09/2018 05 ermoj
Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

Riided ei lähe enam selga – see probleem on tuttav igas kodus. Loomulikult näeme seda kasvavate laste ja noorte juures. Kuid see küsimus saadab meid kõiki. Vahel on kaalus juurde võetud, vahel ka vastupidi. Teadagi tuntakse end liiga kitsastes või laiades riietes üsna halvasti.

Ja kellel on uut selga panna, ei leina enam vana.

Apostel Paulus kasutab just täpselt sama mõttekäiku, et kirjeldada, mis juhtub, kui inimesed usus täiskasvanuks saavad: nad võtavad midagi seljast ära ja panevad selga midagi uut, mis nüüd paremini sobib.
Efesose kogudusele kirjutas ta: „Teil tuleb jätta oma endise eluviisi poolest vana loomus, kes laostub petlike himude käes, ning saada uueks oma mõttelaadilt ja riietuda uue inimesega, kes on loodud Jumala poolt elama tõe õiguses ja vagaduses“ (Ef 4:22–24).


Kui üks sõber mulle sellise kirja (nagu siin Paulus) saadaks, vaataksin kindlasti tähelepanelikult peeglisse. Ilmselt on siis minu juures tõepoolest liiga vähe „uueks“ saanud. Vana loomus oma laostavate petlike himudega luurab ukse ees tänini (1Ms 4:7). Alatasa on minus kannatamatust, armastamatust, saamaiha, suhetes teistega tekib võlatunde vahekordi jne. Piiblis on piisavalt peatükke, täis näiteid ja kirjeldusi, mille valgel peame vaatama oma elule.
Samas on kirjeldusi uuest inimesest Pühakirjas küllaga. Jeesus Kristus täiusliku inimesena on meile jätnud kõigile kaunima eeskuju, mille poole sirutada. Püha Vaim tuletab seda alatasa meelde. Koguduse kantslis ja ühisteekonnal on see loomulikus teemaks.
Uue inimese rõivalõige ei võngu ajastutuultes. Ma ei pea muretsema endale hooaja uusimat moeajakirja. Paulus rõhutas siin vaid mõnd tahku „elada tõe õiguses ja vagaduses“. Olgu need märksõnad meie päevakavas nähtaval kohal.
Uued riided toovad elurõõmu. Kellel on midagi uut, ilusat ja mugavat selga panna, tunneb end hästi. Ja kellel on uut selga panna, ei leina enam vana. Väikseks jäänud riided tuleks küll puhtaks pesta ja taaskasutusse suunata, vana loomuse riided aga utiliseerida, mitte kapinurka ootele korjata. Usuteel peame pöörama tähelepanu, et me ei langeks enam nii sageli vanasse lõksu, vaid astuksime järgmise sammu uuel teerajal. Jeesus läheb seal ees. EKB Liidu arengukava aastateks 2018–2023 visioonilause seab esimeseks meie ette kõrge sihi: „Jeesust järgiv, ...“
Kui ma märkan oma elus halastuse ja armastuse jäljerada, rõõmustab see mind väga. Kui ma suudan teistele andestada, imestan ka ise, et see on võimalik, kuna Jeesus tegutseb. Tema läbi on mul seljas uus riie.