Otsing

Aprill 2021 17 seitse s6na
Ermo Jürma, Teekäija toimetaja

Üks vanem naine oli haiglasse toodud. Kogudusevanem külastas teda seal ja neil arenes pikem vestlus. Mõne päeva pärast naine ootamatult suri. Tema mees sai toimunud vestlusest teada. Seepeale palus mees võimalust kogudusevanemale külla tulla, et kuulda, mida oli tema naine oma elu lõpus veel öelnud.
Kristlus on läbi ajaloo pööranud eriti suurel nädalal suuremat tähelepanu Jeesuse viimastele sõnadele. Neljast kanoonilisest evangeeliumist on kokku pandud Jeesuse poolt ristil öeldud seitse väljendit – seitse viimset sõna. Suure reede jumalateenistustel on need sageli Jeesuse surmatunni meenutamise suunajaks. Nii võime ka meie Päästja ja Lunastaja ning parima sõbra viimaste sõnade üle mõtiskleda – mis oli veel tema südamel, mis olid tema viimased korraldused.

„Isa, anna neile andeks, sest nad ei tea, mida nad teevad!“ (Lk 23:34).
Jeesus näitab oma suurt armastust, kui ta oma vaenlastele andestab ja palub Isalt andestust nende tegude pärast, et neile seda süüks ei arvestataks.
Palve: Jeesus, ma palun sind, tee mind suuremeelseks, et ma suudaksin andestada, et ma ei näeks kõike enda vastu suunatud olevat ja suudaksin andestada, igal päeval uuesti ja kas või seitsekümmend seitse korda!
Usk ja usaldus Jumala Pojas on võtmeks selle kingi vastuvõtmisel.

„Tõesti, ma ütlen sulle, juba täna oled sa koos minuga paradiisis“ (Lk 23:43).
Jeesus on jätnud meile tähendamissõna halastajast isast, kes jookseb oma kadunud pojale vastu, nähes teda kaugelt koju tulemas, embab teda ja korraldab suure peo. Ristil viib Jeesus need sõnad ellu.
Palve: Jeesus, ma palun sind, lase mul sageli andestust vastu võtta, kui sa mind emmata tahad, et meie suhet jälle uuendada.
Jumal ei väsi andestamast, kuid meie oleme tihti väsinud andestust palumast.

„Naine, vaata, see on su poeg!“ ja „Vaata, see on su ema!“ (Jh 19:26–27).
Jeesus korraldab ja reguleerib ka need asjad, mida ta varem ei jõudnud, et tema ema eest hoolt kantaks. Isegi ristil rippudes on Jeesus hea karjane, kes omade eest hoolitseb.
Palve: Jeesus, ma palun sind, aita ka minul oma elu korda panna ‒ ja seda mitte üksnes väliselt, vaid ka sisemiselt. Anna mulle jõudu võtta vastu nõrku ja vaeseid ning peegeldada ka neile sinu armastust.

„Mu Jumal, mu Jumal, miks sa mu maha jätsid?“ (Mt 27:46; Mk 15:34).
Jeesus ei ole kunagi ilma Isata, Isa on temas ja tema on Isas, nad on üks. Jeesus andis oma andumuses kõik. Ta loobus oma jumalikust olust niivõrd, et ta võttis enda peale isegi selle kauguse, mida meiegi tunneme, kui me Jumala sõnast lahus elame.
Palve: Jeesus, ma palun sind, aita mul rahulolematusest, kibedusest ja hirmust välja tulla, mida ma kannatan, kuna olen sinust kaugenenud. Ole mulle kaitseks ja kilbiks.
Jumalas leiame õnne, armastuse ja täieliku rahu.

„Mul on janu“ (Jh 19:28).
Jeesus näitab siin inimlike vajadustega, kuivõrd ta on end oma jumalikkuses alandanud, et meid päästa ja lunastada. Jeesuski pidi kuni lõpuni eluvaevasid tunda saama. Kuid inimestelt sai ta joogiks vaid äädikat. Kui sageli juhtub seda meiega argipäevas, et me oma ligimesele võlgu jääme.
Palve: Jeesus, ma palun sind, näita mulle, kes vajab minu abi, et võiksin talle anda seda, mida ta palub.
Issand võtab meid armulikult vastu nii, nagu me oleme, ja tahab meid oma Püha Vaimu läbi muuta.

„See on lõpetatud!“ (Jh 19:30).
Vana Testamendi tõotused on täitunud. Lunastamise tund on tulnud ja täide läinud. Nüüd on inimene päästetud ja saatan aheldatud, ta on võidetud. Jumala riik maa peal on alanud ja ristisild Jumala juurde on Jeesuse enda poolt püstitatud.
Palve: Jeesus, ma palun sind, luba, et ma sinu lõpetatud töö vastu võtan ja juba siin maa peal kui kuningalaps armastuses ja rõõmus võiksin elada.

„Isa, sinu kätte ma annan oma vaimu!“ (Lk 23:46).
Jeesus viis oma ülesande lõpuni. Ta pöördub tagasi oma Isa juurde, kes teda saatis. Ta palub neid sõnu nagu usklik juut, kes igal õhtul oma eluvaimu Jumala kätte usaldab ja loodab, et ta järgmisel hommikul oma eluvaimu Jumalalt jälle tagasi saab ja võib uut päeva alustada.
Palve: Jeesus, ma palun sind, anna mulle usaldust, et võiksin kõik sinu kätte usaldada, et sa minu eksimused jälle õigeks pööraksid ja ma võiksin võtta iga uut päeva kui sinu kingitust.

 

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke