12/2011 Piia Liht Kohilast
JÕULUKALKUN
1 (3-5 kg) kalkun
3 tl meresoola
1 sidrun
1 tl purustatud musta pipart
300 g musti ploome, kuivatatud aprikoose
4 hapukat õuna
.Pese kalkun korralikult, kuivata suurem vesi köögipaberiga. Hõõru kalkun nii seest kui väljast üle sidrunipoolikutega ning seejärel soola-pipra seguga. Täida ploomide, aprikooside ja kooritud õunaviiludega. Õmble või seo kõht kinni.
Pane kalkun küpsetuskotti, vala peale 5 dl vett. Sule kott ning tee sellesse väike auk, et aur küpsemise ajal välja pääseks. Aseta kott ahjupannile ja küpseta kalkunit iga kilo kohta 1 tund 170°C juures.
Küpsetusleemest saab valmistada kastme ning nagu ikka, sobib juurde pakkuda hapukapsaid ja ahjukartuleid.
Kook on juba eelmisel päeval valmis meisterdatud.
TOORJUUSTUKOOK
16 tk Digestive küpsiseid
4 spl suhkrut
100 g sulatatud võid
800 g Philadephia toorjuustu
150 g suhkrut
4 muna
1 tl vanilliekstrakti või1 tl vanillisuhkrut
Sega purustatud küpsised, suhkur ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 25-27cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmikusse. Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Kook läheb seistes aina paremaks. Parim on serveerida toormoosiga.