Otsing

September 2019
„Sinu käes on kõik mu ajad...“ (Ps 31:16).

1. Korraldatud minevik
Üksnes korraldatud minevikuga võid sa elada tervenisti olevikus ja astuda tulevikku.
Kus oled sa jäänud süüdi?
Milliseid koormaid oma minevikust kannad sa ikka veel kaasas?
Kas sa oled nende eest Jeesuselt andestuse saanud?
Pole oluline, kui suur on su süü – vale, abi­elurikkumine, abort, vargus – Jeesus on nende eest ristil oma verega maksnud. Sinu edasine elu võib olla uus ja vaba.

2. Rahu iseenda elukäiguga
Su senises elus on olnud nii positiivseid kui negatiivseid kogemusi. Kõik, mis sa oled Ju­malale üle andnud, pöörab ta õnnistuseks.
Oled sa teinud rahu oma elukäiguga?
Mille üle oled sa veel kurb ja pettunud?
Kas oled rahul oma abieluga/üksiolemisega (vallalisusega, lesepõlvega)?
Sa ei saa enam midagi muuta, kui sinu perekond oli ehk vaene, kui oled kasvanud üles lastekodus või ei saanud omandada oma anne­tele vastavat haridust. Jumal tahab ikkagi sinu elu õnnistada, usalda teda!

3. Korraldatud suhted
Võib-olla on inimesed sind haavanud, maha teinud, kõrvale jätnud, pettumust valmistanud.
Oled sa neile täielikult andestanud?
Kas sa oled ära leppinud oma vanematega?
Kas sa suudad oma lapsed lahti lasta ka siis, kui nad kõnnivad teedel, mida sa ei mõista ega pea heaks? Jumal tegeleb nendega!
Kas sa oled oma abikaasale andestanud ka siis, kui ta on su maha jätnud?
Südamesse jäänud kibedus on nagu igal päeval mürgivõtmine. See teeb haigeks ja laostab su elu. Kibestunud inimesed on koormaks oma ümbrusele. Mis iial su vanemad on teinud või unustanud teha – kui sa neid austad, tuleb sinu ellu õnnistus.

4. Jumala plaan sinu elu jaoks
Jumal on loonud sind ainulaadseks, omaduste ja annetega, mida keegi peale sinu siin maa­ilmas sellises kombinatsioonis ei oma.
Jumalal on sinu elu jaoks plaan – kas sa tunned seda?
Millised anded on Jumal sulle andnud?
Jumalal on sinu jaoks kutsumus – sõltumata sinu vanusest. Kas sa elad oma kutsumust jär­gides?
Kõiki sinu kogemusi, olgu need positiivsed või negatiivsed, tahab Jumal kasutada oma ku­ningriigi ehitamiseks. Teenides oma andidega Jumalat, valdab sind rõõm. Sind juhitakse valdkondadesse, millest sa kunagi pole söandanud isegi unistada. Sa kannad siis vilja, mis rõõmustab Jumalat.

5. Vaimulik küpsus ja täisealisus
Jumala sõna kutsub meid korduvalt üles saama küpseks ja kandma vilja. See kehtib kogu meie elu kohta. Selleks vajame abi ja korrektuuri vendade ja õdede kaudu, kes koos meiega järgivad Jeesust Kristust.
Kas sa annad Jumalale loa teha sind selleks, kelleks sa pead saama? Kas sa oled küpseks, täisealiseks kristlaseks saamise teekonnal?
Kas sa oled ühinenud kristlaste südamliku ja siduva osadusega (nt kodugrupiga)?
Kes on sinu hingehoidja / mentor / vaimulik saatja?
Seda teed ei saa käia üksi. Tegelikku kristlust osaduskonnata ei ole. Liitu teiste usklikega! Alusta hoolekandmist! Palveta teiste eest! Helista neile! Külasta neid ja võta neid omade hulka vastu!

6. Ole Jumala rajal!
Vanadus võib tuua kehalisi piiranguid. Vai­mulikult peab see aga saama elu kõrgajaks, mil sa lõikad, mida Jumal sinu ellu on inves­teerinud.
Kas sa tunned Jumala kodukorda ja tema tõotusi?
Tunned sa Jumala sõna nii, et see on sinu elu mõõdunööriks? Kas sa sirutad ülirohke elu järele, mille Jumal sulle on valmis pannud?
Kuna sa oled loodud Jumala näo järgi, on sul väärikus, sõltumata su oma arvamisest. Jumala lapsena on sul osa Kristuse kogu täiusest – siin ja tulevases maailmas. Jumal tahab sulle anda suurenevat tarkust ja tunnetust.

7. Investeeri järgmisse põlvkonda!
Meie vastutame, kas järgmine põlvkond elab Jumala seadmistes või elavast Jumalast lahus. Igaüks meist on kutsutud olema preestriks oma perekonnale. Me saame oma palvete, elu ja sõnadega teisi Jumala juurde juhtida. Jeesus on käskinud meil inimesi teda järgima kutsuda. Nii paljud on vaimuliku juhtimise ootel.
Kelle eest palvetad sa reeglipäraselt?
Kellele oled sa vaimulik isa / vaimulik ema?
Noored igatsevad orientiire. Oma eluga oled sa neile negatiivne või positiivne eeskuju. Algajad kristlased vajavad oma usuteel saatjaid. Ka juhid on sageli üksi. Nad on tänulikud, kui nad saavad kogenud kristlastega oma teenimisest ja plaanidest rääkida.

8. Kutsu omaealisi Kristust järgima!
Paljud täidavad oma viimaseid eluaastaid tühiste asjadega –, kuna keegi ei näita neile midagi paremat. Paljud tõrjuvad mõtet sure­misest ja surmast –, kuna keegi ei aita neil end selleks vaimulikult ette valmistada. Kui meie oleme oma elus leidnud vastused nendele küsimustele, ei saa meil olla ükskõik, kuidas teistel läheb.
On sul omaealiste hulgas tõelisi sõpru?
Kellega sa räägid elu tähtsatest küsimustest?
Vanematele inimestele on kõige vahetum ligi­pääs nendel, kes on samas vanuses ja sarnases olukorras. Alles siis, kui sul on nendega sõb­ralik suhe, saad neile rääkida usuasjadest.

9. Lase lahti, et olla vaba uuele!
Kõik me kanname oma elus kaasas liigset koormat: varandust, harjumusi, traditsioone... Just vanaduses on oluline pühenduda olulisele, mis jääb püsima Jumala ees ja on kooskõlas meie kutsumusega.
Millised ametid ja liikmelisused peaksid sa maha panema?
Millisest varast peaksid sa loobuma?
Kas sa oled oma päranduseküsimused juba lahendanud?
On sul tehtud selge, kehtiv testament?
Tead sa, kes hakkab sind vajadusel hool­dama?
Kuhu sa tahad, et sind maetaks?
Kui sa ei ole oma elumaja-asju korraldanud, ei ole sul endal rahu ja sa jätad probleemid oma pärijatele. Kui selgusetus neis valdkondades on kõrvaldatud, võid muretult pühenduda ülesannetele, mida Jumal sulle igal päeval annab.

10. Rahu Jumalaga
Vanadus on inimelu viimane lõik. Meil tuleb seda kasutada, et valmistuda Issandaga palgest palgesse kohtumiseks.
Kas sa tunned rõõmu taevariigist?
Oled sa valmis Jumala ette astuma?
On sul lepituskindlus Jumalaga?
Jeesus annab sulle elava lootuse ja julge usu, kui sa tema juurde tuled!
Suremine on maise elu kõrgpunkt – siis jõuame usust nägemisse.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke