10/2018 16 1allan eigi
Erki Tamm, Eesti EKB Koguduste Liidu president

Esimesed Piiblipäevad toimusid 28.–30. aprillil 1979. aastal Tallinna Kalju koguduses, ühispalvega esimesel õhtul Olevistes. Juba aasta varem oli analoogne üritus toimunud Nõmme palvelas, kuid nüüd saadi sellele EKB Liidu ametlik toetus.
Kuigi laste- ja noortetöö oli nõukogude ajal kogudustes tugevalt piiratud (keelatud), muutusid 70ndate lõpus noored julgemaks. Mitmetes kogudustes toimus organiseeritud noortetöö, näiteks Oleviste sügis- ja kevadõhtud, Vikipalu laagrid, Kalju noorte konverentsid. Repressioonide hirm oli nõrgenenud. Nii võtsid tolleaegsed koguduste ja liidu juhid enda peale vastutuse lubada lubamatut ja kaitsta uut üleriigilist ettevõtmist julgeoleku sekkumise eest (Katariina Allikas, „Noorte Piiblipäevade eellugu ja sünd“, 2005, Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi aastatöö). Moodustati vabariiklik noortenõukogu, kelle ülesandeks oli noortetöö tasakaalukas suunamine ja sidepidamine liidu juhtidega. Mitmed toonased noored tegijad on tagantjärele kõrgelt hinnanud liidu juhi, Robert Võsu julgustavat ja ettenägelikku tegevust.
Algusaegade Piiblipäevad toimusid peamiselt maipühade ajal ja Tallinnas (Nõmmel). Alles 1991. aastal viidi noorteüritus liikvele muudessegi linnadesse. Esimeste Piiblipäevade korraldajateks olid tänagi tuntud vaimulikud juhid, nagu Jaan Bärenson, Ingmar Kurg, Indrek Luide, Helari Puu. Jutlustasid Jüri Puusaag, Joosep Tammo, Aamo Remmel, liidu juhina Robert Võsu jpt. 1981. aasta Piiblipäevade kokkuvõttest selgub, et toona osales juba 300 noort ning oikumeenilise mõõtme andsid üritusele EKB Liidu koguduste noori tervitama tulnud luteri kiriku õpetaja Tiit Salumäe ja metodisti pastor Üllas Tankler.
Peale Piibli-teemaliste ettekannete ja noorte enda tunnistuste sai Piiblipäevade oluliseks osaks kogudustes tekkinud noorteansamblite poolt mängitud moodsa stiiliga muusika. See tekitas ka teatavaid erimeelsusi erinevate põlvkondade vahel ja koguduste juhtidega. Kuid noorte jaoks oli auasi esineda Piiblipäevadel ja see omakorda aitas kaasa noortetöö laienemisele üle Eesti. Paljud tänased koguduste töötegijad (sh allkirjutanu) said vaimulikult puudutatud ja leidsid oma kutsumuse just Piiblipäevadel. Muidugi oli olulisel kohal ka noorte kohtumine üksteisega ja uute sõprussuhete loomine, nagu see on tänaseni.
Läbi aja on Piiblipäevad säilitanud oma olemuse ja eesmärgi – julgustada ja suunata noori järgima Jeesust. Muutused on pigem vormilised, otsides just sellele ajale omaseid meetodeid ja teemasid, mis noori kõnetavad. Võrreldes algusaegadega, on kasvanud Piiblipäevade korraldamisel koostöö teiste konfessioonidega. 16 2meego hanna

16 3perekond