Juuni 2020 05 ermoj
Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

Arvamused Ristija Johannese kohta läksid lahku juba enne tema sündimist. Tema preestrist isa Sakarias teenis templis ja oli otsekohene mees, kes tundis Jumala seadusi ja arvestas nendega tõsiselt.

Jeruusalemma pühimas paigas sai talle osaks ingli ilmutus, mis teatas, et nad saavad koos oma naisega veel vanas eas lapsevanemateks – seda oli raske uskuda. Pühakirja tundva mehena teadis ta küll, et esiisa Aabrahami ja Saaraga oli kord nii läinud. Aga et meiega? Seda küll ei usu! Ta pärib inglilt lähemat tunnustähte, aga jääb hoopis tummaks.

Ristija Johannese sõnum tabas inimeste põhivajadust – valmistada teed Jumala päästeks.

Sündmused hakkasid hargnema. Ka Eliisabetile ilmutas Issanda ingel, et ta saab lapse. Kuid erinevalt oma mehest oli tema valmis võimatut asja siiski võimalikuks pidama.
Elatanud abielupaar koges, et Issand on nende vastu armuline. Seda kinnitas ka Jumala poolt antud nimi Johannes („Jehoova on armuline“), mis tuli poeglapsele panna. Tähtsal päeval polnud varrulised aga uue nimega nõus, sest sugulastena kandsid nemadki vastutust ja soovisid, et kõik oleks viisipärane – ja sellist nime ei olnud ju kogu perekonnas kunagi olnud. Eliisabet ei teadnud, mis nüüd teha, ja vaatas abiotsivalt mehe poole. Kuidas Sakarias nüüd otsustab? Kas ta jääb ustavaks Iisraeli elus omaksvõetud veendumustele? Kas tohib olla midagi uut, mida seni pole olnud?
Ta laskis tuua tahvel(arvuti). Mis ta kirjutas? Kas: Sakarias – sest kõik peaks jääma nii, nagu tava nõuab? Või: Johannes – sest Jumal tahab öelda midagi uut? Sakarias kirjutas: Johannes. Seepeale vabanesid ta keelepaelad ja prohvetlikult ülistas ta Jumalat võimsa kiituslauluga (Lk 1:67–79).
Johannesest sai suur otsija ja iseõppija. Kõrbest sai tema elupaik, kus ta sai tugevaks vaimus. Ja kui Jumal andis talle oma sõna, astus ta esile kirgliku meeleparandusjutlustajana. Näeme, et kogu maa läks liikvele, sest tema sõnum tabas inimeste põhivajadust – valmistada teed Jumala päästeks.
Kristlik kogudus tähistab Ristija Johannese sünnipäeva Jaanipäeval (=Johannese-päeval). Põhjamaa suve südames on aegade vältel selle päevaga põimitud palju põnevat ja kaunist. Kuid muu kõrval on jätkuvalt oluline panna tähele suurima prohveti kuulutust: „Parandage meelt!“ Piibli juhtnöörid elu paljude olukordade kohta pole ju muutunud ja Jeesuski tuli Seadust täitma, mitte tühistama. „...mida inimene iganes külvab, seda ta ka lõikab“ (Gl 6:7).
Parandagem meelt, sest taevariik on lähedal!