02/2013 Eerik Rahkema, vanematekogu liige

Kiri [EKB Liidu vanematekogule 12.09.2012] kaasa mõtlemiseks kogudustelt liidule annetuste laekumise teemal, millest on juttu juuni ja juuli Karjasekirjas.
Olen laekumiste üle mõelnud ning leidnud peamiselt kaks põhjust, miks see on tagasihoidlik; neist teisena nimetatud tegurit saame ise otseselt mõjutada.

Esiteks: Raha vajavad paljud
Rahalist toetust ja/või tähelepanu vajavad: liidu keskus, allasutused, piiblipäevad, kogudused (eriti palvelate ehitamisel); kogudustevahelised organisatsioonid ja ettevõtmised: raadio, piiblilugemislaagrid, piibliselts, Agape, Iisraeli Keskus, koolitused, sotsiaaltegevus, interneti kaudu teenimine.
Need paljud teenimisvõimalused on olemas − jääb meie valida, kuidas kaasa töötame.

Teiseks: Liidu kuvand
See on suure kaaluga. Tähtis on, et kogudusteni jõudev teave liidu kohta (millega tegeletakse, kellega koos töötatakse, mida tähtsustatakse, kuidas reklaami tehakse) haakuks koguduseliikmete väärtustega.
Kahtlen, kas püüdlik positiivse kuvandi jätmine liidu tegevusest ja isikutest suurendab usaldust liidu vastu.
Liidu nime asemel usuliikumise nimetuse kasutamine ähmastab niigi laialivalgumise ohus oleva liidu määratlemist.
Kristlike ürituste mõnikord mitteköitev teadustamine ja reklaam. Vahel on see suunatud aegunud väärtustele (vana loomuse maitsele) ja jätab vaimseid väärtusi hindavad inimesed külmaks (võib ka eemale tõrjuda).
Liidu vaimulike kogudustest väljapoole jääv tegevus – millistesse organisatsioonidesse keegi kuulub, millises erakonnas keegi on (on olnud), millistel üritustel osaleb, milliseid reise teeb, millistel konverentsidel osaleb, kus ja kuidas puhkab – kõik see kujundab meie liidust pildi, mis kas innustab toetama või teeb ettevaatlikuks.
Koguduste jaoks kujundavad seminari kuvandi selle õppejõud (nende vaimsus, moraal, harjumused, sõnavõtud, esinemised) ning õppurid, kes peegeldavad kooli.
Usun, et liidu siseselt tuleb seminari kuvandile kasuks jutlustajate seminar, mis on kantud teenija vaimsusest.
Usun, et liidu kuvandi selgem vaimulik mõistetavus ja usaldatavus koguduseliikmete juures innustab neid annetama ühistöö heaks. „Sest kui pasun teeks ebaselget häält, kes siis hakkaks valmistuma sõjaks?" (1Kr 14:8).
Usun, et koguduseliikmed tahavad toetada sellist liitu, mis vastab nende ettekujutusele kristlusest ja vaimulikkusest.

Õnnistusi soovides ning liidu töö heaks annetades,
Eerik Rahkema, vanematekogu liige