Kotletid
Viive Kask, Selise Baptistikogudus
1 kg seahakkliha, 1 muna, 1 suurem sibul – riivida, 1 suurem kartul – riivida, peenpipart, muskaatpähklit, soola, soovi korral 1 küüslauguküüs.
Tainast sõtkuda, kuni käe küljest lahti. Vormida peopesa suurused pätsid ja praadida.
Sai
1 l piima, 1,4 kg nisujahu (tüüp 550), 50 g pärmi, 200 g võid.
Pärm segada 2 sl suhkruga, lasta soojas kohas seista 10–15 min. Lisada toasoe piim, sõeluda hulka jahu, veidi kardemoni ja soola. Samuti lisada toasoe või. Seejärel sõtkuda, kuni tainas tuleb käte küljest lahti (umbes 15 minutit). Lasta taignal soojas kohas kerkida kahekordseks. Tainas lüüa kausis korraks alla ja lasta uuesti kerkida. Vormida pätsid ja küpsetada 200-kraadises ahjus 40–50 minutit. Ahjust väljavõetuna asetada saiad puidust alusele, pintseldada pealt sooja veega ja seejärel katta rätikuga. Nii jääb koorik pehme.
Halvaa-küpsisetort
Kristiin Nõlvak, Haapsalu Baptistikogudus
(retsept on mõeldud 9 inimesele)
350 g hapukoort, 250 g halvaad, 3 pakki Kalevi küpsiseid, 2–3 dl teed küpsiste leotamiseks, 4–5 soolakõrsikut, 1 toru rohelist piparkoogiglasuuri, 1 pakk jõhvikaid suhkrus, väike tükk küpsetuspaberit.
Riivi halvaa ja sega kokku hapukoorega. Jäta kreem tahenema.
Kasta küpsised tee sisse ja lao esimene kiht küpsiseid tordialusele. Määri esimese kihi peale natuke halvaakreemi. Jätka uue kihi ladumisega eelpool mainitud viisil, kuni tordil on kolm kihti. Kata halvaakreemiga tordi pealmine kiht ja küljed. Pane tort külmkappi tahenema 4–5 tunniks.
Jätka tordikaunistuste tegemisega. Selleks võta väike tükk küpsetuspaberit (u 20 cm lai). Lao küpsetuspaberile soolapulgad. Rohelist piparkoogiglasuuri kasutades pritsi soolapulga ülemisse otsa n-ö kuuse kujutis. Jäta kuused kuivama 1–2 tunniks (kuivamisaeg sõltub glasuuri paksusest).
Enne serveerimist lisa tordile enda valmistatud kuusekaunistused. Samuti säti tordile jõhvikad suhkrus. Ka tordi alumine äär kaunista suhkrustatud jõhvikatega.
Meeleib
Hannah Kivisild, Tapa Elava Usu Kogudus
250 g mett, 250 g jahu, 60 g suhkrut, 2 tl küpsetuspulbrit, 1 tl kaneeli, 1 tl piparkoogimaitseainet,
1 tl vanillsuhkrut, 2 muna, 100 ml piima, natuke võid vormi määrimiseks.
Sega kausis omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja maitseained. Kuumuta mesi väikeses potis vedelaks ja lisa kuivainete segule. Sega mikseriga läbi ning lisa järk-järgult munad ja toasoe piim. Määri 30 cm pikkune leivavorm võiga ja puista üle jahuga. Vala tainas vormi. Aseta vorm külma (!) ahju ja küpseta 160 kraadi juures 70 minutit. Enne vormist väljavõtmist lase leival jahtuda. Pärast seda mässi leib fooliumisse ja lase tal 24 tundi seista.
Magus leib sobib jõuluhommiku lauale ja maitseb eriti hästi võiga.