04/2018 05 ermoj
Ermo Jürma, Teekäija peatoimetaja

Käsk ja arm – see vastandus on meil nagu luus ja lihas. See, et käsk on siin kaotaja ja arm võitja poolel, näib enesestmõistetav. Seda näikse toetavat piiblisalm: „Seadus on ju antud Moosese kaudu, arm ja tõde aga tulnud Jeesuse Kristuse kaudu” (Jh 1:17).

Õnnelikud on need, kes ei rahuldu enne, kui nad on leidnud Jeesuse.

Kuid kas see on tõesti nii, nagu paistab esmapilgul? Kas see peaks tähendama, et käsud on üleliigsed – või koguni seda, et Seadust, mille Jumal andis Moosese kaudu, võib nüüd negatiivselt hinnata? Vahel jäetaksegi Jumala käsud kõrvale, viidates kiiresti armule või ka õigustades end – valesti mõistetud ja kasutatud – Augustinuse lausega: „Armasta Jumalat, siis võid sa teha, mida tahad.”

Ei, Seadus, mille Jumal andis Moosese kaudu, on hea. See on antud selleks, et näidata meile teed, millel elu läheb korda. Ära tapa, ära varasta, ära riku abielu, ära valeta, austa ning toeta isa ja ema ka nende vanas eas, ära kadesta oma kaasinimese õnne ega riisu teda – seda ja veel palju muud õpetab meile Moosese Seadus. Kuid eelkõige annab Seadus meile teadmise Jumalast, kes on ainus Looja ja Isa, kõikvõimas ja halastaja, igavene.

Jeesus ei öelnud midagi Moosese vastu ja ta täitis ära kogu Seaduse. Temas tuli esile Jumala olemus: arm ja armastus. Kes järgneb Jeesusele, käib jälgedes, mis Jumal juba ammu on seadnud eluks. Nendes käisid Aabraham ja Saara, Iisak ja Rebeka, Mooses ja Joosua, Rutt ja Saamuel, Taavet ja loendamatud teised. Nad hoidsid kinni prohvetlikust sõnast ja igatsesid päeva, kus Jumala valgus särab veel suuremalt ja selgemalt, nii et kõik inimesed kõigi rahvaste hulgast võiksid teda leida.

See päev saabus, kui ilmus Jeesus. Tema kaudu jõudis täiusele see, mida jumalakartlikud inimesed enne teda olid oodanud ja igatsenud: arm ja tõde. See pole mitte ainult hea, see on parem, see on parim, mida siin ilmas leida on. Õnnelikud on need, kes ei rahuldu enne, kui nad on leidnud Jeesuse.

Kui Sina ei ole veel Jeesuse jünger, siis piibellik tee selleks saada on palve. Kui alljärgnev on Sinu arusaam/usk, siis tee see oma palveks:
„Oo, Jumal, ma tean, et olen patune inimene. Ma kahetsen oma tehtud patte ja tahan neist vabaneda. Usaldan Jeesust kui oma Päästjat, tunnistan teda kui oma Issandat ja palun tulla täna minu ellu. Sellest hetkest peale tahan temast teha oma elu aluse, teenida teda ja järgida teda koguduse osaduses. Palun seda Jeesuse Kristuse nimel. Aamen.”

Järgneval teekonnal orienteerumiseks võta ühendust (oma lähima) pastori või Teekäija toimetajaga.