12/2012

Täidetud jõulukalkun
Ene Vebel, Koeru kogudus

Kõik minu pere liikmed on seotud koguduste töödega ja kuna lapsed elavad erinevates paikades, siis saame perega kokku Jõulu 1. pühal. Koos lauas istudes tänan head Isa taevas, et ta on minu pere päästnud. See on minu jaoks eriline aeg. Selleks puhuks valmistan ma alati ühe jõuluprae. Vahel kasutan selleks hane, vahel kalkunit.

.

4-5 kg toores kalkun
1 pätsi leiva sisu (Toolse leib)
100 g kreeka pähkleid
200 g seeni
200 g võid
5 sibulat
1 porgand
soola, pipart, paprikat
Poest saadav külmutatud kalkun tuleb eelnevalt sulatada. Pealt ja seest maitsesta soola-pipra seguga. Sobib ka poest saadav linnuliha maitseaine. Lase paar tundi seista.

Täidis: Sibulad lõigata ratasteks, hautada võis klaasjaks. Eemalda leivalt koorik ja murenda kaussi, vala peale sulatatud või, praesibul, seened, tükeldatud kreeka pähklid. Hauta veidi pannil võis peeneks riivitud porgandit ja lisa täidisele. Segada täidis ühtlaseks massiks.

Täida lind täidisega ja õmble ava kinni. Seo kinni ka jalad et kalkun saaks ilusa kuju.
Soojenda ahi 170 kraadini. Kata kalkun pealt fooliumimütsikesega ja aseta kõrgema äärega praepannile. Vala pannile veerand kõrguseni vett. Lisa üks terve kooritud sibul koos kalkuniga hauduma.
Küpsetusaeg vastavalt 1 kg = 1 tund. Küpsetamise ajal kasta lindu pannil oleva leemega (tõstes ära fooliumist mütsikest). 20 min enne valmimist tõsta kuumus 200 kraadini, eemalda foolium ja lase kalkunil pruunistuda.
Ava lind ja eemalda täidis. Pane see eraldi serveerimiskaussi ja vala veidi leent täidisele. Kaunista maitserohelise ja hautatud aedviljaga ning serveeri koos ahju- või keedukartuliga.

Kaste: Kalla ülejäänud praeleem väikesesse kastrulisse, lisa veidi rõõska koort ja lase keema. Kui vaja, maitsesta soolaga.

Kaunist jõuluaega ja head kokkamist!

 

Parimad puuviljaküpsised
Tiina Kivastik, Sadala kogudus

Jõulude ajal on eriti lastel väga suur magusa söömise aeg. Komme „sajab" igalt poolt. Küll lasteaia ja kooli jõulupakkidest, heade sõprade ja külaliste kottidest ning ehk mõnest sokist-sussistki. Vahelduseks sobib mõni veidi tervislikum maius, mis emme ise valmistanud. Tean ju küll, et jõuluaeg on (kuigi ei tohiks olla!) kõigil väga tormakas. Oleks tore koos „aeg maha võtta" ja näiteks midagi maitsvat meisterdada-küpsetada. Meie pere kogemus näitab, et nii koos küpsetamine kui söömine lähevad hiiglama kärmelt.
Taigen: 300 g võid, 130-140 g suhkrut, 2 muna, 300 g jahu, 100 g tärklist, 100 g sukaati (saab ka ilma, kuid maitse veidi tuimem), 100-150 g rosinaid, 100-150 g kuivatatud aprikoose, 1 sidruni riivitud koor ja mahl.
Puuviljad hakkida peeneks (kui rosinad on väga väikesed, võivad jääda ka terveks). Või vahustada, lisada suhkur, sool, sidrunikoor, munad ja vahustada veel, siis lisada peenekshakitud puuviljad, sukaat ja sidrunimahl, segada veel. Lõpuks lisada jahu ja tärklise segu ning sõtkuda taigen ühtlaseks ja panna kuni tunniks külmkappi.
Taignast võib küpsised kas kuulikesteks voolida või asetada lihtsalt meeldiva suuruse ja vaba kujuga „pätsikesed" küpsetuspaberiga kaetud pannile. Soovi korral määrida pealt lahtiklopitud munaga. Küpsetada ahjus keskmisel kuumusel (70-80°) umbes 15 minutit, kuni küpsised on pealt kergelt pruunid. Veidi jahtumist ning võibki lasta hea maitsta.

22 tkivastik joul

22_tkivastik_joul.jpg Foto Sulev Kivastik.