10/2016 14 sven helin 1
Märt Saar, Tartu Risttee kogudus

Kes sa oled, Sven-Joonatan?

Olen tavaline eesti noormees, kes on kogenud oma elus ebatavalisi asju ja sattunud tegema midagi täiesti erilist. Pärit olen Hiiumaalt, seal üles kasvanud ja hetkel 24-aastane. Igapäevaselt töötan kristlikus Kaarli Koolis, olen üks 3D koguduse juhtidest ja õpetan Kõrgemas Usuteaduslikus Seminaris ajalugu. Oktoobri algusest töötan EKB Liidu Noorsootöö Keskuse (LNK) juhina. Eelmisest sügisest olin seal Pillele abiks.

Mis siis Pillest sai?

Hindan väga Pille Havakatsi suurt panust LNK-s, tema vastutusalaks jääb ka edaspidi lastetöö. President Meego Remmeli ajal kutsuti kokku visioonikoda ja algasid mitmed muutused.

Mis siis on suurim muutus?

Me vaatame noorte- ja lastetööd kogudustes terviklikult, muidugi vastavalt ealistele iseärasustele. LNK osaks on kogudustes tehtavat võimestada. Püüame, et see töö oleks võimalikult jätkusuutlik ja et me ei kaotaks ära üht vanusegruppi. Seni on kõige suurem „auk koti põhjas” olnud juuniorid (vanuses 11–13 aastat). Ühtede jaoks on nad liiga vanad, teiste jaoks liiga noored.

Kuidas sa iseloomustad LNK noortejuht Danieli panust?

Danieli algatused olid väga head. Toonased koguduste noortejuhtide kokkusaamised innustasid paljusid. Nüüd on aastane paus jätnud oma jälje. Ka Remmel oli noortele suur sõber ja tema mõju on jätkuvalt näha. 15 sven j6ulud 1

Kas Daniel on tänaseni eesmineja?

Ma väga fännan teda, heas mõttes. Daniel julgeb olla see, kes ta on. See, mis ta täna bändiga teeb, on ikka väga kihvt. Ta on noortele hea eeskuju. Tema abielu Eleriga kannab neid unistusi, mis on paljudel. Seda on ilus kõrvalt vaadata ja ajakirjadest lugeda. Ta on leidnud kokkupuutepunkte Eestimaa noorusega.

Milline on sinu tavaline päev?

Hommikul tõusen ma küllaltki vara ja liigun koolimajja. Seal näen ma 10–12 aasta vanuste laste elu ja püüan anda oma parima, et nad mõistaksid, kes nad on, ning anda neile kaasa eluks vajalikke oskusi ja teadmisi.
Kuna juhin ühte meie 3D kogukondadest, on teine päris suur osa suhtlemine inimestega. Meil toimub palju hingehoidlikke vestlusi.
Igas päevas püüan eraldada aja, et kuulda, mida Jumal ütleb. Loen Piiblit ja mõtisklen.
Oluline on ühine aeg abikaasa Heliniga. Me üritame päevas leida vähemalt ühe söögikorra, kus koos aega veeta. Vastavalt päevale on erinevaid EKB Liiduga seotud tegevusi. Kõiges, mis pärast kooli toimub, on aga palju spontaansust.

On sul on ka mõni hobi või pole nende jaoks enam aega?

Mul on olnud palju hobisid. Olen tegelenud muusikaga, kogunud marke. Olen pidanud tegema valikuid ja aastatega on hobid tahaplaanile jäänud. Kuid ajalugu uurin ikka, loen ja mõtisklen, vaatan filme. Viimane kvalifitseerub ehk ka hobi alla.

Kas 3D on jätkuvalt noortekogudus?

Jah, aga keskmine vanus on tõusnud ja osalt Meego Remmeli pärast, kes meiega liitus. Tema tulek tõi kaasa uusi inimesi. Vanuseline koosseis on laienenud, nii vanemaks kui nooremaks. Me pole ka kunagi öelnud, et tahame olla koguduseks vaid 20-aastastele. Kogudusekultuur ja vaimulik elu on saanud positiivseid tõukeid ja nendest võiks pikalt rääkida…

Milline peaks siis koguduse kultuur olema 3 aasta pärast?

Meie igatsus on näha Eestimaal kogudusi, kus lapsed ja noored ei ole omaette ja ajamas oma asja, vaid kus on põlvkondadeüleselt kokkupuutepunkte. Kus vanemad saavad õppida noortelt ja nooremad vanadelt ning näha nende elutarkust ja -sügavust. 15 sven ristimas 1
Ma unistan ka lastest ja noortest, kes mitte ainult ei tunne hästi Piiblit ja selle lugusid, vaid rakendavad igapäevasesse ellu seda, mida Jeesus õpetas. Kes ei ole kammitsetud keerulistest suhetest, süütundest, kes on tõeliselt vabad. Igatsen näha noorte ja laste keskel kultuuri, kus märgatakse ja julgustatakse üksteist ja kus tulevad esile erinevad vaimuannid. Kus elatakse välja seda, milleks Jumal neid kutsunud on. Kus julgustatakse võitlema ja tähistatakse ka väikeseid võite.

Millised on olnud su esimesed sammud LNK töös?

Ma usun LNK töösse, sest olen seda ise näinud. Tahan teha omalt poolt kõik, et aidata kogudustel endil teha suurepärast laste- ja noortetööd. Vahel me unustame selle, milleks me oleme võimelised. Tahame ühiselt teha seda, mis on jätkusuutlik ja eluterve ning toob esile kristlikud väärtused. Ma ei julge väita, kas jõuame selleni 3 aastaga, aga olen parandamatu unistaja. Pigem mitu korda läbi kukkuda, aga ikka edasi minna. Meil on võimalik saavutada palju enamat ja ma usun noorte põlvkonda.

Milliseid juhiseid oled saanud Gunnarilt ja Erkilt?

Minu lugu EKB Liidu juhtidega on pikem kui mu roll LNK-s. Ma olen neilt saanud veel laiema nägemuse, kui mul endal oli. Olen saanud julgustust ja sõnumit, et see, millest oleme unistamas, on vajalik ja hea ning õige. Nemad on andnud ka väga selgeid juhtimisalaseid nõuandeid.

Mille pärast saab palvetada EKB Liidu perekond, Teekäija lugeja?

Kutsuksin üles palvetama laste ja noorte eest ning mitte üldiselt, vaid esmalt nende eest, kes on teie endi eludes. Osvald Tärk on öelnud: „Sinu palved on ka siis veel Jumala ees, kui sa ise ei elagi enam maa peal.” Kutsun üles palvetama ka meie noorsootöö ja selle tänaste tegijate eest! Öelge neile mõni julgustussõna, mille Jumal teile annab!