Otsing

Detsember 2021 10 teet uuemois
Teet Uuemõis, Oleviste koguduse pastor

Aga ingel ütles neile: „Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale“ (Lk 2:10).
Kui Jeesuslapse sünd ja inglite kuulutus leiaks aset tänapäev, siis millises keskkonnas see võiks toimuda. Kas kusagil kaugsõidu autojuhtide kogunemiskohas Ida-Euroopas või hoopistükkis Valgevene-Leedu piiril end lõkke valgel soojendavate majanduspõgenike hulgas. Aga miks mitte Paides kusagil õpetajate seminaris.
Jeesuse sünni kuulutus oli oodatud ja samas ka ootamatu. Ometigi ei ilmunud inglid kuningatele ja valitsejatele, vaid lihtsatele karjastele. Issand tahab ju kohata neid, kes kogevad hüljatust ja ülekohut, sest õndsad on need, kellel on nälg ja janu õiguse järele, sest nemad saavad küllaga (Mt 5:6).
2000 aastaga pole ühiskond oluliselt muutunud. Ikka oodatakse „tugevat kätt“, kes õelatele koha kätte näitaks ja oleks kõigile inimestele õiglane juht; kes suudaks vähendada sotsiaalset ebavõrdsust ja tuua ikestatud rahvastele vabaduse. Me oleme umbusklikud jumalatute valitsejate ja umbisikulise keskvõimu suhtes, mis hülgab rahvuse iseseisvuse põhimõtted, tasalülitades sallivuse egiidi all perekonna, usu ja rahvuskultuuri traditsioonid.

Jumal sünnib inimeseks ning loob silla taeva ja maa vahele.

Iisrael ootas oma Messiat
Rooma riigi alamatena pidid juudid kogema samuti nii rahvuslikku kui religiooni allasurumist. Seda enam oli põhjust oodata Rahuvürsti sündi, kes oleks õiglane valitseja ja tooks kaasa rahvusliku taasärkamise, sõltumatuse ja Taaveti-aegse suurriigi hiilguse taastamise. Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust; kes elavad surmavarju maal, neile paistab valgus (Js 9:1).
Inglite ilmumine öösel sümboliseerib seda, et vaatamata nii tegelikule kui vaimsele pimedusele, suudab Jumal alati pimeduse pealetungi peatada. Just siis, kui tundub, et viimane lootus on kustunud, sekkub Jumal kõikevõitva armastusega. Just armastus on see, mis hävitab kurja nooled. Jumala armastus võtab kurjuselt tema relvad ja toob oma Poja sünniga selge sõnumi – ma armastan maailma ja lasen oma Pojal sündida inimeste keskele. Jumal sünnib inimeseks ning loob silla taeva ja maa vahele.


Kui taevased väed tervitasid uut kuningat, siis inimkond pigem ignoreeris saabunud Päästjat. Ma olen alati mõelnud, miks taevane Isa ei korraldanud oma Pojale vähemalt kaunist sünnipaika, vaid jättis ta täiesti inimeste meelevalda. Miks sündis Jumala Poeg loomalaudas sõimes. Evangeelium ütleb, et nende jaoks polnud majas kohta. Kui Jumal oli saatnud inimkonna Lunastajaks oma Poja, püüdis saatan Kuninga Poega kõrvale jättes temalt au röövida. Ometigi jäid saatana „käed lühikeseks“. Poeg sündis ja pälvis austust nii taevastelt vägedelt kui inimestelt. Poja sünniga oli käivitatud kuradi kukutamise plaan.

Jumala au sai avalikuks
Meie kuningas on Aukuningas – talle laulavad kiitust inglikoorid. Selle kooriga pälvis au nii Isa taevas kui Poeg. Isa selle eest, et ta loovutas oma Poja taevasest kuningriigist maisesse. Pojale kiitus, sest ta loobus kuninglikust troonist ja sai inimeseks. Jumala ligiolu oli nii suur, et karjased kiitsid samuti Jumalat. Karjased uskusid inglite kuulutust. Nende usk viis neid Petlemma, kust nad leidsid Joosepi ja Maarja koos sellesama lapsukesega, kellest inglid olid kuulutanud.
Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel, ja me nägime tema kirkust nagu Isast Ainusündinu kirkust, täis armu ja tõde (Jh 1:14). Me teame, et kord taevas me kõik laulame oma Päästjale kiituslaulu, kuid ka siin maa peal, teda vaimus kohates, tõuseb Jumala kiitus ja ülistus meie huultele. Meie elud on loodud Jumala kiituseks ja tema võimsate tegude kuulutamiseks. Karjaste juures täitus nii taevaliku ilmutuse nägemine kui Loojaga silmast silma kohtumine. Me oleme Issanda sõjaväes ja igas armees valitseb kord, kus alama astmega kutseline annab au kõrgemale. Seetõttu, käies vaimus ja tões, tunneme ära oma Karjase, kes on samas Jumala armee Ülemjuhataja. Au kuulub talle.

Jeesus pakub rahu, Isa armastust ja Jumala tunnetust kõigile, kes täna veel patupimeduses ekslevad.

Jumala kingitus on ainulaadne 11 kingitus
Inimkonna vaatest oli tegemist Jumala-poolse läbi aegade suurima kingitusega. Küllap karjased kogesid selle kingituse suurust. Juba üksnes see, et Jumal oli nendest teinud hea sõnumi kuulutajad, oli nende seisust ja tõekspidamisi pöördumatult muutnud. Nii olid karjastest saanud esimesed evangelistid – hea sõnumi kuulutajad. Jumala-poolne karjaste valik kuulutas prohvetlikult ette tulevast Jeesuse jüngrite valikut. Kas oli aga karjastel võimalus mõista Jumala kingituse kogu ulatust?
Üle terve maailma ootavad lapsed jõulude saabumist, sest soovivad saada kingitusi. Minu onu käis nõukogude okupatsiooni tingimustes selleks suisa Moskvas, ühitades tööalase komandeeringu ja oma perele kinkide leidmise raske protsessi. Mäletan seda õhinat, kui käisin isaga Tallinna lennujaamas vastas, et mahutada autosse kogu kingituste koorem. Kingitused olid pakitud ning üksnes nende kuju järgi võisin spekuleerida, mida ja kellele kingikottides peidus oli.
Me soovime samuti Kristuse antud kingituse kiiresti ja lõplikult avastada. Ometigi on Jumal nõnda seadnud, et midagi kaunist ja salapärast jääb üllatuseks. Jumala kingitus tema Poja näol muudab ja mõjutab meid terve elu. Samas on Kristuse kingitus isikupärane ja iga kingisaaja jaoks ainulaadne ning teda terve elu saatev mõjutus.
Poisikesena meeldisid mulle konstrueeritavad mänguraudteed, millel patareide toitel vedurid said koos vagunitega vurada. Tollased Saksa firma PIKO konstruktorid olid inseneritöö meistriklass. Vagunite omavaheline ühendus oli paraku üsna õrn. Seetõttu sain nendega mängida harva ja siis ka vanemate juuresolekul. Enamus aastast hindasin neid kõrgele kappi panduna kaunis pakendis, kujutades fantaasias ette rongi liikumisteekonda.
Jumala kingitus Kristuses tuleb vastu võtta ja tema annab igale meist rõõmu omal viisil. Osa kingituse ulatusest jääb müsteeriumiks, mida saame avastada terve elu jooksul, ja jõuluõhtu annab meile võimaluse veelgi sügavamalt heita pilk paki sisusse.

Taevase kingi saaja peab muutuma
Jumala Poja tulek siia maailma näitab meile, et ka meie peame oma hoiakutes ja loomuses muutuma ‒ läbima uuestisünni. Kui Jumal lasi oma Pojal ajutiselt kuninglikust seisusest loobuda, on meie kohustuseks lasta Pühal Vaimul endid muuta. Et mitte üksnes lapseseisus, vaid ka lapsemeelsus ja usaldus Isa vastu aitaks meil võita pattu ja kurjust. Petlemma ingli kuulutus Ärge kartke! on tänase COVID-pandeemia tingimustes üliaktuaalne. Kristus tuli, et võita ära haigus ja igavene surm. Maailma valitsejad loodavad vaktsineerimisega leevendada selle haiguse pealetungi, pannes lootuse üksnes vaktsiinide ja ravimite peale. Meil on Poeg, kes võitis haigused ja surma ning juhib meid teekonnal igavesse ellu. Sellel rännakul ei saa ei haigus ega isegi füüsiline surm lahutada meid Kristusest. Temas on vastused eelkõige meie igavese elu küsimustele, millele keegi teine vastata ei saa.
Maailmas möllav epideemia hoiab meid pigem valvel, nii nagu karjased valvasid oma karja kiskjate eest. Olge kained, valvake! Teie süüdistaja, kurat, käib ringi nagu möirgav lõvi, otsides, keda neelata (1Pt 5:8). Kartus ja valvsus on erinevad. Seepärast peaksime saatana rünnakute korral hoidma veelgi lähemale Ülemkarjasele, tugevdama temale fokusseeritust ja mobiliseerima vastu astuma Kurja plaanidele.
…ja maa peal rahu, inimestest hea meel! (Lk 2:14). Üksnes Jumal suudab kehtestada lõpliku rahu maa peale. See rahu pole pelgalt Kristuse toodud hingerahu, vaid Jumala ülemvõimu kehtestamine Saatana üle, mille lõppeesmärk on rahuriik. Siin maa peal, kus me viibime vaenlase territooriumil, leiame üksnes Jumalaga ja Jumalas rahu. Kristuse esimene tulek ei lõpetanud sõdu ega Rooma ülemvõimu, küll aga tõi vabastuse patu meelevallast.
Vabastaja Kristuse sünni kuulutus oli aktuaalne mitu tuhat aastat tagasi ja on sama päevateemaline tänastele põgenikele, neile, kes on oma kodunt kaugel, ja kõigile, kes ootavad vastust oma eluküsimustele. Jeesus pakub rahu, Isa armastust ja Jumala tunnetust kõigile, kes täna veel patupimeduses ekslevad. Jumala lastena ütleme: Tule, Issand Jeesus! Aamen.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke