04/2018
Gunnar Kotiesen, Rakvere Karmeli koguduse pastor

„See juba tärkab, kas te ei märka,” ütles Jumal prohvet Jesaja kaudu Iisraelile, kes elurutiinis ei märganud Jumala erakordset tööd. Karmeli kogudusega võime kogeda teistlaadset tunnet. Paljud teist on märganud, mis toimub siin – Virumaa südames. Olete kaasa elanud ja kaasa panustanud. Tahame teid kogu südamest tänada ja jagada meie ühise teekonna õnnistusi.

2015. a suvel alustatud planeerimine ja unistamine hakkab võtma üha selgemat vormi. Usume, et peagi võime Rakvere Koidula tänava kinnistul näha kerkimas uut ja erilist hoonet! Maja, mille olulisim väärtus ei seisne pelgalt innovatiivsetes lahendustes ja pilkupüüdvas arhitektuuris, vaid mille suurim eesmärk on olla õnnistuseks nii kogudusele kui ka kogukonna inimestele ja tervele Eesti kristlaskonnale.

Kui 2016/2017 toimusid projekteerimisalased ettevalmistused ja lisaks ka detailplaneeringu kehtestamine, siis käesoleva aasta 26. märts sai meie teekonnal märgilise tähenduse. RAKVERE LINNAVALITSUS VÄLJASTAS EHITUSLOA!!

See annab meile tehniliselt ja juriidiliselt kindluse, et kõik siiani ettevalmistatu on olnud korrektne ning ka kohaliku omavalitsuse, päästeameti ja teiste instantside poolt täiel määral aktsepteeritud. Nüüdseks on jäänud veel mõned sammud põhiprojekti ja seejärel ehitusprojekti valmimiseni.

Esmalt käesoleva aasta kevadeks plaanitud ehituse algus on liikunud küll sügisesse või uue aasta esimestesse kuudesse. Samas oleme ehitusmeeskonnaga näinud, et see ei olnud n-ö venimine, vaid pigem parimate lahenduste vormumine.

Lisaks meie endi ettevalmistustele oleme seotud ka Rakvere linna arenguplaanidega. Siin saime väga olulise kindluse, et linnaplaneerimisel kinnitati meie tänava sadeveetrassi ehitus 2018. a investeeringukavasse. Ilma selleta oleksime pidanud leidma viisi, kuidas kogu sadevesi ära juhtida meie oma krundi piires. See omakorda oleks tähendanud oluliselt suuremaid alginvesteeringuid ja ka hoolduskulusid.
Tänaseks on meil rohkelt põhjuseid, et olla tänulikud Jumalale, aga ka paljudele kaaspanustajatele nii Rakvere linnas kui ka laiemalt.

Julgustan sindki, hea lugeja, andma oma panus, et see erakordne algatus võiks peagi valminuna rõõmustada paljusid. Oleme südamest tänulikud nii ühekordsete annetuste kui ka püsitoetuse eest.
Rakvere Karmeli koguduse arveldusarve on: SEB EE171010502001278002.
Täpsemat ehitusinfot näeb meie kodulehelt: www.karmel.ee/uushoone.

 

Neli küsimust Rakvere linna peaarhitekt Angeelika Pärnale 04 angeelika p6rn

Mida annab teie arvates Karmeli kogudus Rakvere kogukonnale?
Kõrvalt vaadates tundub, et Karmeli kogudus on üks avatud ja positiivse eluhoiakuga organisatsioon, kes tahab kaasa rääkida kohaliku kogukonna kujundamisel. Nad on ise aktiivsed ja mulle tundub, et väga laiapõhjalised.
Põhiline, mis leiab kohalikul taustal kiitust, on töö noorte ja lastega.

Miks vajaks teie arvates kogudus uut hoonet?
Tundub, et kogudusel on välja kujunenud juba mitmete ürituste sarjad, mis on ajas kasvavad. Seega ei paku praegune saal neile võimalusi korraldada ettevõtmisi, milleks neil on ambitsiooni ja tahet ennast pühendada. Kõige lihtsam viis ühte hoonet rikkuda on sinna juurde ehitada ebaproportsionaalselt suur maht – nagu nööbi külge palitu. Seega on minu arvates puhtam, ausam ja ka ruumiliselt kvaliteetsem tulemus uue hoonetekompleksi rajamine.

Mis olid žürii peamised põhjused sõelale jäänud lahenduse kasuks?
Minu pilk oli ennekõike linnaruumilisest seisukohast – mahu paiknemine ja sobivus olemasolevasse konteksti. Suhteliselt suur ruumiprogramm on oskuslikult tsoneeritud ja jagatud erinevatesse hoonemahtudesse nii, et suurim maht on lükatud krundi sügavikku peitu. See ruumimahtude loogilise jada paigutus tekitas võimaluse päikeselise siseõue tekkimiseks ning läbi klaaspindade välimise ja sisemise ruumi ühendamiseks. Ühtepidi justkui väljapoole väga suletud hoonetekompleks avab ennast täielikult privaatsesse siseõue astudes. Kokkusaamine saab juba alata siseõues ja võib oma epiloogi saada samuti samas punktis. Seega on osatud väärtustada ka hoonete-vahelist ruumi.

Mis on teie arvates praeguse lahenduse juures kõige inspireerivam arhitektuurne idee?
Mulle on väga sümpaatne peasissepääsu viimine krundi sügavusse, mis annab võimaluse eelhäälestamiseks ja kogunemiseks siseõues. See välise ruumi enda kasuks töölepanemine on tark lahendus nii funktsionaalselt kui ka mentaalselt. Kohalejõudmine läbi kohaloleku.