Detsember 2019 05 ermoj
Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

Juba pool sajandit saadab mind üks Kolgata koguduse kaunis jõulupuu. Õhtu fookuses olid Matteuse ja Luuka evangeeliumite peatükid 1–2. Meil tuli nimetada jõuluevangeeliumi need tegelased (sulgudes on vastuste arv), kelle kohta sai öelda: ehmujad-kartjad (5), prohveteerijad (4), imestajad (3), järelemõtlejad (2), kahtlejad (1), kannatajad (1), inglite nägijad (5), teistele tunnistajad (2), mitte-uskujad (1), ohverdajad (3), Püha Vaimuga täitujad (5), rõõmustajad (3), tagakiusajad (1), õiglased (4), ülistajad (5), ükskõiksed (2). Viimasega jäime jänni, sest ei söandanud öelda, et üks „magas sõimes“. Olin toona lugenud küll juba terve Piibli läbi, aga minugi vastused olid hõredad.
Lahkuval aastal on EKB Liidu kogudusi hoidnud valvel moto: „Kasvame Jumala sõnas!“

Kas sina tunned jõululugu nii hästi, et oskad siintoodud küsimustele vastata?

Eestis oli 2019. aasta kirev, kuid samas soodne rahu, usuvabaduse ja armuaja-aasta, mil saime oma kasvusuundi ise valida. Mõnda neist on lihtne numbritega mõõta: meie auto spidomeeter loeb läbitud kilomeetreid, arvuti loendab Facebookis jagatud pilte, pangakonto väljavõte näitab, kui palju oleme mullu majandust elavdanud. Kas ja kuidas saaks mõõta kasvamist Jumala sõnas?
Esmapilgul võivad Pühakirja 66 raamatut ja nende peatükid tunduda ehmatavalt pikad. Kes suudab neid selgeks õppida? Eks kõneta Piibli puhul meid juba selle valiklood. Kuid ei piisa ainult üksikutest sõnumitest, vaja on tunda tervikut! Koolipoissi, kes kõike ei suuda, aitab vahel ka poole loo meelde jätmine, kuid teiste õpetaja peab tundma tervikut.
Oleks imelik ilmuda notari ette, kui minu kasuks on avatud testament ja ma pole seda isegi läbi lugenud ega tunne sisu? Nii on igal inimesel vaja tunda Jumala sõna, mis tunnistab taevase Isa testamendist, mille ta on oma Poja Jeesusega teinud ja mida ta pakub kõigile oma loodud lastele.
Evangeeliumist loeme, et Maarja elus oli mitu palverännakut Jeruusalemma, Eliisabeti külastus, põgenikutee Egiptusesse ja tagasi – need on meile teada vaid ääremärkustena. Koos oma poja Jeesusega oli ta imeliste sündmuste keskel. „Ent Maarja jättis kõik need lood meelde, mõtiskledes nende üle oma südames“ (Lk 2:19).
Mis on need teemad, lood, pildid, reklaamid, mis meie oleme meelde jätnud mööduvast aastast? Mille üle mõtiskleme oma südames? Minu Jumala sõna tundmine kasvas, kui lugesin Piiblit koos aastakonverentsil jagatud voldikuga „Piibli teejuht. Abivahend Jumala sõnast aarete leidmiseks“, vaata ka: piibliteejuht.ee.
Kui sina oled Jumala sõna tundmises juba nii kasvanud, et oskad ülaltoodud küsimustele vastata, mõtle neile oma südames ja palu, et kogu sinu elu oleks täis jõulurahu ja rõõmu.