Toorjuustu-kookoskook
Maarja Roosimaa, Hiiumaa Kristlik Misjonikogudus
Põhi: 150 g Mesikäpa, Domino või Oreo küpsised, 50 g võid
Täidis: 500 g maitsestamata toorjuustu, 200 g sulatatud juustu – Merevaik, 200 ml kreemjat kookospiima, 150 g suhkrut, 2 tl vanillisuhkrut, 3 munakollast, 2 muna, 1 sl nisujahu, 2 sl kookoshelbeid
Kate: 200 g vahukoort + 2 tl suhkrut, 50 g kookoshelbeid
Kaunistuseks: 100 g valget šokolaadi, 150 g kookoshelbeid
Valmistamine: Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (21 cm läbimõõduga) põhja ja tõsta külmkappi.
Sega omavahel toorjuust, sulatatud juust, kookospiim, suhkur ja vanillisuhkur. Lisa ükshaaval vahustades munad ja munakollased. Lõpuks sega sisse ka kookoshelbed ja jahu.
Vala täidis küpsisepõhjale ja aseta 160-kraadisesse ahju 45 minutiks küpsema. Pane ahjupõrandale ka veega täidetud anum, et kook veel ilusam ja maitsvam tuleks. Jahuta ja lase juustukoogil üleöö külmkapis olla. Järgmisel päeval rösti kookoshelbed (200 g) ahjus kergelt kollakamaks – see annab kookosele tugevama maitse. Sulata valge šokolaad ja sega hulka 150 g kookoshelbeid. Pane saadud segu küpsetuspaberile ja kata see omakorda veel teise küpsetuspaberiga. Rulli taignarulliga segu õhukeseks ja aseta see külmkappi (kui on kiire, siis võid selle panna ka jääkappi). Kui šokolaad on tahenenud, võta maius külmkapist välja ja murra sellest sobilikud kaunistused.
Seejärel kata kook vahustatud koore ja kookoshelvestega. Viimaks aseta koogile eelnevalt valmistatud kaunistused. Ja ongi valmis!
Porgandikook
Rita Paju, Otepää Evangeelne Vabakogudus Palverändur
4 muna, 4 dl suhkrut, 4 dl jahu, 1/2 tl soodat, 2 tl küpsetuspulbrit, 2 tl vanillisuhkrut, 2 dl õli, 6 dl peeneks riivitud porgandit, 100 g Kreeka pähkleid – hakituna
Kate: maitsestamata toorjuustu, väheke sidrunimahla, 100g võid, 250 g tuhksuhkrut (marju peale kaunistuseks)
Valmistamine: Riivi porgandid, vahusta kanamunad ja suhkur, sega sooda, küpsetuspulber jahuga, lisa õli, lisa porgandid ja pähklid.
Kõik kokku segatuna 175-kraadises ahjus 30 minutit. Lase jahtuda. Seejärel lisa peale toorjuustukate! Järgmisel päeval on ta isegi veel parem. Head isu!
Kaptein'ide lemmikud lihapallid
Hanna Kaptein, Oleviste kogudus
500 g veisehakkliha, 2 muna, 2 dl Veski-Mati täistera kaerahelbeid, 1 tl sibulapulbrit, 2 tl teravat tšillikastet, 2 tl aroomisoola
Kaste: 2 dl ketšupit, 1,5 dl vett, 0,4 dl punast veiniäädikat (NB! See on alkoholivaba), 1 dl fariinsuhkrut, 1 tl sibulapulbrit, 0,5 tl sinepit, 2 tl tšillikastet
Valmistamine: Sega omavahel hakkliha, munad, kaerahelbed, sibulapulber, tšillikaste ja aroomisool. Vormi saadud segust 2–2,5 cm läbimõõduga pallikesed ja lao ahjuvormi. Küpseta 170-kraadises ahjus 30 minutit. Sega ketšup, vesi, äädikas, fariinsuhkur, sibulapulber, sinep ja tšillikaste ning vala pallidele. Kata vorm fooliumiga ja küpseta veel 1 tund.
Mina teen oma 7-liikmelisele perele kahekordse koguse. Ega neid järgi väga ei jäägi :)