03/2014
Paul Hobson, Baptist Times, 25. veebruar 2014

Nädalalõpu kiiretes arengutes valis riigi parlament tagandatud president Viktor Janukovõtši asemele dr. Oleksander Turtšõnovi. Ta oli juba määratud parlamendi esimehe ja asepeaministri kohale ning jääb presidendi kohusetäitjaks kuni uute valimisteni sel aastal.

Baptist dr. Turtšõnov on diakon Kiievi Elu Sõna Keskuse nimelises koguduses, mis kuulub Ukraina Baptistiliitu (Üleukrainalisse Evangeeliumi Kristlaste-Baptistide Koguduste Liitu). Aastate jooksul on ta kohtunud mitmete baptisti juhtidega sellistest organisatsioonidest nagu Euroopa Baptistiföderatsioon ja Baptisti Maailmaliit – nende külaskäikudel sellesse piirkonda.

BBC lühieluloo kohaselt peeti teda paremaks käeks endisele peaministrile Julia Tõmošenkole, kes oli president Janukovõtši poolt vangistatud, kuid pöördeliste sündmuste ajal ootamatult vabastati.

Oma esimeses kõnes selgitas Turtšõnov, et valimised toimuvad mais, misjärel ta astub kohe tagasi.
Tema sõnul on esimeseks ülesandeks „peatada vastasseis, saavutada taas kontroll ... tagada rahu, vältida uusi ohvreid, kohalikku kemplemist ja lintšimist".
Viimase kolme kuu jooksul on protestijate ja valitsusjõudude kokkupõrgetes – halvimas vägivallas selles riigis, alates iseseisvumisest aastal 1991 – tapetud vähemalt 88 inimest.

Ukraina Baptistiliidu välismisjoni osakonna juhataja ja parlamendi liige Pavel Ungurjan ütles: „Meie südameid täidab ülevoolav rõõm ja kurbus, kuna rõõmustame uudise üle uue Ukraina sünnist ja samas kurvastame noorte meeste, üliõpilaste ja pereisade pärast, kes surid selle sündimise nimel. Sajad tuhanded inimesed hakkasid juubeldama ja hõiskama, kui kuulsid teateid arengutest Maidani areenil, ehkki õnnetuseks tunnevad paljud nüüd suurt viha ja vaenu vastaste vastu. Paljud tahavad vaid kätte maksta, põletada ja vigastada.

See maa peab pöörduma Kristuse poole. Ukraina vajab mitte lihtsalt muutust võimukandjate isikutes, vaid muutust süsteemis ning võimude ja tavainimeste vahelistes suhetes. Ukraina vajab armastust, halastust ja andestust. Ukraina vajab Kristust!"

P. Ungurjan kiitis ka kristlaskonda, kes on olnud protestide ja vastasseisude päevil valguseks ja soolaks mõlemale osapoolele. Ta lisas: „Arstid, õed, kokad, tudengid ja teised kristlikud rühmad on andnud abi, kus seda iganes on vajatud. See olukord tõi kogudused ja isegi uskkonnad ühte palvetama ja paastuma rahu ja Jumala sekkumise pärast. Rahvas hakkas hüüdma Jumala poole ja isegi telemeedia rääkis kiriku rollist ning tsiteeris Pühakirja."

Ukraina tervenemisele kaasa aitama on saabunud ka Ungari baptisti abiorganisatsiooni rühm.