Otsing

Detsember 2019 10 tarmo k6hr
Tarmo Kähr, Kärdla baptistikoguduse pastor

Jõulud on eriline aeg, täis põnevust ja seletamatut rõõmu. Me soovime siis midagi, tahame midagi saada. Lapsed ootavad jõuluvana ja ka vanemad on rõõmsamad kui muul ajal. Püütakse teha üksteisele head ja rõõmustada paljusid oma tähelepanuavaldustega. Lastele pakutakse igal hommikul üllatusi. See kõik on väga tore.
Ligi 2000 aastat tagasi ootas oma Messiat ka Juudamaa rahvas. Neile olid prohvetid juba sajandeid varem Päästja tulekut kuulutanud. Nad igatsesid aega, mil see ometi võiks sündida. Jõuluevangeelium kõneleb meile, kuidas Joosep ja Maarja said esimestena teada, et see tund on kätte jõudnud. Petlemma karjased rõõmustasid püha öö sündmuste üle ning kuulutasid kõigile imelise lapse sünnist. Aga oli veel teisigi, kes selleks sündmuseks valmistusid.

Targad taipasid, et ilmunud täht viitab Juuda rahva vägeva kuninga sünnile.

Matteuse evangeelium 2:1–12
„Kui nüüd Jeesus oli sündinud kuningas Heroodese ajal Juudamaal Petlemma linnas, siis vaata, hommikumaalt saabusid tähetargad Jeruusalemma ja küsisid: „Kus on see juutide vastsündinud kuningas? Me nägime tema tähte tõusmas ja oleme tulnud teda kummardama.” Seda kuuldes kohkus kuningas Heroodes ja kogu Jeruusalemm koos temaga. Ja ta kutsus kokku kõik rahva ülempreestrid ja kirjatundjad ning päris nende käest, kus Messias pidi sündima. Need ütlesid talle: „Petlemmas Juudamaal, sest nõnda on kirjutatud prohveti käe läbi: Ja sina, Petlemm Juudamaal, ei ole Juuda vürstkondadest hoopiski kõige pisem, sest sinust lähtub Valitseja, kes hoiab mu Iisraeli rahvast kui karjane.” Seepeale laskis Heroodes tähetargad salaja enda juurde kutsuda, päris nendelt täpset aega, millal täht oli paistma hakanud, ja saatis nad Petlemma, öeldes: „Minge ja uurige täpselt välja, kes see laps on! Ja kui te olete ta leidnud, teatage mulle, et ka mina saaksin minna teda kummardama.” Tähetargad kuulasid kuninga jutu ära ning asusid teele. Ja vaata, täht, mille tõusmist nad olid näinud, käis nende eel, kuni jäi seisma selle paiga kohale, kus oli laps. Tähte nähes rõõmustasid nad üliväga. Ja majja sisse astudes nägid nad last koos Maarja, tema emaga, ja kummardasid teda tema ette maha heites, avasid oma aarded ning andsid talle kinke: kulda, viirukit ja mürri. Ja kui neid unenäos hoiatati, et nad ei läheks enam Heroodese juurest läbi, läksid nad teist teed tagasi oma maale.“

Hommikumaa targad
Usun, et me kõik oleme mõelnud jõuludele juba mitu nädalat enne pühade saabumist. Oleme seda aega kindlasti oodanud. Kui poed ja tänavad on saanud kaunima väljanägemise, tunneme, et jälle ongi aasta möödunud ja jõulud ukse ees. Muidugi on meil toaseinal kalender ja sealt võime alati vaadata, mitu päeva on veel detsembri lõpuni jäänud. Nii ei pea me kunagi ise välja arvutama, millal küll jõulud tulevad. Kuid ajal, mil hommikumaa targad taevast uurisid, polnud selliseid kalendreid veel olemas. Ja mis kõige raskem – see, mida oodati, oli alles ees. Maa peal polnud kellelgi teada, millal Päästja ja Kuningas sünnib.
Idamaa tähetargad olid oma aja teadlased. Selgetel öödel vaatlesid nad taevalaotust ja uurisid igat sealset muutust. Tähti oli palju, aga kõik need olid juba ammu tuttavad. Ilmselt olid nad kogu tollases maailmas ringi rändavatelt juutidelt kuulnud, et kunagi peab sellele rahvale sündima eriline kuningas.
Ühel õhtul oligi taevas midagi erilist – uus täht. See polnud märkamatu täheke, vaid hele ja särav! Mida see küll peaks tähendama? Targad võtsid appi oma targad taevaatlased ja uurisid paistma hakanud tähe saladust. Nad taipasid, et ilmunud täht viitab Juuda rahva vägeva kuninga sünnile. Nüüd ongi siis käes see aeg, millest me oleme varem kuulnud! Meil tuleb jõuda selle kuningani, et avaldada talle oma austust? Kus sünnivad kuningad? Muidugi peame minema juutide kuningalinna Jeruusalemma. Nii asuvadki targad pikale teele, et tervitada sündinud kuningat.

Avastusreis Juudamaal 11 karjaste kirik
Palju on püütud mõistatada, kes need salapärased tähetargad küll olid, kuhu arhiveerisid nad oma reisipäevikud? Piiblis pole neist ju palju juttu, teame vaid, et nad tulid hommikumaalt. Mida nad tegid, kes nad olid? Arvatakse, et nad olid sealse kuninga õukonna õpetlased, kes kasutasid oma maa salajasi kunste sündmuste seletamiseks. Neil oli raamatute tarkus, pärimused ja arusaamad, mis juhtisid neid Juudamaale kuningat otsima. Rohkem ei pidanud ega osanud need mehed selgitada.
Jõudes Jeruusalemma, küsisid targad otse loomulikult kuningakojast, kus uus kuningapoeg asub? Ilmnes, et ka troonil istuv kuningas Heroodes oli seda aega juba oodanud, kuid hoopis teisiti kui targad. Kuuldes, et see päev ongi käes, ehmus ta ära. Mis nüüd saab? Minu troon on ohus! Mida teha? Oo, ma tean – kuningas Heroodes leiab enda arvates hea lahenduse troonipretendendi kõrvaldamiseks. Tuleb kutsuda juuda rahva õpetlased, kes ütleksid kohe, kus kuningas pidi sündima. Nemad peavad ju ometi teadma. Siis saan ma teada lapse asupaiga ja teda kõrvaldades säilitan oma trooni. Veel parem, küsin tarkadelt täpselt järele, millal täht ilmus, siis on mul ka lapse vanus teada.
Nii pöördutaksegi ka Jeruusalemmas raamatute poole, aga nüüd juba uurides prohvetite ettekuulutusi, mis Iisraeli rahvale juba sajandeid teada olid. Jumala sõna juhatas kätte Kristuse sünnipaiga. Kuuldes, et tuleb minna hoopis teise linna, asuvad targad taas teele. Nad saavad ootamatu kinnituse oma teekonna õigsusele: nad näevad uuesti sama tähte, mis oli neile ka enne ilmunud. Ning nõnda, järgides tähte, omi raamatuid ja Jumala sõna, jõuavad targad Jeesuseni. Siin annavad nad üle oma aja kalleimad annid, mis nad on kaugelt kodumaalt kaasa toonud: kulla, viiruki ja mürri. Ja kui targad veel ka ise Jumalalt kinnituse saavad, et on olnud õiges kohas, juhatatakse nad teistkaudu tagasi oma maale.

Õige jõulurõõmu saamiseks tulebki koguduse keskele minna ja osa saada Jumala sõnast.

Inimkond otsib tänaseni
Igal ajastul on palju neid, kes on teel ja otsivad oma lootuste täitumist. Kõigil on oma arusaam sellest, kus võiks olla paik, kust leitakse vastus oma igatsustele.
Meie aja inimesed pööravad palju tähelepanu teadusele: hüpoteesidele ja tõestustele, loendamistele ja mõõtmisele, eksperimentidele ja statistikale. Doktor Viktor Palm on kord ühes intervjuus väljendanud mõtet, et ta ei usu midagi, mida ei saa teaduslikult tõestada. Ta eeldas, et teadus annab lõpuks meile kõik vajalikud vastused. Muidugi suudab kaasaegne teadus selgitada palju rohkem, kui see oli võimalik 2000 aastat tagasi.
Samas on kummastav vaadata, kuidas nii teadmisterikkal postmodernsel ajal on ikka palju neid, kes otsivad endeid, mis aitaks elada. Pea iga päevaleht sisaldab oma horoskoopi. Just nagu vajaks infoühiskonna inimene igal hommikul uut märki, kuidas alanud päevaga õhtusse/öösse jõuda. Aasta lõpuks ilmuvad paljudes väljaannetes astroloogilised abimehed uueks aastaks.
Kuhu oleme meie teel vastuseid otsides?

Jumala sõna juhatab Jeesuseni
Hea lugeja, usun, et oled huviga oodanud jõulude saabumist. Sa oled võib-olla neil päevil palju asju ette võtnud. Oled pingutanud, et need päevad oleks täis rõõmu ja rahu. Oled ehk kõik nõksud appi võtnud, et midagi ei puuduks.
Jõulukuul on ka meie telekavad teistmoodi kui muul ajal. Palju on rõõmsaid jõulusaateid, kus pannakse pähe päkapikumütse ja stuudiod kaunistatakse eriliselt. Püütakse teha kõik, et jõulud oleks glamuurne aeg: ekraanil on küll haldjaid ja ingleid, küll päkapikke ja pahategijaid (kes ikka kaotavad).
Kuid see, kellest sageli üldse juttu ei tehta, on jõululaps Jeesus ise. Kõik kunsttükid on käigus, aga ikka ei jõuta põhiliseni, mida kuulutas ingel karjastele: „...teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus“ (Lk 2:11).
Mul on hea meel, et jõuluajal leiavad siiski paljud tee ka kirikusse. Õige jõulurõõmu saamiseks tulebki koguduse keskele minna ja osa saada Jumala sõnast. Ka targad kasutasid kõiki neile tuntud vahendeid, kuid Jeesuseni jõudmiseks läks neilgi vaja Jumala sõna. Kui nad temaga olid kohtunud, oli nende südames rahu ja rõõm: nad olid saavutanud oma eesmärgi.
Kui Sina soovid nendel jõuludel tõelist rõõmu ja täit rahu, ei saa Sinagi teisiti, kui pead kuulama ja uskuma Jumala sõna. See juhatab meid jõululapse Jeesuseni. Usun kindlasti, et kui oled tarkade kombel temale kalleima kingituse – oma südame – toonud, võid kogeda rahu ja rõõmu, mis pole ainult jõulude ajal, vaid alati sinuga. Soovin õnnistatud jõulupühi!

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke