03/2015 21 kaplan kakko-1
Eduard Kakko, Kaitseliidu kaplan

EKB Liidu vaimulikud teenivad kaplanitena Eesti kaitsejõududes. Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes on Urmas Roosimaa ja Viru jalaväepataljonis Ott Aro, reservis Veljo Kaptein ja Elari Tamm. Kaitseliidu Pärnumaa malevas Eduard Kakko.

Teine rühm teenib vanglates ja arestimajades. Tartu Vanglas Angelina Urbel ja Üllas Linder, Viru Vanglas Paul Gill.
Kolmandat rühma esindab Ida Politseiprefektuuris Ago Rand.

Kaplaniteenistuse eripära seisneb selles, et me esindame kristlikku maailmavaadet uskmatute keskel koguduse otsest tuge arvestamata. Militaarkeeles tähendab see, et sa oled „tulejoonel" üksi. Tabavalt võrdleb Kristus seda inimesega, kes on nagu linn mäe peal. Ainult et kõigi „torud" on suunatud sinu vastu. Siis on eriline rõõm, kui sa oled kellelegi tõepoolest ka vajalik. Raskes olukorras võib juhtuda nii, et sa oled ainus õige sõnumi tooja ja suunanäitaja. Usun, et see lause ongi kaplanitöö lähtepunkt. Väidet kinnitab kaplanite aruanne, kus võib lugeda suurt vestluste ja nõustamiste arvu. Selles töös on eriline rõõm, kui sa kohtud mõttekaaslastega, kui on keegi, kes Jumala asjadest tõsiselt huvitub või toetab sinu mõtteid. Nemad tulevad ja lähevad, kaplan aga jääb.

Kõige lootusetumad hetked minu teenistuses on olnud need, kus oleme oma maaga meenutanud vabadust, omariiklust, moraali ja kohustusi. Kui sa näed, kui väheseid see tegelikult huvitab, siis tahaksid inimlikult lihtsat ära minna ja jätta see rahvas oma karistust ootama. Poliitikud valetavad kangelaskalmudel ja valimistel. Üks lubab anda oma pea, teine „Uue Põhjamaa" ja vähesed mõtlevad sellele, et valedele ehitatud tulevik tabab kõige valusamini valedesse uskujaid.

Räägitakse ühtsustundest ja moraalist. Kuid viimased seadused, mis Riigikogus läbi suruti, räägivad mitte ainult moraalsest, vaid ka rahvuslikust ja riiklikust enesetapust. Avalikus meedias nimetatakse neid põhimõtteid Euroopa väärtusteks. Aga ka siin tuleb teha parandus. Need ei ole Euroopa rahvaste, vaid valitsejate väärtused. Kui valitsejad kaotavad moraali ja rahvas pätistub, siis sellel riigil ei ole tulevikku.

Kõik see on kaplanite tööpõld. Silmitsi kaasteelistega, silmitsi vägivallatsejate ja hoolimatutega, silmitsi valitsejate ja allajääjatega, sest kõigest hoolimata vajavad nemadki Jumala armu, nagu seda vajame ka meie ise.