12/2009 Mare Tamm, Elva baptistikogudus
Jõulupüha vormiroog ehk lihtsalt lasagne
Kõigepealt vali poest 1 suur pakk lasagne-plaate (pastade/makaronide riiulist) ja pealeriputamiseks tükk juustu.
Valmista 2 kastet.
1. Hakkliha- ja tomatikaste
veidi õli
1 pirakas sibul (või 2 väikest)
3–4 küüslaugu küünt
1 riivitud porgand
500–700 g hakkliha
2 purki purustatud tomateid
soola, pipraid, suhkrut, soovi korral pisut teravaid maitseaineid (tšilli, cayenne jm)
2 sl basiilikut või punet
Kuumuta õlis hakitud sibul ja küüslauk, lisa riivitud porgand ja hauta u 5 min.
Lisa hakkliha ja prae, kuni see võtab värvi. Maitsesta soola, piparde ja soovi korral pisut tugevamate maitseainetega.
Lisa purustatud tomatid, vähenda kuumust, pane potile kaas peale ja jäta vaikselt podisema.
Lisa vähemalt 2 sl suhkrut, et tomati maitse muutuks pehmemaks, ja basiilikut või punet või mõlemaid. Jäta kaste jälle vaikselt podisema. Usalda oma maitset ja lisa juurde, mida soovid.
2. Piimakaste
2 sl õli
2 sl jahu
1 l piima
200 g riivitud juustu
veidi soola ja purustatud pipart
Pruunista jahu kuumas õlis helepruuniks ja pähklilõhnaliseks. Vaikselt segades lisa piim ja kuumuta segu paksenemiseni (u 10 min). Keema hakkamisel võta pott kuumuselt ja lisa riivitud juust. Maitsesta soola ja pipraga.
Võta kõrgete äärtega ahjuvorm ja lao kihiti lasagne-plaadid ja kastmed. Alusta valge kastmega, edasi veidi hakklihakastet ja peale plaadid – nii veel paar korda. Lõpeta kastmete kihiga ja puista rohkelt peale riivitud juustu. Pane vorm kuuma ahju ja vähenda 30 min pärast kuumust 175°-ni. Las küpseb veel 15–20 min. Kui juust läheb liiga pruuniks, kata vorm fooliumiga.
Pidulauale sobib vormiroa kõrvale ka suur kausitäis värsket ja rohelist salatit ning mahedamaitselist jooki või sidrunivett.