Detsember 2019
Kohupiimapallid
Liivia Frantz, Otepää vabakogudus
250 g kohupiima, 2 muna, 4 spl suhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut, 0,25 tl soola, 0,5 tl küpsetuspulbrit, 100–110 g jahu.
Vahusta muna suhkru ja vaniljesuhkruga, seejärel lisa kohupiim, sega. Lõpuks lisa jahu, küpsetuspulber ja sool. Teelusikaga lisa tainas kuuma õli sisse. Küpseta, kuni on kuldpruunid. Tõsta kohupiimapallid õlist välja. Vajadusel raputa peale tuhksuhkrut.
Hapupiimakook
Liivia Frantz, Otepää vabakogudus
Põhi: 3 muna, 300 g suhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut, 400 g jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 300 g keefiri või petti.
Kate: 100 g mandlilaaste, 50 g suhkrut.
Kaste: 150 g võid, 1 pk (väike) vahukoort.
Vahusta munad suhkruga ja sega ülejäänud taigna komponendid juurde. Tainast sega võimalikult vähe. Pane tainas võiga määritud vormi. Sega mandlid suhkruga ja puista tainas üle.
Küpseta 200 kraadi juures u 20 min. Ahi peab olema enne kuum. Koogi küpsemise ajal lase või koos vahukoorega korraks keema ja vala kook üle. Enne söömist lase kastmel sisse imbuda.
Jõulupuder
Vilja Lige, Tallinna Kalju baptistikogudus
Meie pere mekib jõuluroogasid kogu advendiajal. See on mõnus algus pühadele, vaheldus argitoidule, aja mahavõtmine pidulikuma söögilaua ümber. Enamik, mis lauale jõudma peaks, on kättesaadav meie külluslikest kodumaistest kauplustest (ahjupraad, sült, tanguvorst, peet, kõrvitsasalat).
Jõululaupäeval on vaja katta õhtune pidulaud, kuid samas tuleb varakult kirikusse tõtata. Sageli ei jõua päeval korralikult süüa. Siis on kiire võimalus saata juba hommikul üks tore jõulupuder ahju ja kui jõuab, keeta ka kissell. Lisaks kõhutäiele on toatäis head tuju ja head lõhna garanteeritud.
Puder: Ahjupotti lähevad riis (200 ml), soojendatud piim (1 l), natuke soola ja veidi suhkrut. 180 kraadi juures 1,5 tundi. Enne küpsemise lõppu võiks putru „hellitada“ võitükikeste ja rõõsa koorega.
Elevuse tekitamiseks peita ka üks mandel pudru sisse. Kelle lusikale mandel satub, kuulub võitjate hulka.
Kissell: 1 liiter mahla, suhkrut, kartulitärklist. Kuuma kisselli rõõmustavad kindlasti jääkapist välja „hüpanud“ maasikad. Jahutuseks ja maitseks.
Jõulupuder serveeritakse suhkru, või, kaneeli ja/või maasikakisselliga. Süüakse kiirustades, tingimata enne jõulukirikusse sõitu.
Jäätisetort jõhvikatega
Ethel Suurküla, Ridala baptistikogudus
Hea tort, mille võib valmis teha isegi nädal enne jõule ja võtta sügavkülmast välja vahetult enne serveerimist.
Beseepõhjad: 100 g röstitud sarapuupähkleid, 3 munavalget, 2 dl suhkrut
Jäätis: 3 munakollast, 4 dl vahukoort, 2 topelt Daimi šokolaadi
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta veel pisut. Sega juurde pähklid. Määri beseetaigen kergelt ülepuistatud jahuga plaadile ja küpseta 150 kraadi juures 45 minutit (pöördõhk).
Mina tegin sellest kogusest kaks ümmargust beseed.
Sega munakollased ja suhkur heledaks õhuliseks massiks. Vahusta eraldi vahukoor ja sega munakollase hulka. Lisa segule purustatud Daimi šokolaad. Jahuta beseepõhjad ja määri peale ühtlane jäätisesegu. Vahele võid puistata erinevaid külmutatud marju.
Hoia torti vähemalt 5 tundi sügavkülmas (kui jääb külma kauemaks ajaks, siis kata fooliumiga). Kaunista tort talviselt kargete jõhvikatega.