12/2011 Piia Liht Kohilast

JÕULUKALKUN

1 (3-5 kg) kalkun

3 tl meresoola

1 sidrun

1 tl purustatud musta pipart

300 g musti ploome, kuivatatud aprikoose

4 hapukat õuna

.

Pese kalkun korralikult, kuivata suurem vesi köögipaberiga. Hõõru kalkun nii seest kui väljast üle sidrunipoolikutega ning seejärel soola-pipra seguga. Täida ploomide, aprikooside ja kooritud õunaviiludega. Õmble või seo kõht kinni.

Pane kalkun küpsetuskotti, vala peale 5 dl vett. Sule kott ning tee sellesse väike auk, et aur küpsemise ajal välja pääseks. Aseta kott ahjupannile ja küpseta kalkunit iga kilo kohta 1 tund 170°C juures.

Küpsetusleemest saab valmistada kastme ning nagu ikka, sobib juurde pakkuda hapukapsaid ja ahjukartuleid.

Kook on juba eelmisel päeval valmis meisterdatud.

TOORJUUSTUKOOK

16 tk Digestive küpsiseid

4 spl suhkrut

100 g sulatatud võid

800 g Philadephia toorjuustu

150 g suhkrut

4 muna

1 tl vanilliekstrakti või1 tl vanillisuhkrut

Sega purustatud küpsised, suhkur ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 25-27cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmikusse. Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Kook läheb seistes aina paremaks. Parim on serveerida toormoosiga.