11/2015 05 ermo

Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

Mida ütlevad selle kirjakoha kohta juudid? Neil on ju Piibli teksti mõistmiseks hoopis teine taust! Vahel on selliste arvamuste taga lihtsalt uudishimu, sageli aga austus juudi õpetlaste ees. Samas võib olla siin ka kriitikat, nagu oleks evangeelne teoloogia juutluse pärandiga liiga vähe tegelenud.
Mis puudutab Vana Testamendi teadust, siis on kristliku ja juudi mõttemaailmade vahel arvamuste vahetus. Näiteks on erialaajakirjades nende kaastööd sageli kõrvuti. Ka mõnes kaasaegses Vana Testamendi kommentaaride reas on mitmed köited juudi autorite koostatud. See on saanud teoks juudikristlikus dialoogis aktiivselt osalevate teoloogide läbi mõlemalt poolt.

Üldpilti vaadates on näha, et ka juutluses on analoogne teoloogiliste seisukohtade ja suundade rohkus kui kristluses. Keskajal tegelesid kristlikud teoloogid tekstide sümboolse tähendusega. Sama kehtis ka juudi kommentaatorite kohta samal ajastul. Uusajal kerkis esile kriitilisi arvamusi piibliteksti usaldusväärsuse suhtes. Ka see puudutas nii juute kui kristlasi. Kirjandusteaduse meetodite, piibliraamatute stiiliilu ja sisemise ühtsuse hindamine avaldub nii juudi kui kristliku poole esindajail.

Ühtainust juudi kirjaseletust ei ole olemas, ka mitte üht nn „salavõtit”, millega juudid Vana Testamendi tekstide tähendust paremini haaraks kui kristlased. Siiski võib juudi kirjaseletus tänast kristlikku kogudust aidata mitmes mõttes:
1. Kristlastel on kalduvus jätta unarusse vana aja kultuur ja teave. Piiblit kasutatakse väga otseselt, aga ka pealiskaudselt. Juudi kommentaatorid annavad meile teadmisi tekstide kultuurilisest omapärast ja avavad nii teid selle sügavamaks mõistmiseks. Nad pole selleks võimelised mitte seepärast, kuna elavad Iisraeli maal ja kõnelevad heebrea keelt, vaid see on nende südameasi.

Juudid pole selleks võimelised mitte seepärast, kuna elavad Iisraeli maal ja kõnelevad heebrea keelt, vaid see on nende südameasi.

2. Kristlikus piibliteaduses on olnud esiplaanil mitmed mudelid, selgitamaks, kuidas piibliraamatud on samm-sammult oma tänase kuju saanud. Juudi õpetlased mõtlevad neis küsimustes sageli hoopis teisti ja pakuvad nii uusi kosutavaid vaateid.
3. Juudi Pühakirja seletajad hindavad Heebrea Piiblit ja uurivad seda. Nii pakuvad nad vastukaalu Vana Testamendi tahaplaanile jätmisele mõnedes kristlikes ringkondades. Eriti messiaanlikud juudid on näidanud, kui suurel määral toetub Uus Testament Vanale ja kuidas selle tõotuste erinevad liinid jooksevad kokku Jeesuses Kristuses.