04/2014 Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

05 ermo-1Juutlus ootas imet, et mulla põrmus magajad ärkavad üles lõpuajal (Tn 12:2). Kreeklased on uskunud hinge surematust. Reinkarnatsioonist räägivad tänini mitmed voolud. Jeesus üksi tõusis surnuist üles ihulikult. See oli Jumala päästelooline otsustav tegu.

Kuna Jeesus on üles tõusnud, saab see ühel päeval osaks ka tema järgijatele.

Inimestel on olnud palju ettekujutusi sellest, milline peaks olema Messias. Vana Testamendi mitmete tõotuste ja muude uskumuste pinnalt on oodatud täiuslikku ülempreestrit, õiglast kuningat või võitmatut vabadusvõitlejat. Messia kohta oli seal käibel hulga tiitleid: Taaveti poeg, Taaveti juur või Võsu, Jumala Poeg, Õiglane, Võitu ja vahel ka Inimesepoeg. Kuid prohvet Jesaja raamatus, Iiobis ja kaebepsalmides on olemas ka arusaam kannatavast Messiast.

Mulle meeldib mõelda sellest puzzlepildis. Igaüks, kes tunneb huvi usu ja Piibli vastu, leiab aina enam üksiktükke ja näeb üha selgemalt tervikpilti, mille suudab kokku panna siiski vaid Jumal. Meie teadmine on ikka poolik, nagu oleme puzzleski vahel jonnakalt mõnd tükki valesse kohta paigutanud.

Üksiktükid ülestõusmisest on väga olulised kristliku usu mõistmiseks. Jeesus ütles oma suuga selle kohta palju, mis ta oli teinud „pimedad näevad jälle, jalutud kõnnivad, pidalitõbised saavad puhtaks ja kurdid kuulevad, surnud ärkavad üles, vaestele kuulutatakse rõõmusõnumit" (Lk 7:22). Ta kuulutas mitmel korral ette ka oma kannatust, samuti surma Kolgata ristil ja kolme päeva pärast ülestõusmist.

Jeesuse ülestõusmisest sai kindel garantii, et ka tema kõik teised õpetused ja sõnad on õiged ning tõotused lähevad täide omal ajal. Vaid ristilöödud ja ülestõusnud Messial on meelevald anda meie patud andeks ja kinkida igavest elu. Meil on alus oodata tema tagasitulekut. Jeesuse ülestõusmise ja taevamineku järel sai võimalikuks Püha Vaimu väljavalamine, ilma milleta poleks meil võimalik teada midagi kindlat Jumala kohta ega elada kristlaste uut elu. Ülestõusmises peitub lootus uue, kannatusteta, murede ja valuta maailma järele. Kuna Jeesus on üles tõusnud, saab see ühel päeval ka tema järgijate osaks.

Ülestõusmine kuulub Jumala suurde päästeplaani. Puht inimlikult vaadates on Kristuse ülestõusmine haaramatu. Me ei saa seda asiselt kirjeldada, küll aga saame anda sellest tunnistust oma lauludes ja palvetes. Ülestõusmine oli ka jüngritele raske uskuda – kui nad aga selles veendusid, siis tunnistasid nad seda suure jõuga.