisel kadus peale palvet hambavalu. Jumala Vaim puudutas Harjumäel vene daami lühikese palve ajal. Sigaretti tõmbav naine palus eestpalvet oma alkoholisõltuvuses mehe pärast. Sarnaseid lugusid on kümneid.

Mis on oluline?

Armastada esmalt Jumalat ja siis ligimest! Oluline on ka alistuda ja kuuletuda Issandale. See on mugavusest loobumise ja oma ego suremise tee. See pole kerge, aga see on Jeesuse tee! Piinarikka ristisurma eelõhtul ütles Jeesus: „Kui te armastate mind, siis pidage mu käske!“ (Jh 14:15). Kui me armastame tegelikult, siis tahame ka kuuletuda ja järgime Issanda korraldusi. Veel ütles Jeesus siin (salm 12): „Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kes usub minusse, see teeb neidsamu tegusid, mida mina teen, ja ta teeb nendest hoopis suuremaid, sest mina lähen Isa juurde ja mida te iganes palute minu nimel, seda ma teen, et Isa saaks kirgastatud Pojas.“

Miks me seda teeme?

Tahame olla kuulekad Jeesuse korraldusele (Mk 16:15–18). HRi teenistus on tõhus vahend selle rõõmusõnumi elluviimiseks. Palvekliinikute kaudu saame olla pastoritele jt vaimulikele juhtidele käepikenduseks selles misjoniläkituses. Enam kui pooled palvekliinikute külastajaist on koguduste liikmed. Selliselt oleme veendunud, et ka kogudused on tugevamad ja tervemad, kui nende liikmed saavad vaimulikult julgustatud ning terveks hinge- või ihuhädadest. Selles teadmises liigume edasi Jumalalt saadud visiooni täitmisega. Kaheksas palvekliinik on plaanis avada Issanda abiga Viljandis.

HRE missioon ja visioon

Varustada kristlasi, et nad oleksid Jumala tervendava armastuse edasiandjad!

Rajada palvekliinikud Eesti igasse maakonda ja linna!

Selle elluviimiseks on vaja suurt pühendumist. Selleks kulub palju töötunde ja finantse. Korraldame igaaastaselt koolitusi, seminare ja konverentse. Kohtume pastoritega. Eraldi seminarid ja osaduspäevad toimuvad regulaarselt kõigile HRi töötegijaile. Käime abistamas suvefestivalidel. Ka Laulasmaa laadal tutvustasime HRi tööd. Oleme koordineerinud väljaandmist P. Heikkilä raamatule „Issand annab teile linna – eestpalvetaja käsiraamat“. 2017. aasta I kvartalis plaanime välja anda kaks järgmist raamatut: Ukraina HRi juhi I. Belova-Smorži „Terveks saada ja elama jääda“ ning HRi Euroopa saadiku Gordon van Veeleni viimane raamat, mis räägib prohvetliku anni ja teenistusega seonduvast. Nende tõlkimise, toimetamise ja trükikulud on meile suur ususamm.
HRE tööd saad sa toetada ka, ostes meie CD-salvestusi (MP3-formaadis).

Täpsemat infot näeb kodulehelt: www.healingrooms.ee.