06/2015 24 saabumine
Kaie Tanner, kirikupäeva tegevsekretär

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik on korraldanud vaimulikke laulupidusid taasiseseisvunud Eestis neli korda: 1997., 2000., 2005. ja 2010. aastal. On ime, et need peod on iga kord kokku toonud tuhandeid lauljaid, ja veel enam, tuhandeid huvilisi, kes kogunevad vaimulikku muusikat kuulama ja rõõmusõnumit jagama. On ime, et ka kitsastes oludes on leidunud lahkeid annetajaid ja abivalmis inimesi, kes oma nõu ja jõuga aitavad kirikupäeval ja laulupeol teoks saada. Oleme väga rõõmsad ja tänulikud, et kokku tulevad kristlased erinevatest konfessioonidest – ka sel suvel koguneb Tartusse lauljaid nii luteri, katoliku, baptisti, metodisti kui adventkirikust. Tullakse ka piiri tagant: Kanadast, Venemaalt, Saksamaalt ja Soomest, et tähistada Eesti kui Maarjamaa 800. aastapäeva ühise laulmisega.

Kirikupäeva kõrgpunkt on muidugi laupäevane laulupidu, kuid ka enne ja pärast seda toimub Tartus palju huvitavat. Palvused, jumalateenistused ja kontserdid on alati kuulunud kirikupäevade juurde, kuid sel korral on ka mitu sündmust, mis on kavas esmakordselt. Esimest korda teeb kirikupäev koostööd Eesti Rahva Muuseumiga, kus avatakse näitus „Eesti. Maa, rahvas, kultuur – Maarja maal". Samuti esimest korda on kirikupäeva külalistel võimalus tuttavaks saada Tartu kirikukellade kõlaga – korraldame kirikukellade kuulamise retke kirikust kirikusse. Ja esimest korda saab kuulata kirikuõpetajate laste mälestusi oma kodust ja vaimulikust kasvamisest.
Kontsertidel saame kuulda Johannes Brahmsi Saksa Reekviemi saksa kirikukoorilauljate ning Eesti KOSK-koori esituses, kaunist orelimuusikat Tartu organistidelt, festivalikontserti Collegium Consonante orkestrilt ja Ines Maidrelt, Pekka Simojoki ülistusmuusikat ja esivanemate pühi laule ansamblilt Heinavanker.

Lauluväljakul tulevad ühendkoori esituses ettekandele Eesti ja rahvusvahelise vaimuliku muusika klassika ja ka tänapäevased teosed: kavas on Margo Kõlar, Pärt Uusberg, Toomas Trass, Juhan Aavik, Kadri Hunt, Endel Kink, Mart Jaanson, Roman Toi, Piret Rips-Laul, Rein Kalmus, Tõnis Teras ja Rein Rannap. Mitmed neist teostest on seni avaldamata või on tegu uute seadetega. Lauljaid saadavad Urmas Lattikase bänd ja Collegium Consonante orkester.

Laulupeole on registreerunud 2800 lauljat-mängijat, esinevad ühendkoorid, valiksegakoorid, naiskoorid, lastekoorid ja puhkpilliorkestrid. Laulupeo kunstiline juht on Raul Talmar, ühendkoore juhatavad Ene Üleoja, Mikk Üleoja, Heli Jürgenson, Maarja Soone, Merike Toro, Kadri Hunt, Margo Kõlar jt.

EELK kirikupäev „Maarjamaa – Isa maa" Tartus

Neljapäev, 2. juuli
17.30 Taizé palvus Pauluse kirikus
19.00 Johannes Brahmsi Saksa Reekviem Jaani kirikus
21.00 Tartu organistide tervituskontsert Peetri kirikus

Reede, 3. juuli
12.00 Loeng „Kui kaitstud me oleme" (Riho Terras) Pauluse kirikus
12.15 Keskpäeva muusikaveerandtund Jaani kirikus
16.00 Näituse „Eesti. Maa, rahvas, kultuur – Maarja maal" avamine Eesti Rahva Muuseumis
17.00 Laste jumalateenistus Jaani kirikus
17.30 Tartu kirikukellade kuulamise retk
19.00 Kirikupäeva avajumalateenistus Peetri kirikus
21.00 Festivalikontsert Pauluse kirikus: Collegium Consonante orkester ja Ines Maidre (orel)
22.30 Öökontsert Maarja kirikus: Pekka Simojoki „Ülistus"

Laupäev, 4. juuli
10.00 Sõpruskoguduste päev Pauluse kirikus
14.00 Kirikuõpetajate laste mälestuste tund Maarja kirikus
17.00 Laulupeokontsert „Maarjamaa – Isa maa" Lauluväljakul
21.00 Festivalikontsert IMELINE KODA Jaani kirikus: ansambel Heinavanker
Esivanemate pühad laulud

Pühapäev, 5. juuli
10.00 Luterlik armulauaga jumalateenistus üksnes muusikas (Mart Jaanson) Pauluse kirikus

Reedel ja laupäeval veel:
• Lastepäeva tegevused
• Misjonitelk lauluväljakul
• Missad ja palvused
• Nelja Tuule ristirännak
• Näitus „Eesti. Maa, rahvas, kultuur – Maarja maal" Eesti Rahva Muuseumis

Info: www.kirikupaev.ee