Detsember 2022
Jõululeib
Monika Lige, Hiiumaa Misjonikogudus
3–4 leiba
Õhtul segan kausis kõik ained kokku – 4 spl juuretist, 1 l käesooja vett, 2 spl molassest või leivasiirupit, 0,5 l täistera rukkijahu – ja jätan kogu ööks puhta köögirätiku alla sooja kohta seisma.
Järgmisel hommikul lisan: 5–6 tl soola, 250 g suhkrut, 1,5 l täistera rukkijahu, kuivatatud koriandrit maitse järgi, kuivatatud aprikoose, kuldseid rosinaid, jõhvikaid, sarapuupähkleid.
Määrin vormid võiga. Tõstan taigna umbes poole vormini ja jätan rätiku alla kerkima 3–5 tunniks.
Kui tainas on kerkinud peaaegu vormi ääreni, tõstan vormid eelsoojenenud ahju. Küpsetan 210 kraadi juures 20 minutit. Siis vähendan kuumust 160 kraadini ja küpsetan umbes 1 tund veel.
Võtan leivad ahjust välja ja keeran puhtasse köögirätikusse jahtuma.
Jahu kogust õpib tegemise käigus käe järgi ise tunnetama. Oluline on, et taigna konsistents oleks mitte liiga paks, muidu jääb leib kõva.
Juuretise võtan järgmiseks korraks enne, kui lisan pähklid, rosinad jm, ja panen karbiga külmkappi uut leivategu ootama. Seal säilib see kuni 2 nädalat, sügavkülmas pikemalt.
Mõnusat küpsetamist ja leivalõhnalist jõuluaega!
Jahimehe pirukas
Olga Kuznetsova, Kohtla-Järve Peeteli kogudus
TAIGEN: 85 g võid, 28 g suhkrut, 110 g hapukoort, 1 muna, 70 g kohupiima või maitsestamata toorjuustu, 290 g nisujahu, 6 g soola, 4 g küpsetuspulbrit.
TÄIDIS: 450 g kartuleid, 30 g võid, 175 g paprikat, 3–4 muna, piima või vett.
VALMISTAMINE: Täidise jaoks keeda kartulid ja valmista kartulipuder. Lisa või. Soovi korral võib püreele lisada praetud sibulat. Prae paprika koos vürtsidega. Soovi korral võib paprika asendada seentega. Munad segada vee või piimaga, nagu omleti puhul.
Taigna jaoks vahusta mikseriga või, lisades väheke suhkrut. Lisa muna ja klopi ühtlaseks. Lisa hapukoor ja kodujuust, sega uuesti läbi. Lisa kõik ülejäänud koostisosad (sool, küpsetuspulber, jahu) ja sega siis tainas kätega. Ei ole vaja pikka aega segada – tainas peaks lihtsalt muutuma homogeenseks. Laota tainas vormi ja keera küljed üles kuni ääreni (täidis ei tohiks olla külgedest kõrgem). Taignale pane kartulipuder, seejärel paprika ja vala üle munaga. Küpseta 165 kraadi juures umbes 35 minutit.
Lihtsad suhkruküpsised
Reena Hamer, Tartu Rahvusvaheline kogudus
TAIGEN: 700 ml jahu, 200 ml suhkrut, 1,5 tl küpsestuspulbrit, 0,5 tl soola, 150 g pehmet võid, 1 muna, 3 sl piima, 1 tl vaniljet.
Sega kõik koostisosad suures segamisnõus madalal kiirusel kuni taigna moodustumiseni. Rulli jahulisel pinnal üks kolmandik taignast korraga. Lõika välja endale sobiva kujuga 7 mm paksused küpsised. Küpseta 200 kraadi juures 5–8 minutit. Küpsetatult paksemad ja seest natuke pehmed.
GLASUUR: 50 ml pehmet võid, 1 tl vaniljet, 70 g piima, 0,25 tl soola, 500 g tuhksuhkrut.
Sega kõik kokku. Pane glasuur veel soojade küpsiste peale, et see sulaks ühtlaselt laiali ja kataks need ilusa kihina.
See on Craigi ema retsept Ameerikast.