Otsing

10/2018 21 alland parman
Alland Parmani kokkuvõte oma KUSi lõputööst

GLSi juhtimiskonverents tuleb 23.–24. novembril 2018. Eestis 11. aastat järjest. Mida see on möödunud dekaadi jooksul Eesti kogudustele andnud? See küsimus huvitas GLSi korraldusmeeskonda ja mind selle meeskonna liikmena ka isiklikult. Otsustasin teema valida oma Kõrgema Usuteadusliku Seminari lõputööks. Vaatame põgusalt üle, mida ma teada sain.

92% GLSil osalejatest seostab koguduse edu selle hea juhtimisega.

Kõigepealt – jah, lõpetasin 2018. kevadel seminari teist korda (esimest korda juhtus see aastal 1995), et saada akrediteeritud rakenduskõrghariduse diplom, mida toona ei olnud võimalik saada. Suure osa minu korduskäimisest moodustaski lõputöö tegemine, sest enamus aineid olid mul olemas ning puudujäävad sai korda VÕTA (varasema õpingu ja töökogemuse arvestamine) abil.
Tahtsin lõputöös uurida GLSi mõju, sest olen GLSi tegemistega pikalt seotud olnud. Minu juhendaja, seminari rektor Einike Pilli (kes GLSi tegemistega samuti aktiivselt seotud), oli teema põnevuse osas sama meelt, aga kogenud õpetlasena ta rõhutas, et „mõju“ kui sellise uurimine on erakordselt keerukas, vaat et võimatu. Uurida pidi saama „omistatud mõju“ – seda, millist mõju GLSil osalejad sellele konverentsisarjale omistavad.
Õige muidugi, sest objektiivse mõju hindamiseks oleks keegi pidanud uurima näiteks koguduste juhtide hoiakuid (või koguduste suurust või mistahes muud asja, mida kuidagi mõõta saab) enne GLSil käimist ja siis pärast GLSil käimist. Seejärel oleks keerukate statistiliste analüüside tulemusena saanud hinnata, kas GLSi eelsel ja GLSi järgsel valimil on mingi statistiliselt tõsiseltvõetav muutus ja kas seda muutust võib usaldusväärselt laiendada kõigile GLSil käinud inimestele ja kas see kuidagi ka nende inimeste kogudustes mõju on avaldanud.
Sellist võimalust ei olnud (keegi ei olnud teadaolevalt asjakohaseid võrdlusi „enne GLSi“ teinud), seega pidin rangelt võttes piirduma selle uurimisega, mida GLSil käinud juhid enda arvates GLSilt on saanud ja kuidas GLS neid ja nende juhitavaid kogudusi/organisatsioone nende endi (ja osalt ka nende meeskonna) arvates on mõjutanud.

GLSi missioon on edendada kohalikke kogudusi ning selle läbi Jumala riiki laiemalt justnimelt koguduse juhte varustades ja koolitades. Küsimuse all on laiemalt, kas see missioon on GLSi konverentse korraldades Eesti oludes täitunud?
Nagu öeldud, küsitlesin ja intervjueerisin sellele küsimusele vastuse saamiseks GLSil osalejaid. Valisin vastajaiks GLSil kõige aktiivsemalt osalenud umbes 10%, vastused sain kätte umbes veerandilt, mis andis vastajate protsendiks kogu uuritaval ajavahemikul (2011–2017, 2257 unikaalset osalejakirjet) 2,22%.

Mõned tulemused
Vastavalt uurimistulemustele võime väita, et GLSil osalenud koguduste juhtimise kvaliteet on osalejate endi hinnangul paranenud tänu juhtide „paremaks saamisele“. Näiteks ütlevad osalejad, et tänu GLSile
• 64% on hakanud rohkem juhtimisalast kirjandust lugema;
• 44% on valmis võtma rohkem juhtimisvastutust kui varem;
• 74% leiavad, et nende arusaam juhtimisest on muutunud;
• 70% peavad juhtimist olulisemaks kui varem;
• 68% peavad oma juhtimist paremaks kui varem.
Konkreetsetest juhtimisvaldkondadest omistatakse GLSile järgmisi juhtimisalaseid muutusi:
• 54% sõnastab oma visiooni paremini;
• 52% oskab meeskondi paremini kokku panna;
• 58% annab paremini tagasisidet;
• 56% julgeb suuremat juhtimisvastutust võtta;
• 56% on juhina tulemuslikum;
• 42% on täna juhina vastutusrikkamas rollis.
Lisaks sellele ütleb 76% vastanutest, et GLS on nende vaimulikku kasvu positiivselt mõjutanud, millest võib järeldada, et GLSil osalevad juhid seostavad oma vaimulikku arengut juhtimisoskuste ja -võimete arenguga.
Veel üks põhjus, miks võib GLSi pidada õnnestunuks Jumala riigi laiendamise mõttes, on GLSi sisu: Seda hindavad osalejad Eesti oludesse pigem hästi sobivaks (88% vastajaist) ja ühtlasi kasutatavaks ka evangeelsetel (Jumala riiki laiendavatel) eesmärkidel – seda sobib kuulama kutsuda ka juhtimisest huvitatud, aga kristlikku tausta mitte omavaid inimesi (62% vastajaist).
GLSil esitatud kontseptsioonid on osalejatele suhteliselt hästi meelde jäänud. Ühe näitena võib mainida, et kõige enam meelde jäänud põhimõttena (25% vastanuist) mainiti „siit-sinna“, mis pärineb GLSi 2010. aasta Bill Hybelsi avakõnest (tõsi, Hybels on seda ka hilisemates sõnavõttudes meenutanud).

Heaks näitajaks GLSi mõju kohta võib pidada seda, et enam kui 80% juhtidest osaleb konverentsil koos oma meeskonnaga.

Heaks näitajaks GLSi mõju kohta võib pidada seda, et enam kui 80% juhtidest osaleb konverentsil koos oma meeskonnaga. Huvitav ja praktiliselt hästi kasutatava tähelepanekuna ilmnes seejuures, et meeskonna kaasatulekul omab suuremat kaalu GLSi reklaam organisatsioonis ning juhi isiklik kutse ja soovitamine kui konverentsil osalemiseks tehtavad soodustused.
Võrreldes juhtide ja meeskonnaliikmete vastuseid GLSi mõju kohta meeskonnale või organisatsioonile, torkab silma see, et juhid on avaldatud mõju suhtes palju optimistlikumad. Juhid on pigem paremal arvamusel sellest, kuidas nad GLSi ideid meeskonnas edastasid kui meeskonna liikmed. Samuti hindavad juhid meeskonnas toimunud positiivseid muudatusi pea poole suuremateks, kui seda teevad meeskonna liikmed.
Vastajad tõid oma juhtimise definitsioonis ja juhilt oodatud oskuste ning omaduste kirjeldamisel välja märksõnu, mis autori hinnangul resoneeruvad hästi GLSi sõnumiga. Siit ei saa küll järeldada, kas need märksõnad kirjeldavad rohkem GLSi auditooriumi enne (GLSile tulevadki inimesed, kellel on selline juhtimisfilosoofia) või pärast (selline juhtimisfilosoofia on kujunenud GLSil osaledes) – ilmselt on oma osa mõlemal. Nimetame ülekaalukalt tipus olevad võtmesõnad (tähemärgi suurused näitavad võtmesõnade esindatust):22 GLS moju illustr
• Juhtimine ≈ inimesed + mõju + eesmärk;
• Juhi isik ≈ aus + alandlik + julge;
• Juhi oskused ≈ kuulamine + suhtlemine + motiveerimine.
Omaette küsimus, väärides ehk mõnda järgmist uurimistööd, on see, kas märksõnad „inimesed“, „ausus“ ja „kuulamine“ tõusevad nendes loeteludes nii kõrgele seetõttu, et need on vastajate hinnangul nende tugevused või hoopis kõige enam arendamist vajavad aspektid.
Üks kõige kokkuvõtvam uuringu järeldus on see, et 92% GLSil osalejatest seostab koguduse edu selle hea juhtimisega – see on kõige selgemas mõttes olnud nii Hybelsi kui tema rajatud liikumise peamine ja kandev idee ning võime kindlalt öelda, et see on GLSil osalejateni jõudnud.
Samuti paistab uuringu tulemustest edasi innustav sõnum GLSi tegijatele – 9 vastajat 10-st ei pea tänaseid Eesti kogudusi veel hästi juhituiks – seega GLSil on veel palju tööd teha. Esimesed 10 aastat on kulunud peamiselt juhtimise tähtsuse teadvustamiseks ja selle töö võib lugeda teatud osas tehtuks. 92% vastanutest leiab, et GLS peaks Eestis jätkama.
Uurimistöö ja pilk GLSi registreerimisandmetele näitab, et esimese 10 aastaga on GLS jõudnud peamiselt EKB Liidu kogudusteni (55% valimist) ning vähemal määral muude, end pigem vabakoguduslikena määratlevate kogudusteni (kokku 82% valimist).
GLS on Eestis seni täitnud umbes 500-kohalisi saale, millest ligi pooled kohad on ostnud kindel püsiklientuur (mis praktiliselt langeb kokku käesoleva uuringu valimiga). 2011. aasta rahvaloenduse andmeil on Eestis umbes 300 000 ennast kristlaseks pidavat inimest. GLS on jõudnud neist umbes 2200-ni, mis on vähem kui 1% ja see suhtarv on suure tõenäosusega väiksem kui mistahes juhtide suhtarv. Seega on GLSil kristlastest juhtide koolitamisel ja arendamisel veel pikk tee käia. Ma loodan, et tehtud uuring ja kokkuvõtted julgustavad GLSi jätkama ning valgustavad pisut suunda GLS Eesti edasiste otsuste tegemiseks.
Ja viimaks – registreerige ja osalege GLSi juhtimiskonverentsil – julgen soovitada – www.gls.ee.
Täispikka versiooni Alland Parmani lõputööst „GLSi mõjust läbi osalejate perspektiivi“ saab lugeda KUSi kodulehelt (kus.tartu.ee), valides „vilistlased“.

 

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke