Otsing

10/2016 13 mosaiik psd
Märt Saar, Tartu Risttee kogudus

Möödunud kevadsula ajal hakkas Tallinnas koos käima sõpruskond, kes tundsid kutset rajada uus kogudus, jõudmaks inimesteni, kes Kristust veel ei tunne. Koguduse nimeks saab Mosaiik Kogudus. Teekäija uuris ühe eestvedaja, ühtlasi koguduse juhatuse esimehe, Mart Oksa, käest tagamaid.

Mis on praegu teoksil?

Praegu tegeleme põhikirjaga ja oktoobris on meil koguduse asutamiskoosolek. Meid on juba 17 liiget.13 asutamiskoosolek

Suur hulk teie tuumikust on Olevistest. Kas seda koguduserajamist oli ikka vaja? Oleviste kirik on ju suur ja ruumi inimestele küll?
Vastust teab Jumal, kellelt tuli koguduse rajamise selge kutse. Kogudusi ei ole kunagi liiga palju. Uued kogudused sunnivad inimesi olema aktiivsemad. Suures koguduses on oht jääda tahaplaanile, kirikupinki istuma ja nautima, mida teised higi ja vaevaga seal ees pakuvad. Uus kogudus annab teenimisvõimaluse uuele hulgale. Eks me pea silmas pidama, et ka Mosaiik Kogudusega liitujad ei jääks passiivseks.

Nii et Olevistega mingit „kala” ei olnud?

Absoluutselt mitte! Me ei läinud ära ei kriitika ega tüliga. Läksime teele Jumala kutsel.

Millal see kutse tuli?

See tuli kevadel 2016.

Miks just Mosaiik Kogudus?

Murdsime tükk aega pead, milline nimi peaks olema. Arvamusi oli erinevaid. „Mosaiik” iseloomustab meie kogudusemudelit. Me kõik oleme väikesed tükikesed suuremas pildis. Samamoodi oleme osad ka Kristuse ihust. Ma arvan, et nimi„Mosaiik” ei häiri ei nooremaid ega vanemaid inimesi. Tahtsime ka, et nimi oleks piibellik ja ühes kohas on teda mainitud (1Aj 29:2).

Millised olid teised nimekandidaadid?

Näiteks oli veel Gospel Kogudus, aga sellel on liiga tugev seotus ühe muusikastiiliga. Üks variant oli Kohalik Kogudus, aga kohalikest kogudustest räägitakse ka mujal ja see tekitaks segadust.

Kuidas näeb välja Mosaiigi kogudusemudel? 14 6nnistus olevistest

Vormilt hakkab uus kogudus koosnema väikestest gruppidest, kes käivad koos kodudes. Koduseid kokkusaamisi nimetatakse „väikesteks pühapäevadeks” ja seal võib olla nii palju osalisi, kui kellegi elutuppa mahub. Kord kuus kogunevad kogukonnad n-ö suureks pühapäevaks mõnel rendipinnal. Koguduseliikmeid julgustatakse osalema pidevalt ka DNA-gruppides ehk 2–3-liikmelistes kooslustes, kus igaühel oleks keegi, kellega isiklikumalt osaduses olla.

Mille poolest te erinete näiteks Risttee Tallinna kogukondadest (varasemalt Kalamaja kogukonnad)? Või äkki te ei peagi erinema?
Ma ei teagi. Me ei ole püüdnud end võrrelda ühe või teise kogudusega. Ma ei ole kursis nende (Tallinna kogukondade) asjadega ega oska kõiki erinevusi välja tuua. Võib-olla meie struktuur ütleb, mille poolest me erineme. Eks meiegi püüame olla jüngerlikud, kogukonnakesksed. Otsustasime, et me tahame end registreerida ja et koos juhatuse tasandiga oleks selge struktuur ning läbipaistvus. Nii ei ole kogukonnad täiesti iseseisvad, vaid kuuluvad suuremasse tervikusse.

Kas teil on pastor või kogudusevanemad?
Meil on kolm kogudusevanemat: Toomas Vardja, Kaarel Väljamäe ja Mart Oksa. Samuti on tuumikmeeskond, kes koosneb valdkondade vastutajatest (finants, disain, visioon, suure pühapäeva juht jne).

Palju teil koguduses lapsi on?
Väljamägedel 3, Helen Pajul 2 ja Vardjatel 1. Kokku 6 last.

Nii et varsti läheb ka pühapäevakool tööle?
Loodetavasti. Eks see oleneb kahest praegusest MOKOst (lühend Mosaiik kogukondadele). Lastel peab kogunemistel olema oma roll, et me neid lihtsalt teise ruumi ei peaks saatma. Me mõtleme, kuidas teha nii, et lastel oleks huvitav.

Ja varsti on siis avajumalateenistus?
Kultuurikatla arhitektuurikeskuse saalis, 27. novembril kell 12. Kõik on oodatud! See saab olema meie sünnipäev koos sugulaste, tuttavate ja ka nendega, kes veel meie kogudusse ei kuulu.

EKB Liidu president Erki Tamm:
Ma olen eelkõige Mart Oksaga suheldes näinud Jumala kõnetuse ootamist. Neil oli juba mõnda aega üks ebamäärane soov, aga nad otsisid, kas see on Jumalast. Mul on hea meel, et nad jaksasid vastuse ära oodata.
Eelkõige tähendab see jõudmist uute inimesteni ja uute inimsuheteni ning kui me kogudustele mõtleme, siis on see millegi uue algus. See on sageli põlvkondi kestev protsess ja millegi küllaltki mastaapse asja algus, ma usun. Tallinna linnas, kus 400 000st inimesest käib pühapäeva hommikul kõikides kirikutes kokku 5000 inimest, on meil tohutu potentsiaal kasvamiseks.
Minupoolne õnnistus on olemas. Absoluutselt! Mul on hea meel, et Oleviste koguduses paluti õnnistust sellele uuele algusele, see on äärmiselt oluline.

Oleviste noortejuht Madis Kivisild:
Ikka kahju ka, et me ei näe enam nii sageli ega tee koos nii palju. Enamus neist olid parimad inimesed, kellega midagi koos teha. Aga ma arvan, et nende potentsiaal rakendub nüüd suuremalt. Mina pole pidanud seda otsustama, vaid pigem on nii, et kui see on südames, tuleb neil järgida Jeesust. Ma õnnistan seda, mis on, ma palun selle eest. Ma arvan, et uued inimesed kerkivad esile.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke