09/2014 
Erki Tamm, EKB Liidu peasekretär

Süüria ja Liibanoni evangeelsete ja protestantlike uskkondade ühisavalduses hoiatatakse, et „kristliku kogukonna probleem Lähis-Idas on muutunud suuremaks kui lihtsalt võrdsete õiguste nõudmine ja/või kaitsevajadus tagakiusu eest. Sellest on saanud hoiatushüüd enne tulevasi sündmusi, mis võivad hävitada kristliku kohalolu Lähis-Idas. Otsustasime välja kuulutada „erakorralise seisukorra", et säilitada seda, mis on alles kristlikust ja mõõdukast mittekristlikust kogukonnast idas, ning ennetada selle täielikku hävingut," kirjutatakse pöördumises.

29. augustil kõikidele evangeelsetele ja protestantlikele kogudustele ja organisatsioonidele terves maailmas saadetud pöördumisele allakirjutanud kolmekümne koguduse ja kristliku organisatsiooni juhid tunnistavad, et ollakse „oma ajaloo ülimalt olulisel teelahkmel suurte kannatuste ja poliitiliste raskuste pärast, millega kristlased Iraagis, Süürias ja Liibanonis kokku puutuvad".

Pöördumises kõneldakse nii kristlaste kui ka mõõdukate islamikogukondade eest Iraagis, kus on sunniviisiliselt ümberasustatud ja mõrvatud ISISe (nn Islamic State in Iraq and Syria – ee Iraagi ja Süüria Islamiriik) poolt üksikisikuid ja terveid inimrühmi, kes allakirjutanute sõnul „laveerivad tõelise genotsiidi piiril".

Süürias on verine konflikt kestnud juba kolm aastat ja hävitust toonud suurele osale Süüria elanikkonnast, kaasa arvatud kristlastele.

Liibanon seisab vastamisi pideva konfliktiohuga, mida suure hulga Süüria ja Iraagi põgenike saabumine ja teatud piirkondades olev kirikute ründamine kaasa toob.
Allakirjutanud paluvad „maailma evangeelseid ja protestantlikke kogudusi ning nende sotsiaalseid ja humanitaarorganisatsioone avaldada ülimat survet ja kasutada kõiki nende käsutuses olevaid vahendeid tagamaks, et nende ühiskonnas ja riigis saavutaksid moraalsed väärtused ja inimlikud põhimõtted võidu poliitiliste ja ajalike huvide üle..., et peatada „takfiri" ja radikaalsete rühmituste varustamine raha ja relvadega".

Pöördumise autorid kutsuvad üles strateegiliselt „toetama nii kristlaste kui ka teiste mõõdukate rühmituste kohalolu antud piirkonnas, et olla „armastuse, rahu ja inimõiguste ning intellektuaalse, haridusliku ja usulise pluralismi levitamise saadikuteks". Lahendust nähakse jätkuvas hariduslike ja sotsiaalsete institutsioonide toetamises, „mis on panustanud radikalismi ja vägivalla vähendamisse".

Kiiresti vajatakse ka humanitaarabi, toitu ja vett ning meditsiinilist abi sõjaohvritele ja põgenikele.

Pöördumise lõpus kirjutatakse: „Jumalik armastus, mis sai ristil lihaks, tekitab meis sügavat kurbust ja paneb palvetama. Sama armastus ärgitab meid läkitama teile käesolevat avaldust ja tegutsema nende nimel, keda on piinatud, kodudest röövitud ja kodututeks muudetud, aga ka nende perekondade nimel, kelle lähedased on tapetud või mõrvatud Iraagis, Süürias ja Liibanonis ning teistes meie piirkonna riikides toimuvate sõdade tagajärjel. Peame üheskoos tegutsema, et tervendada haavad ja säilitada seda, mis on alles jäänud nende riikide kristlikust kogukonnast. Samuti peame koostööd tegema, et tugevdada jätkusuutlikku kooseksisteerimist moslemitest vendade ja õdedega, olenemata süvenevatest konfessioonide-vahelistest konfliktidest ja järjest kasvavast mõttetu vägivalla tsüklist."

Artikkel on kirjutatud pöördumise põhjal.

Et uurida, kuidas teie saate aidata, võtke ühendust ülemnõukoguga allpool äratoodud aadressil:
P.O. Box 70 / 1065 Antelias, Lebanon – telefon: 04 / 525036-7 – faks: 04 / 405490 – tel: 03 / 618990-814272 e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.