Hapukoorekook
Angelika Kakko, Suigu kogudus
Koogipõhja jaoks vahusta 125 g toasooja võid ja 1 dl suhkrut, lisa segades 1 munakollane, 2 sl hapukoort ja 1 tl vanillisuhkrut ning veidi soola, lõpuks 2 dl jahu 1 tl küpsetuspulbriga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Kuni alus küpseb, valmista kate. Selleks vahusta 3 munakollast 1 dl suhkruga, lisa 600 g hapukoort ja 2 sl tärklist ning sega ühtlaseks. Lõpuks lisa 4 vahustatud munavalget ja sega õrnalt. Vala küpsenud põhjale. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit ja 160 kraadi juures veel pool tundi. Lase aeglaselt jahtuda.
Viirulised piparkoogid
Urve Jürma, Mooste baptistikogudus
Rulli piparkoogitainas küpsetuspaberil ristkülikukujuliseks leheks. Sama suure muretaignatükiga tee samuti. Taignalehed pane teineteise peale. Kahe lehe vahele võid raputada kookoshelbeid või pähklipuru. Keera taignalehed kahest servast keskele kokku nagu rullbiskviit. Saadud paaristorust lõika umbes 1 cm paksused rattad. Pannil jäta kerkimiseks küpsiste vahele lahedasti ruumi. „Silmadeks” saad panna pähkleid, mandleid või rosinad. Küpseta ja paku jõuluõhtul kõigile!
Lätimaised pekipirukad
Biruta Tuulik, Hilleste Kristlik Kogudus
Koostisained: 50 g pärmi, 1 l piima, 1 tl soola, 2 spl suhkrut, ½ kl õli või 100 g võid, 550 g nisujahu. Täidiseks: 500 g suitsupeekonit (pekisema lihaga tulevad pirukad mahlasemad), 1 suur sibul, soola, pipart.
Valmistamine: Sega pärm vähese sooja piima ja poole suhkruga. Soojenda piim 40 kraadini, lisa sool ja ülejäänud suhkur; sega, kuni sool on sulanud. Lisa sulanud pärmi-piima-suhkru segu ja pool jahu. Sega läbi, lisa õli (või pehme või) ja pidevalt sõtkudes jao kaupa ülejäänud jahu (pigem vähem, sest kõva taignaga on pirukad kuivad). Kata kauss rätikuga ja lase kerkida, kuni kogus kahekordistub.
Lõika liha ja sibul väikesteks kuubikuteks (sibula võid kergelt läbi praadida), lisa soola ja pipart, sega. Vormi taignast pallikesed, pane täidis keskele ja vajuta ääred kinni.
Lase 5–10 minutit pannil kerkida, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadini eelsoojendatud ahjus kuldpruuniks. Peale ahjust väljavõtmist kata taas rätikuga.
Baklava – araabiapärane pähklikook
Aili Raasik, Paide baptistikogudus
Koostisained: 900 g filo-tainast, 450 g sulatatud võid, 600 g hakitud kreeka pähkleid, 1,25 dl suhkrut, 1 tl sidrunimahla. Siirupiks: 8 dl suhkrut, 4 dl külma vett, 1 sl sidrunimahla, 100 g mett.
Valmistamine: Määri 30 x 45 cm suurune ahjupann sulavõiga. Laota 1 filoleht panni põhjale. Pane teine leht peale ja pintselda võiga, jätka nii, kuni pooled lehtedest on kasutatud.
Sega hoolega pähklid, suhkur ja sidrunimahl ning laota filolehtedele; lisa sulavõiga pintseldades kõik lehed. Lõika terava noaga kook põhjani risti-rästi läbi (siis on küpset kooki hõlpsam lahti lõigata ja siirup imbub tükkide vahele). Vala peale ülejäänud sulavõi. Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit ja 150 kraadi juures veel 1 tund.
Sega suhkur, mesi ja vesi potis, lase keema; lisa sidrunimahl ja kuumust alandades keeda veel 15 minutit. Jahuta ja vala soojale koogile aeglaselt peale. Lase baklava jahtuda ja lõika tükkideks.