03/2014 06 kadi pingil-1Hele-Maria Taimla, Oleviste kogudus

Miks pole Kunda noored ühe Kadrina tüdruku silmis võõras mure? Kuidas sai skeptilisest ja kristlaste suhtes stereotüüpsete hoiakutega tüdrukust kristlik noorsootöötaja? Nendele ja mitmetele teistele küsimustele annab vastuse Kadi Tingase elu. Tegu on Kunda noortetöö eestvedajaga, keda misjoniorganisatsioon MTÜ Koma pärjas hiljuti tiitliga „Aasta noor juht 2014".

Kuus aastat tagasi arvas Kadi Tingas (20), et kõik kristlased on vaiksed, tagasihoidlikud ja käivad koos kirikus külmetamas. Samal ajal oli Kadrina koolis Kadi klassiõeks Regiina Lopetaite, kes pidevalt Kadi pärast palvetas ja talle ka Jumalast rääkis. Kadi suhtumine sellesse oli tõrjuv ja eemalolev. „Tore, et sa kristlane oled, ma ei ole vastu, aga jäta see endale," mõtles ta, ent kuulas sõbranna ikkagi ära. Oma palvete ja pealekäimise vilju sai Regiina näha 2008. aasta suvel, kui Kadi soostus minema Rakvere English Camp'i. Laagris hakkasid Kadi stereotüüpsed arvamused kristlaste suhtes muutuma ja oma üllatuseks avastas ta, et tegu on päris laheda seltskonnaga. Sellegipoolest oli laagri väikegrupiaeg, mil tuli 5-6 inimesega etteantud küsimustel arutleda, tüdruku jaoks ületamatult ebameeldiv. Kadi oli nende grupivestluste suhtes tõrges ja skeptiline.

Samas ajendas sisemine rahutus Kadit pärast laagrit Karmeli koguduse noorteõhtutel ja kodugrupis käima. Katsetades, kas Jumal kuuleb palveid, jõudis Kadi õige pea arusaamisele, et Jumal tõepoolest on olemas.09 kadi perega-1

Isiklikust kogemusest lähtuvalt sündis ka otsus oma elu Kõigekõrgemale pühendada. Kadi pere oli sel ajal kristluse suhtes sama skeptiline, nagu oli olnud Kadi enne kokkupuudet usklikega. Mõnede lähisugulaste jaoks on usk siiani teema, mida meelsasti ei puudutaks. Vastuolud ja intrigeerivad küsimused pole Kadi pereringis võõras teema, ent õnneks on ka vastastikust mõistmist. Kadi pereliikmed on täheldanud, et kirikus käimine mõjub hästi: Kadi on muutunud avatumaks ja rõõmsamaks.

Kogudusest sai Kadi sõpru ja eeskujusid, viimasteks näiteks need, kes teisi autoga koju viivad või kellelegi oma kodu avatuna hoiavad. Noortetöösse lülitas Kadi sujuvalt Karmeli noortejuht Evelin Põldsaar, kes andis talle üha suuremat vastutust. Kaasateenimine algas pisiasjadest. Näiteks korraldas ta noorteõhtutel mänge, tasapisi sulandus ta noortetöö tiimi. Iroonilisel kombel sai Kadist 2010. aasta Rakvere English Camp'is väikegrupi kaasjuht. Mõistagi meenus tüdrukule siis tema esimese laagri grupiaja vastumeelsus ja vaidlushimu. „Jumalal on huumorimeelt," muheleb Kadi nüüdki seda jutustades.

Noortetöö Kundas07 auhind tiimile-1
Karmeli koguduses tuli ühel hetkel esile soov rajada Kundasse tütarkogudus. Kõigepealt alustati lastetööga, milles Kadi käis kaasa aitamas. Kundas ringi kõndides märkas ta tänaval jõlkuvaid noori. See vaatepilt kurvastas teda väga. „Kuidas võiks nendeni jõuda ja mida nende jaoks teha?" tekkis Kadil küsimus. Pärast otsust tegutseda ja mõningast julguse kogumist sai Kadist üks Kunda noortetöö eestvedajaid Janek Puusepa ja Noomi Kamsi kõrval. Kadi sõnul ongi kõik alguse saanud sünergilisest tiimitööst. „Ma ei ole kunagi mõelnud, et ma oleks Kunda noortejuht, seda on pigem teised mulle öelnud kui mina ise. Minu jaoks on see alati mõnus meeskonnatöö olnud." Sellest lähtuvalt kuulub ka Komalt saadud auhind Kadi hinnangul tervele tiimile.

Uus noortetöö ei läinud kohe lepase reega. Karmeli noored võtsid algul eesmärgiks Kundas kord kuus noorteõhtu teha. See ei olnud produktiivne: rakverelased kogunesid küll Kundasse, ent kohalikke noori ei tulnud ühtegi. Seejärel panid Karmeli noored pead kokku, mõtlesid, mis võiks Kunda noortele huvi pakkuda. Nii loodigi noortekohviku formaat: lauamängud, sõnaosa ja vaba õhkkond.09 lasteyritus kundas

Kõik see toimub Kunda rahvamajas, mida nimetatakse ka Kunda Klubiks. Tegu on renoveeritud mõisahoonega, mille keldrikorrusel on kohvik. Koht on hubane, ent kesklinnast pikema jalutuskäigu kaugusel. Sügisel kehva ilmaga ei viitsinud paljud noored sinna tulla, kuigi mitmete jaoks oli asi siiski tulemist väärt. Koha kasuks räägib rahvamaja juhataja Maiu positiivsus. „Ta on nii õnnelik, et me noorte jaoks midagi teeme. Käib noortekohviku ajal vaatamas ja küsib, kas kõik on olemas, mis vaja. Täiega elab kaasa," jutustab Kadi entusiastlikult. „See on positiivne: vähemalt need inimesed, kes Kundas ise ka midagi teevad, toetavad meid," lausub ta ja lisab, et rahvamajas ei küsita neilt isegi rendiraha.

Paljud Kunda noored on kärgperedest ja katkise hingega, vaba aja veetmise võimalusi neil praktiliselt pole. Kristlik noortekohvik toimub kord kuus ning pakub laupäevaõhtusele joomingule alternatiivi. Esimesele kohvikuõhtule tuli neli kundalast, kusjuures pigem lapsed kui noored. Seejärel püüdis Kadi kontakte leida, infot levitada – ja kui kohalikke noori tuli juba 12, oli Kadi rõõm suur. Aktiivseid osalejaid, kes on alati kohal, on praeguseks viis. Kadi soovib, et see arv võiks suureneda. „Tahaks jõuda paljudeni, aga see nõuab meilt endilt üks ühele suhtlemist ja seda, et need, kes käivad, räägiks edasi," tõdeb ta kaalutlevalt. Ressursside ja kohalkäimise poolest on kuupikkune intervall praegu sobiv, kuid sügisest on plaanis pidada noorteõhtuid tihemini ning muuta nende vormi sügavamaks.07 DSC 0065-1

Kunda noortetööd juhtides on Kadi õppinud Jumalat usaldama. „Kui andsin endast 100%, aga see polnud, mida Jumal tahtis edasi anda, polnud sellel õnnistust. Samas kui ma ei jõudnud ette valmistada, aga mõte oli õige, oli Jumala õnnistus täiega peal – läks hästi," seletab Kadi Jumala tahtes liikumist. Kundas tegutsemisele on tema silmis suure panuse andnud ka Karmeli koguduse palved ja isiklik piiblilugemine.

Piibel mängib Kadi elus suurt rolli. „Ma olen leidnud väga palju tuge, kui on raske või just kordaminekuks leidnud kirjakoha, mis kinnitab. Leian nii palju, mis mind kõnetab, mis mind hoiab käimas või mida peaksin mõtteis pidama," lisab ta. Noore kristlasena otsis ta Piiblist algul lihtsalt häid lauseid, tausta oli raske süveneda. Nüüd huvitab teda just kontekst. „Ma ei rahuldu sellega, kui saan ainult, mida esimese korraga loen. Tahan teada, mis seal taga on," nõuab Kadi.
Piiblit loeb ta tavaliselt hommikuti ja õhtuti, kusjuures on juhtunud, et läheb meelest lõpetada. „Ühel õhtul hakkasin lugema, joonisin, kastitasin, värvisin, et ikka üles leiaks – mul on piltmälu – nii põnev oli – ja järsku oli kell 1.30. Oih, läksin vist hoogu," naerab Kadi.

Otsib väljakutseid

Enne kristlaseks saamist plaanis Kadi geoloogiks õppida ja tulevikus teadustööd teha. Kirikus noortega tegeledes kujunes aga kindel veendumus hoopis noorsootööle spetsialiseeruda. Seda õpibki Kadi teist aastat Tallinna Ülikooli Pedagoogilises Seminaris. Kogudusetööd ja õpinguid püüab ta vastastikku toetada, kirjutades praegu näiteks kursusetööd kristlike noortejuhtide pädevusest ja koolitusvajadustest.

Käesoleva aasta märtsis-aprillis tuleb Kadil sooritada noortekeskuse praktika. Üks võimalus selleks oleks äsjaavatud peenes Kadrina noortekeskuses, kus töö toimib suurepäraselt. Kadi leiab, et võimalus näha, kuidas miski toimib, teda ei rahulda – ta tahaks väljakutset. Sestap on ta otsustanud minna praktikandiks Kundasse, kus ta noortekeskuse toimimisega üldse rahul ei ole. Kunda noortekeskuse eestvedaja on üle 10 aasta asju ajanud ja täielikus motivatsioonipuuduses. Kadi näeb vajadust ja võimalust teda aidata. Ühtlasi loodab Kadi leida nii rohkem kontakte Kunda noorte seas, et kutsuda neid ka noortekohviku üritustele.

Käima lükata ja üle anda

Kunda noortekohviku külastajate seas pole veel kristlasi. Aegamisi käib stereotüüpide kummutamine ja vaimne kasv. Rääkides tulevikust, soovib Kadi näha selle asemel tervet kohalikku kogudust, kus on oma noored, kes kogudusse panustavad. Praegustel eestvedajatel on Kadi hinnangul kõige olulisem vaadata ringi jüngerdava pilguga ja näha potentsiaali. Tuleb pingutada, et noortekohvik ei jääks kord kuus toimuvaks meelelahutuseks, vaid oleks „midagi, mis puudutaks neid päriselt". „Kui nad tõsiselt kohtuks Jumalaga, nad oleks väga potentsiaalikad juhid kõik," lisab ta.08 kadi noomi

Vaadates eesootavale suvele, sooviks Kadi mõnes noortekeskuses tööd teha. Samas on terve ta juulikuu kinni: tulemas on Rakvere Fusion laager (muusikasuunitlusega kristlik laager), Karmeli koguduse ja lastelaager, Kunda English Camp... Suvest kaugemale mõeldes meenub Kadile, et koolis on käia vaid üks aasta. Edasise suhtes on tal palju mõtteid, rohkelt põnevust ja natuke hirmu. Esimeseks variandiks on minna piiblikooli või teoloogiat õppima. Teiseks võimaluseks on pühenduda täielikult Kundale. „Kui saaks Kundasse töö- ja elukoha, läheks täiega," lubab ta uljalt. Pole kahtlust, et mis iganes Kadi teele lõpuks tuleb, ta teeb seda „...hingest, nõnda nagu Issandale ja mitte nagu inimestele" (Kl 3: 23).

 

Gunnar Kotiesen, Rakvere Karmeli koguduse pastor:

Tean Kadit juba pea viis aastat – ajast, mil ta noorte kodugrupis andis oma elu Jumalale. Üsna pea sai Kadist innukas kaasateenija ning tubli eeskuju uutele noortele. Tänaseks on ta kasvanud Karmeli koguduse noortemeeskonna üheks peavastutajaks. Vähem kui aasta tagasi võttis Kadi vastu erilise väljakutse – alustada mõnede kaastöölistega Kundasse rajatava koguduse noorteõhtutega. Meile kõigile meeldib olla osa millestki suurest ja säravast, kuid nõuab üksjagu julgust ja sisemist kvaliteeti, et „astuda vee peale" ehk alustada midagi täiesti uut, teadmata, kuidas see tegelikult kulgema hakkab. Just sellistel ristteedel tuleb välja meie tegelik sügavus ja suhtest Jumalaga tulenev otsustuskindlus.

Mul on siiralt hea meel, et Kadit tunnustati „Aasta noore juhi" tiitliga. Usun, et see võib julgustada mitmeid noori juhte „astuma maale, kuhu keegi veel ei ole astunud". Kindlasti ei ole sellised hetked meie lõppjaamad või täiuslikkuse punktid: ka siit tuleb innukalt edasi liikuda ning iga eestpalve ja julgustav sõna on selle juures väga määrav. Kutsun kõiki lugejaid üles märkama ning toetama noort põlvkonda, et pärand, mille Jumal on andnud meie hoolde, saaks suurendatuna edasi antud neile, kes kõnetavad oma teenimise ja eluga tänaseid noori gümnasiste ja üliõpilasi. Nii Kadi kui Kundas alanud noortetöö osalised on tänulikud teie eestpalvete ja toetava kaasaelamise eest.