12/2018

20 pehme piparkook

Pehme piparkook 
Margit Järveots, Leisi Baptisti kogudus

Sega omavahel 7 dl nisujahu, 1 spl söögisoodat, 5 dl suhkrut, 3 tl piparkoogimaitseainet. Kuivainete hulka lisa 5 dl kefiiri,1 dl pohlamoosi ning 150 g eelnevalt sulatatud ja jahutatud võid. Sega tainaks, vältides liigset töötlust. Tainas vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Jäta kook jahtuma.
Katte valmistamine. Selleks vahusta 50 g toasooja võid, 200 g maitsestamata toorjuustu, lisades 3 tl tuhksuhkrut ja 1,5 tl vaniljesuhkrut. Määri kate koogile ja lase 1 tund külmkapis seista. Koogi kaunistamiseks võid kasutada jõhvikaid ja purustatud kreeka pähkleid.


20 valge shokolaadValge šokolaadi tort
Helje Ugam, Emmaste-Nurste kogudus

Põhi: 250 g piparkooke või digestiivküpsiseid, 75 g võid.
Täidis: 400 g Alma kohupiimapastat, 200 ml vahukoort, 300 g valget šokolaadi, (1 dl röstitud pähkleid).

Purusta hoolikalt piparkoogid ja sega sulatatud võiga. Suru segu võiga määritud lahtikäiva koogivormi põhja ja osaliselt ka äärtele. Sulata šokolaad veevannil või paksupõhjalises potis nõrgal kuumusel. Sega omavahel kohupiim, vahustatud koor ja sulatatud šokolaad. Kalla segu vormi ja hoia enne serveerimist mõned tunnid külmkapis. Võid põhjale, segu alla, peita ka erinevaid marju. Kaunista vastavalt fantaasiale.

Virsikukook 20 virsikukook
Meile Valk, Loksa Baptisti kogudus

Põhi: 100 g võid, 0,75 dl suhkrut, 1 muna, 1 tl küpsetuspulbrit, 2,5 dl jahu, pisut soola.
Kate: 2 dl hapukoort, 0,5 dl suhkrut, 1 muna, 1 tl vanilli- või vanillisuhkrut, 1 suur purk virsikukompotti.
Vahusta toasoe või suhkruga, sega hulka muna ja küpsetuspulbri-jahusegu. Määri ümmargune ahjuvorm võiga, kata vormipõhi ja ääred tainaga. Nõruta virsikud ja lõika viiludeks, lao need vormipõhja. Vahusta katte jaoks muna suhkruga, lisa vaniljesuhkur ja hapukoor. Vala kate virsikutele ja küpseta 200° juures pool tundi. Kook on valmis, kui taigen on kuldpruun. Eriti maitseb koos jäätisega (maitse võib ise valida).

20 banaani shokoBanaani-šokolaadikeeks
Elle Kalamägi, Viimsi vabakogudus

125 g võid / võib ka panna 125 g kookosrasva, 2,5 dl tumedat roosuhkrut, 2 muna, 3 dl toortatrajahu, 2 tl küpsetuspulbrit, 2 tl kaneeli, 1 tl vanillisuhkrut, näpuotsatäis soola, 3 sl piima / võib kasutada ka 3 spl kookospiima, 3 küpset banaani, 1 dl metspähkleid, 100 g tumedat mõrušokolaadi.

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja kaneel. Lisa jahusegu ja piim või-munavahule ning sega ühtlaseks.
Koori banaanid ja purusta kahvliga, sega ka need taina hulka. Haki šokolaad jämedalt ja sega hulka koos jämedalt hakitud metspähklitega. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud piklikku keeksivormi.
Küpseta 175kraadises ahjus 50–60 minutit. Katsu tikuga küpsust – sisse torgatud tikk peab jääma kuivaks. Lase 15 minutit vormis jahtuda ja tõsta paberi abil vormist välja restile lõplikult jahtuma. Naudi väheke jahtunult koos võiga.