Aprill 2019 04 erki ermov01
Erki Tamme, EKB Liidu presidendi kõne konverentsil, 6. aprillil Viljandis

Lõpuks, sõbrad! See missioon, millesse oleme kaasatud, pole meie oma. See pole töö – kas siis pastorina või muusikuna või juhatuse esimehena koguduses. Need on andidepõhised rollid. Vahel on lihtsalt vaja mõni töö ära teha ja keegi ei küsigi andide kohta. Tean.
Kuid meie identiteediks on olla Jeesuse järgija. Käia Temaga, kes nimetas meie nime. Kes nägi Naatanaeli puu all. Kutsus Pauluse teel Damaskusesse. Leidis ja kõnetas mu isa Lõuna-Eesti kolhoosijoodiku korteris. Mind poisikesena oma kodus. Jeesuse kutse muutis meie elu ja seda, kes meist on saanud.

Palvetame üksteise eest! Mitte kaugustest, vaid kõrvale tulles.

 Vaadake ennast. Ja mõelge, kus me oleme. Millesse Jumal on meid kaasanud?! Milliste väiksemate ja suuremate imede tunnistajad me oleme oma kogudustes Eestimaal. Aga mitte ainult. Jeesus on kutsunud meid kaasa, andnud meelevalla, juhtinud kadunute juurde, lasknud käed peale panna haigetele ‒ ja endalegi üllatusena – apostlitele langenud vägi toimib sinu ja minugi läbi. See teeb alandlikuks. Paneb hämmastuma. Äratab veel enam armastust Jumala vastu. Meie inimeste vastu.
Kuid ma tean, et käies koos Jeesusega ei saa me vältida kõrbe. Kiusatusi. Rünnakuid. Meie vaim on äratatud uuele elule koos Jumalaga, aga meie liha on nõder. Meie iseloom vajab kujundamist terve elu. Meie ihu vajab treenimist. Me ärritume. Oleme vahel kadedad. Mõtleme ülekohtuselt. Seda nii pere keskel, aga ka koguduses.
Sõbrad, olen möödunud aastal näinud, kuidas kaastöölised meie oma Liidus on sattunud kuradi rünnakute alla. Tema eesmärk on võtta Jeesuse järgija rajalt maha. Iga Jumala kaastööline on sihtmärk. Kurat ründab meid kõige nõrgematest kohtadest. Kõige õrnematest kohtadest.
Hoidkem ja armastagem oma abikaasasid ning tehkem tööd oma abielu ja peresuhetega! Pühendagem aega oma lastele. Kurat kiusab töötegijaid ka pornograafia ja erootika kaudu. See määrib. Nii tekivad meie ellu hämarad nurgad, mida peame häbenema ja millega saab kurat meid santažeerida. Nende asjade pärast ei palveta me üksnes Piiblipäevadel noormeestega. Ta kiusab alkoholiga, et muuta libedaks tee servad, millel inimene käib. Ohud endale ja teistele muutuvad tõenäolisemaks. Sa oled, me oleme, sihtmärgid. „Alistuge siis Jumalale! Pange vastu kuradile, siis ta põgeneb teie juurest. Tulge Jumala ligi, siis tuleb tema teie ligi!“ (Jk 4:7–8). Otsime kirglikult Jumalat – selles kohas ei meeldi kuradil olla.
Sõbrad, kes me oleme kõigi nende võitluste keskel. Võitleme üksteisega koos läbi keerulistest kohtadest. Hoidume süüdistamise eest. Ärgu keegi meist tundku kahjurõõmu. Nagu Paulus galaatlastele kirjutas: „Vennad, kui inimest peaks ka tabatama mingilt üleastumiselt, siis teie, vaimusaanud, parandage niisugust tasase vaimuga, jälgides ennast, et te ise ei satuks kiusatusse“ (Gl 6:1).
Sõjas ei jäeta omasid tule alla. Võtame üksteise jaoks aega, et mõista, mis mu venna või õe elus toimub! Palvetame üksteise eest! Mitte kaugustest, vaid kõrvale tulles. Armastame oma vendi ja õdesid siiralt! Usume üksteisest parima esile! See loob osaduse, kus ei kardeta oma katsumusi jagada, oma vigu tunnistada ja abi otsida. Nii ehitatakse Kristusega koos üles kogudusi EKB Liidus. „Sellest tunnevad kõik, et te olete minu jüngrid, kui te üksteist armastate” (Jh 13:35). „Ja mina ütlen sulle: Sina oled Peetrus ja sellele kaljule ma ehitan oma koguduse, ja põrgu väravad ei saa sellest võitu“ (Mt 16:18).