12/2018 10 ylo niinem6gi
Ülo Niinemägi, Oleviste koguduse pastor

Kätte on jõudnud aasta kõige kaunim aeg – ootuste ja kinkide aeg. Meile on kingitud Jumal. Jõululoo suurim ime – Jumala lihassetulek – on teostunud. Ta ütleb psalmides: „Vaata, ma tulen!“ (Ps 40:8). Jumal sai meie sarnaseks inimeseks kolmekümne kolmeks ja pooleks aastaks.
Meenutan lapsepõlvejõulude kuusetoomisi. Mäletan neid lumiseid külmi detsembripäevi, mil panin alla suusad, võtsin kätte sae ja sõitsin üle välja metsa kuuske otsima. Sageli sai see õige, laeni ulatuv puu, leitud alles siis, kui juba pimenes. Käed külmetasid villastes labakinnastes, kuid ülesanne sai täidetud.

Paljudel palveränduritel on soov olla just jõulude ajal Petlemmas.

Palverändurid külastavad Iisraeli
Jumalapoeg, Päästja, sündis Iisraelis, mis on praeguse hetke seisuga üle kahe korra väiksem kui Eesti. Paljudel palveränduritel on soov olla just jõulude ajal Petlemmas. Petlemm asub kümne kilomeetri kaugusel Jeruusalemmast. Tean mitmeid eestlasi, kes aastaid tagasi Jeruusalemmast otse üle põldude jalgsi sinna pühapaika kohale läksid. Üks neist palveränduritest oli minu hea sõber Tarmo Vardja, kes käis Lehtmajade pühadel ikka Jeruusalemmas suures pidulikus pühadeorkestris viiulit mängimas. Nendeks jõuludeks on ta olnud juba üksteist aastat igaveses taevakodus, aga sooritatud palverännak ja julgustükk jääb kaunistama tema käidud teed. Kristlased on pidanud Jeesuse sündimise paika pühaks palve- ja kokkutulekukohaks juba alates teisest sajandist. 339. aastast tähistab seda paika kristlik kirik. Kaasaegne Petlemma linn oma umbes 25 000 elanikuga on pisut suurem Viljandist.

Kindel on see, et Jeesus, Jumala Poeg ja Päästja, sündis meile Taaveti linnas Petlemmas. Just sealsetel põldudel laulsid inglid ja kuulutasid esmalt karjastele väljal tolleks ajaks 1400aastaseks saanud Petlemma karjamaal: „Aga ingel ütles neile: „Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, et teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus. Ja see on teile tunnustäheks: te leiate lapsukese mähitud ja sõimes magavat.” Äkitselt olid koos ingliga taevased väed Jumalat kiitmas: „Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu, inimestest hea meel!““ (Lk 2:10–14). Just seal ja ainult seal, Taaveti linnas, leidis aset jõuluöö ime.

Jeesus sündis Petlemmas
Suunakem oma silmad vastsündinud Päästjale, kelle kasuks on otsuse teinud juba pea 2,4 miljardit inimest tänases maailmas. Üle 100 000 inimese tellib lennupileti Iisraeli just nüüd, et olla jõulupühadel Lunastaja sünnipaigas ja tema hälli juures. Ma kujutan ette huvi taevas, kui Maarja kandis last ja tõi poja ilmale. Jumal sai lihaks, inimeseks lihast ja verest. Kindlasti osalesid Jeesuse sünni juures kõik tol hetkel muudest ülesannetest vabad inglid!
Sünnikiriku altari tagant viivad trepiastmed alla Piimagroti kabelisse – 14harulise hõbedase tähe juurde. Just siin on ära märgistatud tema sündimise koht ja pisut eemal asuv sõim, kus Jeesus-lapsuke magas oma maise elu esimest und.
Mu süda heldib, mõeldes Petlemma karjaste väljale, kus pühal ööl laulsid inglid. Täna on selles kohas Itaalia arhitekti Antonio Barluzzy kavandatud harduspaik – Inglilaulu kabel.
Jeesus! Ta on meile sündinud Päästja, ta on Issand Kristus, aga ta on ka Imeline Nõuandja, Vägev Jumal, Igavene Isa, Rahuvürst, nagu ütleb meile prohvet Jesaja (Js 9:5j). On võimalik, et Jeesuse-aegsest Petlemmast võis leida teisigi vastsündinud poeglapsi, kuid mitte ükski neist ei lamanud sõimes. Milline ema valiks oma lapsele hälliks sõime? Ju otsitakse ikka voodikest. Öises Petlemmas oli aga Maarja ja Joosepi ainsaks võimaluseks loomadele mõeldud söödasõim. Sõimes lamava lapse leidnud karjased ei pidanud enam kahtlema. See märk oli selgemast selgem, et Jumal on rääkinud.

Tunnista oma patte ja palu otsusepalve nõnda, nagu seda on palunud miljonid enne sind.

Jeesus tuli Päästjaks
Sõna Päästja räägib Jeesusele määratud asendussurmast. Oma ristisurmaga lepitab ta meid Isa ees. Üheainsa ohvriga päästab ta meid patust, surmast ja kuradi väest. Ka minu jaoks on sõnal Päästja väga isiklik mõõde, sest mind on kistud välja hipielu ja toonase allakäinud maailma sügavatest orgudest. Mulle on armu antud. Minu nimi on taevasse kirja pandud. Ma võin olla vaba ja õnnelik Jumala laps juba 46 aastat, välja tulnud hipimaailmast 19aastase pöörase ning mässulise noorukina. Vana on möödunud, uus on sündinud! Kõige selle eest tänu Jumalale! Meile Taaveti linnas sündinud Päästja armastab inimesi.
Jeesus sai inimeseks, selleks et meid aidata. Maailm vajaski Päästjat, mitte üksnes nõuandjat ja uuendajat. Jeesus elas meie seas inimesena. Oma jumalikkust näitas ta pattude andestusvõime ja imetegudega. Ta tervendas haigeid, söötis viie odraleiva ja kahe kalaga 5000 meest, peale selle naised-lapsed! Ta rääkis kuningriigi printsiipidest, äratas üles surnuid, vaigistas Galilea merel tuult ja tormi! Kui lained olid kõrged ja puhus tugev tuul, kõndis ta mööda Galilea mere laineid jüngrite paadi juurde. Ta rääkis oma järgijatele valikutest, kitsast ja laiast teest, armastuse ja andestuse vajalikkusest, kadunud lambast ja kadunud pojast. Elu ülim Juht löödi risti ja maeti, aga Jumal äratas tema kolmanda päeva varahommikul üles. Just teda me ootame tagasi Messia ja kuningana, kes valitseb üle kogu maailma ja universumi. „Tema õlgadel on valitsus,“ lugesime prohvet Jesaja raamatust.

Päästjat tunnistavad maailma nimekad 11 inglilaulu kabel.v01
Jõulude suureks küsimuseks on: Mida meie teeme meile sündinud Päästjaga? Õige soovitus on võtta ta vastu oma isiklikuks Päästjaks ja Issandaks, nii nagu tegid seda kord filminäitleja Chuck Norris ja juudi kodus kasvanud laulja Bob Dylan. Sama otsuse tegid Ameerika Ühendriikide president George W. Bush, kes lõpetas oma pidutsemised ja joomatuurid, ning filminäitleja Jane Fonda, kellest sai uuestisündinud kristlane 1998. aastal. Otsuse uskuda tegid ka laulja Bono ning üks saja parima muusiku hulka arvatud, mormooni perekonnas üles kasvanud Alice Cooper, kes sündis uuesti peale pikka võitlust narkootikumide ja alkoholiga. Oma kapitulatsiooni Päästjale tunnistasid kantrimuusika legend Johnny Cash, kellest sai uuestisündinud kristlane 1968. aastal, ja parimaid meesfilminäitlejaid Tom Hanks.

Päästjat tunnistavad eestlased
Ka meie kodumaal on paljud vastanud Jumala kutsele. Nimetaksin neist tuntud heliloojat Erkki-Sven Tüüri, kes õpetas mulle usutee alguses häid usulisi kombeid; armastatud lauljat Marju Kuuti; tele- ja raadioajakirjanik Hannes Hermaküla ning Lasnamäel löömamehena nime teinud Allan Krolli, kellest on saanud tubli piibliõpetaja ja kes tegeleb nüüd kinnipeetavatega. Jumala poole pöördunud inimesi on igal elualal. Pöördunud on ka endiseid pangaröövleid, jõu- ja spordimehi.
Jõulud on Jumala kutse aeg: „Vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu, inimestest hea meel!” (Lk 2:10,14). See on see helin, millest räägitakse. Šoti poeet Alexander Smith on öelnud: „Jõulud on päev, mis hoiab kogu aega koos.“ Kui sinu elu on täna rõõmutu ja sisutu, siis kindlasti selle pärast, et sa ei ole veel saanud osa Jumala pakutavast suurest rõõmust ja rahust.

Päästepalve võid paluda ka sina
Tunnista oma eksimusi ja patte ning palu otsusepalve nõnda, nagu seda on palunud miljonid enne sind. Pane oma käed kokku just seal, kus sa oled, ja palveta koos minuga:
Issand Jeesus Kristus! Palun anna mulle kõik minu patud andeks ja võta mind vastu oma lapseks! Palun pane mu nimi kirja oma taevasesse raamatusse ja pea mind tänasest päevast peale oma lapseks! Palun tee minust selline inimene, millisena sina mind näha tahad, ja täida mind Püha Vaimuga, et ma ei eksiks õiguse teelt ei vasakule ega paremale! Ma tänan, et ma võin nüüd olla sinu laps ja mul on kodu taevas! Jeesuse nimel! Aamen.
Kui Sa nõnda oled palunud, on sinu jõulud tõelised ja pühad! Õnnistatud jõulupühi, rahuga südames!