Otsing

Oktoober 2020 
Elina Kivinukk, psühholoog, Tallinna Kristliku Mosaiik koguduse liige

Just austamises on küsimus, kui räägime väärkohtlemisest. Lugupidavat suhtumist on väärt nii laps kui täiskasvanu, kui nad räägivad võimalikust väärkohtlemisest.
Järgnev kirjatükk on eelkõige üleskutseks, et märgata: keegi ei ole väärkohtlemise eest kaitstud. Täiskasvanutena saame abivajavast lapsest teada anda. Kogudustena saame olla eeskujuks, luues turvalise keskkonna kõigile meie ringi astujatele.
Abivajavast lapsest teadaandmine on iga täiskasvanu seaduslik kohustus. Lisaks ilmselgetele märkidele, nagu hooletu riietus, piisava toidu puudus või ohtlik kodune olukord, võib abivajav laps tähendada nii liiga sõltuvat ja üle hoolitsetud last kui ka liiga iseseisvat ja üksi kasvanud last.

Harige end ja oma kaastöötajaid
Laste õigeaegse arengu toetamiseks on oluline õppida laste arengut tundma, sealhulgas nende seksuaalset arengut. Näiteks kasutades Murebaromeetrit lehel lasteabi.ee, mille järgi saab otsustada, kas lapse või teismelise käitumine peaks muret tekitama ja millal sekkuda. Pidage meeles, et seksuaalne väärkohtlemine ei pruugi esineda ainult vastassoost inimeste vahel. Jälgige enda hoolealuseid lapsi, millised on nende mängud, kuidas nad räägivad, millele viitavad, milliseid eeskujusid järgivad.

Küsige luba
Üks austuse väljendamine on loa küsimine. Kas võin sulle ukse lahti teha? Kas tohin minna sinuga tualetti? Kuigi me oleme pikka aega harjunud, et vanematena justkui kontrollime oma lapsi ja lastetöös osalejaid ning vastutame nende eest, siis lapse keha on tema oma. Ning üsna varasest east peab laps mõistma, et tal on võimalus mitte lubada endale liiga lähedale inimesi, kelle juuresolekul ta ei tunne end turvaliselt või kes pole teda kasvatavas rollis.

Märgake ja olge olemas
Lastetöötegijana pange tähele lapse käitumises kardinaalset muutust: enne jutukas laps on äkki muutunud väga vaikseks, enne vaikne laps on pigem agressiivne ja sõjakalt ennast väljendav. Märgake, kui laps tundub olevat ebakindel või otsib kontakti, et millestki rääkida. Vahel tuleb ka julgustada, et lapsed võivad oma muredest rääkida ja et lastetöötegijad püüavad kõigiti aidata.
Valmis tuleb olla ka juhtudeks, kui täiskasvanu tunnistab lapseeas väärkohtlemist. See võib olla šokeeriv ja ootamatu, ometi vajab ka tema toetust, mõistmist ja ärakuulamist. Tedagi võib julgustada, et ta oli vapper sellest rääkima, ja suunata ohvriabiteenuste juurde, mida pakub Sotsiaalkindlustusamet.

Mida siis teha, kui keegi räägib enda väärkohtlemisest
Olukorras, kus keegi tuleb teile võimalikust diskrimineerimisest või ahistamisjuhtumist rääkima, tuleb jääda rahulikuks ja tähelepanelikuks. Teiega vestlema tulek näitab, et olete jätnud usaldusväärse mulje ja ilmselt on teil head suhtlemisoskused. Võtke seda ülestunnistust tõsiselt. „Aitäh, et sa sellest mulle rääkisid, see on väga oluline teema.“ Kindlasti ei tasu liiga emotsionaalselt reageerida, mõistlik ei ole ise hakata uurimist läbi viima.
Mõelge oma sõnavalikule. Vältige sõna „ahistamine“ enne, kui teate, milles probleem on. Sageli hirmutab ka sõna „uurimine“ või „menetlemine“. Selle asemel võib küsida, kas sobib selle „olukorra kohta rohkem teada saada“. Vältige ka otsest halvustamist. Isegi kui tegu on ränga ahistamisjuhtumiga, võib siiski olla, et ohvril on ahistaja suhtes lähedane, sageli ka austav suhe (nt õpetaja ja õpilase vahel).
Andke teada, mismoodi kavatsete edasi käituda ja mis aja jooksul reageerite. Ning tehke pärast vestlust enda jaoks väike kirjalik kokkuvõte, mida samas konfidentsiaalselt hoiate.

Juhtnööre koguduse lastetööks
Kindlasti ei ole need teemad, millega keegi üksi peaks kimpus olema. Rääkige neist küsimustest oma meeskonnaga, pastorite ja teiste töötegijatega, et tekiks laiemas ringis kindlustunne, et kogudusena ollakse valmis aitama. Leppige kokku meeskonna usaldusisikud, kellele võib sellistest küsimustest rääkida ja kes on nendeks olukordadeks valmistunud ning oskavad asjakohaselt reageerida. Soovitav oleks, et selliseid usaldusisikuid oleks mõlemast soost. Võimalik, et koguduse usalduslikus õhkkonnas kõlab liiga julgelt, kuid noorsootöös ja ohvriabi valdkonnas on järjest enam levinud, et lastetöötegijatelt küsitakse tema tausta kohta väljavõtet karistusregistrist.
Tähtis on usalduslik õhkkond. Kristlased saavad palvetada ja hea seista selle eest, et kogudus oleks turvaline keskkond, mis tähendab ka vahel haiget saamise jagamist, oma vigade tunnistamist, andestamist ja andeksandmist.

 

Kasulikud lingid
Kodulehe lasteabi.ee abitelefoni 116 111 võib lastele edastada või lastetöö ruumi seinale riputada.
Murebaromeeter on saadaval lehel lasteabi.ee, mis aitab otsustada, kas lapse või teismelise käitumine peaks muret tekitama ja millal sekkuda.
Abivajavast lapsest on kohustus teatada abiksohvrile.just.ee/et/lapsele/abivajavast-ning-hädaohus-lapsest-teatamise-kohustus.
Spordivaldkonda silmas pidades on Justiitsministeerium avanud kodulehe „Laste väärkohtlemine spordis“ just.ee/et/laste-vaarkohtlemine-spordis.
Tasuta ohvriabi teenuseid pakub Sotsiaalkindlustusamet sotsiaalkindlustusamet.ee/et.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke