04/2018 23 vestmik 1
Laura Maide, Sõbralt Sõbrale turundus- ja kommunikatsioonijuht
Fotod: Hanna Veermäe.

Laupäeval, 7. aprillil toimus Tallinnas viiendat korda oikumeeniline tütarlaste konverents Filter. Seekordset üritust külastas Inglismaa Kerith Community koguduse pastori abikaasa Emily Parker.

Filter sai alguse erinevate kristlike koguduste noorte ühisest unistusest, et Eestis võiks olla rohkem noori naisi, kes teavad, et nad on väärtuslikud ja et nende elul on suurem tähendus. EKB Liidu neidude eestvedamisel moodustati tiim, kes on aasta-aastalt evangeelset sõnumit saanud jagada rohkem kui paarisajale noorele.

„Tänases Eestis kasvavad paljud tütarlapsed üles katkistes perekondades, mistõttu on neil juba varajasest east ebaterve minapilt ja puudulik arusaam oma väärtusest,” ütleb projektijuht Laura Maide. „Filtri üritus on püüdnud noori naisi julgustada ja tuua neid lähemale teadmisele, et läbi Jumala võivad nad leida oma tõelise identiteedi,” lisas ta.23 neidudehulk

Tänavuse Filtri teemaks oli „Naiseks kasvamine”. Räägiti sellest, kuidas tüdrukutest võivad kujuneda emotsionaalselt, vaimselt ja füüsiliselt terved naised. Konverents algas hubases kohvikuõhkkonnas. Küpsetisi ja kuumi jooke nautides kuulasid neiud vestlusintervjuud, kus kolm noort andekat naist – laulja Getter Jaani, fotograaf Anete Toming ja Taxify vanemraamatupidaja Maarja-Liis Reiman jagasid oma karjäärilugu ja unistusi. „Kõige olulisem on, vaatamata saavutustele, iseendaks jääda,” ütles Getter. Anete lisas, et iga tagasilöök tuleks muuta õppetunniks. „Jumaliku hoidmise ja õnnistuseta oleks aga kogu vaev tühine,” rõhutas Maarja-Liis.

Järgnes mitu sisukat seminari. Enne lõunat oli tütarlastel võimalik suhete teemal küsitleda Toompea koguduse pastori abikaasat Liis Unti ja 3D koguduse Viljandi kogukonna juhti Elerin Tammelit. Juttu oli sellest, milliseid suhteid väärtustab Piibel ja kuidas rajada tervet kristlikku perekonda. Paralleelselt rääkis konverentsi peakõneleja Emily noortest naistest 21. sajandi koguduses. „Naisena tuleks end identifitseerida ennekõike õena ja Jumala tütrena,” mõtestas ta lahti oma põhisõnumi.

Pärastlõunal jagasid Mosaiik koguduse liige Karolina Vardja ja Kiituse Kabeli koguduse liige Triin Orlovski, kuidas põimida osadust Jumalaga oma igapäevastesse sõprussuhetesse. Hele-Maria Taimla, samuti Mosaiik kogudusest, pidas samal ajal seminari murtud südamest. „Eluolukordades, kus mina olin uskmatu, jäi Jumal ikkagi ustavaks,” kinnitas ta oma loo põhjal. „Jumal on isegi minu kõige suurematest hirmudest suurem,” lisas Hele-Maria. 23 esimenepiibel 1

Õhtu kulmineerus evangeelse teenistusega, kus astusid üles 3D koguduse ülistusmeeskond ja konverentsi peakõneleja Emily. „Meie teod lähtuvad meie südamest,” rääkis peakõneleja. „Kui me tahame oma südamesse vaadata, tuleb meil küsida, millele me õhtul koju jõudes mõtleme,” jätkas ta. Päeva kokkuvõtteks jäi aga kõlama mõte, et kõige olulisem on olla südames aus Jumala ees – nii kujunevad tütarlapsed naisteks, keda Jumal igatseb.